Indsigt

Pengetabu: Kvinder har svært ved at tale åbent om penge

Pengetabu: Kvinder har svært ved at tale åbent om penge
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 10. november 2023

En ny undersøgelse viser, at vi danskere stadig har svært ved at tale om penge. Det er ærgerligt, mener forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, som vurderer, at der går meget tabt, når vi ikke er åbne omkring vores penge.  

Af Mille Skjold Madsen 

 

Hvor stor er din samlede formue?

Du behøver ikke svare i en megafon på Rådhuspladsen eller som et opslag på Instagram, men hvad hvis du skulle svare i en anonym spørgeundersøgelse? 

Det har Sydbank nu kortlagt i en undersøgelse, som Yougov har gennemført for dem. Her svarer hver femte kvinde og hver ottende mand, at de ikke vil fortælle, hvor stor deres formue er. Et tal, der undrer forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen. 

“Det undrer dig, at der er flere som ikke vil svare på spørgsmålet, for penge, investeringer og pengeråd fylder mere og mere på sociale medier og mange andre steder, men vi må bare konstatere, at mere viden og opmærksomhed på penge ikke har jagtet det tunge pengetabu væk,” siger Ann Lehmann Erichsen. 

 

Kvinder kan ikke lige at tale om penge 

Det er især kvinder, som ikke kan lide at tale om penge. Det viser både undersøgelsen fra Sydbank, men også en tidligere undersøgelse fra Fidelity Investment bakker op om den teori. Undersøgelsen er fra 2021, hvor 80 procent af kvinderne svarer, at de har afholdt sig fra at diskutere penge med familie og venner. 

Samtidig føler 32 procent af kvinderne sig utilpas med at diskutere penge, og 16 procent følte, at spørgsmålet er tabu. 

To store grunde til at pengesamtaler hos kvinder udebliver, skyldes ifølge svar fra undersøgelsen fra Fidelity Investment, at kvinderne ikke har selvtillid nok til at åbne snakken og samtidig har en frygt for, at det bliver for personligt. 

“Vi er nødt til at kaste pengetabuet væk. For det faktum at vi helst ikke vil tale om penge, er med til at holde os nede, både når det gælder uvidenhed, men også når det kommer til ligeløn. Tænk over, hvem der kan gnide sig mest i hænderne? Dig der tager pengesagerne i egen hånd eller din arbejdsgiver, som helst ikke vil have, at I taler om jeres løn og tillæg på jobbet?” siger Ann Lehmann Erichsen. 

Derfor opfordrer hun også til, at vi begynder at åbne for pengesamtaler med hinanden. 

“Når vi taler og læser om penge, bliver vi lidt klogere hver gang. Det dårligste, man kan gøre for sig selv, er at klappe i som en østers, når talen kommer om opsparing, pension osv. Og hvis man ikke føler sig “klog nok” til at mene noget om penge, investeringer osv., så kan man også stille andre de gode spørgsmål,” siger Ann Lehmann Erichsen og tilføjer: 

“Når vi gør os klogere på vores penge, så er det jo et arbejde vi gør for os selv på den lange bane, og det giver en god timeløn, når man forstår sit boliglån, tjekker forsikringerne og sætter sig ind i investering. Det tager tid, og det er ofte slidsomt at kvalificere sin viden – til gengæld bliver man klar til at træffe bedre økonomiske beslutninger, så jeg vil gerne slå et slag for større åbenhed om penge og bedre pengesamtaler.” 

Få 5 gode råd til at starte pengesamtaler med dine veninder: KLIK HER

Ny told på kinesiske elbiler kan ramme danske svinebønder

Læs også: Ny told på kinesiske elbiler kan ramme danske svinebønder