Indsigt

Hvert tredje barn er blevet kontaktet af en svindler. Det skal du være opmærksom på som forælder 

Der bliver svindlet for 627 millioner kroner, og selv børn går ikke fri af at blive kontaktet af svindlere på nettet eller telefonen.

Hvert tredje barn er blevet kontaktet af en svindler. Det skal du være opmærksom på som forælder 
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 17. oktober 2024

I takt med at vores verden bliver mere og mere digital, er svindlen også begyndt at rykke over på de digitale platforme. 

Ifølge en rapport fra Det Kriminalpræventive Råd blev 189.000 danskere udsat for digital svindel i 2023. En anden undersøgelse fra FinansDanmark viser, at den samlede digitale svindel i Danmark i 2023 var 627 mio. kroner.

Det er ikke kun voksne danskere, som skal være opmærksomme, når de færdes på nettet. Det gælder også børn. 

Ifølge en ny undersøgelse, som Yougov har foretaget for Danske Bank, viser at 31 % af forældre har oplevet, at deres barn er blevet kontaktet af en svindler. 

“Svindlere på nettet bliver smartere, og vores børn og unge bliver oftere mål for deres online scams.
 Det er derfor vigtigt at tale med sit barn om de her forskellige typer af trusler og lære dem at være skeptiske, når de modtager beskeder, være varsomme med at klikke på links eller dele information,” siger Anne Juel Jørgensen børne- og ungechef i Danske Bank.

Kend de forskellige scams 

Der findes forskellige måder, som svindlerne kan lokke information eller penge ud af en, når man færdes på nettet. 

Det kan være gennem phishing, hvor nogen forsøger at narre dit barn til at dele følsomme oplysninger som log-in, kreditkortoplysninger eller adgangskoder. 

Det kan gennem falske konkurrencer, hvor man kan vinde store præmier som gadgets, gavekort eller virtuelle penge til computerspil, og skal indtaste oplysninger eller downloade mistænksom software for at modtage præmien. 

Det kan også være gennem catfishing, hvor en person på nettet udgiver sig for at være en anden, og børn kan blive manipuleret til at dele oplysninger eller personlige billeder. 

Til sidst er der også “friend-in-need” scam, hvor børn kan modtage beskeder fra personer, som foregiver at være deres venner, der beder om hjælp eller penge. 

Forudsigelse: Sådan bliver vores rejser i 2025

Læs også: Forudsigelse: Sådan bliver vores rejser i 2025