Investering

Kendt økonom forudser krak på aktiemarkedet, men det skal du ikke lytte til, lyder det fra investeringsekspert

Kendt økonom forudser krak på  aktiemarkedet, men det skal du ikke lytte til, lyder det fra investeringsekspert
Christian Bale as Michael Burry in a scene from The Big Short
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 12. oktober 2023

I sensommeren trak den kendte økonom Michael Burry overskrifter verden over, fordi han mener, at der snart kommer et krak på aktiemarkedet. Men er det noget, du skal bekymre dig over? Ikke hvis man spørger investeringsekspert Jens Balle.

Af Mille Skjold Madsen

Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy Stock Photo

 

“No one can see a bubble. That’s what makes it a bubble.”

“That’s dumb, Lawrence. There’s always markers.”

Dialogen udspiller sig i finansfilmen “The Big Short”, hvor den kendte økonom Michael Burry, portrætteret af Christian Bale, satte penge på, at boligmarkedet ville kollapse i 00’erne og dermed tjene en masse penge, da det så skete i 2008. Han er igen kommet med forudsigelse om, at aktiemarkedet vil krakke i løbet af 2023, og han har sat 1,6 milliarder dollars på, at det sker. Ifølge CNN er det mere end 90 % af hans portefølje.

Det er en historie, som trækker overskrifter, for hvis manden bag en af de største forudsigelser kan se noget i tallene igen, så øger det troværdigheden samtidig med, at han også er kendt fra en stor Hollywood film, som handlede om netop det. Derfor går historien verden rundt, men det er problematisk, hvis man spørger investeringsekspert Jens Balle.

“Medier elsker at give kendte økonomer opmærksomhed for markante udtalelser om markedet, for det give kliks og i sidste ende annoncekroner,” siger Jens Balle, som har podcasten “Investering på hjernen” og er forfatter til bogen “Når hulemænd investerer.”

En gang ret er ikke altid ret

I diverse finansielle fora på Facebook har man efterfølgende også kunnet læse opslag fra medlemmer, som spørger, om man nu skal være nervøs for aktiemarkedet. Og det er ikke uden grund. Vi mennesker frygter nemlig tab mere end noget andet. Undersøgelser har fx påvist, at smerten ved at tabe 100 kr. er større end glæden ved at vinde 100 kr. Derfor kan vi også blive draget af fængende overskrifter, som kan bekræfte os i, at vi måske er ved at tabe penge, og det kan få os til at tabe endnu flere penge.

“Nyhederne fremhævede, at der var tale om en kendt investor, som tidligere havde forudset finanskrisen, og det giver jo noget troværdighed, så vi lytter. Men mange glemmer jo, at han også har taget fejl i sine forudsigelser gennem tiden,” påpeger Jens Balle.

I filmen “The Big Short” vil man også kunne se, at der faktisk går mange år, før Michael Burry ender med at få ret i sin forudsigelse. Filmen starter med, at han bliver opmærksom på en mulig boble i 2004, men det er ikke før 2008, at kollapset rent faktisk sker. Og mens han venter på det, går priserne op, og han pisser en del af sine investorer af undervejs i forløbet. Senere er han også kommet med en del forudsigelser, som ikke viste sig at holde stik:

  • I 2015 forudså han et større aktiekrak de kommende måneder.
  • I 2017 forudså han en global finansiel nedsmeltning med store aktiefald til følge.
  • I 2019 forudså han aktiekrak som følge af den store interesse for ETF’er.
  • I 2020 meldte hans fond ud, at de satsede stort på et aktiefald.
  • I 2021 shortede han Tesla og forudså et stort fald i aktier som følge af en spekulativ boble i markedet.
  • I 2022 forventede han aktiefald.
  • I 2023 forudså han allerede i januar store fald i løbet af 2023.

Hold strategien

Så skal man tro på, at Michael Burry har ret denne gang? Det er faktisk helt lige meget, hvis man spørger Jens Balle.

“I stedet for at fokusere på, om du får købt eller solgt på det rigtige tidspunkt, så lad tiden arbejde for dig. Den vigtigste faktor, når det kommer til dit investeringsafkast, er ikke din timing ind på markedet, men tid i markedet. Historisk set er aktiemarkedet kun gået en vej over tid: Op. Ja, der har været udsving undervejs, men har du en langsigtet strategi, så vil det med al forventning give et afkast, hvis du har tålmodighed.”

Generelt anbefaler Jens Balle, at man ikke lader sig påvirke af nyheder, om aktiemarkedet går op eller ned eller hvilke investeringer, der har potentiale til at flyve med raket til månen. I stedet skal du holde dig til din langsigtede strategi og have en fornuftig spredning i din portefølje.

“Det er ikke, fordi du skal lade være med at læse nyheder, men læs dem med en fornuftig skepsis og fokusér på din egen investeringsplan i stedet for at lade dig diktere af dommedagsprofetier.”

 

Michael Burry er ikke den eneste, som har prøvet at forudsige fremtiden….

I efteråret 2007 skrev Børsen en artikel med overskriften: “Sorte Mandag-profet forudser nyt krak”. Artiklen handler om den tyske analytiker Roland Leuschel, som 20 år tidligere forudsagde Sorte Mandag på aktiemarkedet. Sorte Mandag er betegnelsen for mandag d. 19. oktober 1987, hvor kurserne på alle verdens aktiemarkeder tog et ordentlig dyk ned. Det amerikanske Dow Jones-indeks faldt med hele 22,7 % på denne dag, og Roland Leuschel var angiveligt den eneste, der forudså det.

I efteråret 2007 kom han så med endnu en forudsigelse om aktiemarkedet. Han mente, at Dax og Dow Jones indeksene ville blive halveret, hvilket var en virkelig dyster forudsigelse i en tid, hvor der ellers var pæne stigninger i markedet og andre analytikere var positive stemte for fremtiden. Men i 2008 kom Finanskrisen som bekendt, og gennem 2008-2009 oplevede aktiemarkedet rigtig nok et markant fald. Så betød det vel, at Roland Leuschels havde ret ikke?

Problemet var bare, at Roland Leuschel havde forudsagt en større korrektion siden 2004. En periode, hvor tyske aktier var steget med ca. 75 % i samme periode, indtil de altså faldt i 2008. Så Roland Leuschel endte med at få ret til sidst, og hvis vi venter længe nok, så kan det også være, at Michael Burry får ret igen. For hvis der er noget, historien viser, så er det, at markedet går op og ned, helt af sig selv.

Kilde: “Når Hulemænd investerer” af Jens Balle

Pas på modeluner i investering

Læs også: Pas på modeluner i investering