Indsigt

Lav et nytårsforsæt for din økonomi i 2024 – som du kommer i mål med

Lav et nytårsforsæt for din økonomi i 2024 – som du kommer i mål med
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 29. december 2023

Næsten hver tiende dansker har i år et nytårsforsæt om at spare penge op og forbedre økonomien. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige.

Måske har du også et nytårsforsæt for 2024? Eller har haft det tidligere, hvor det kun holdt i kort tid, før du faldt tilbage i gamle vaner? Så er du ikke alene. Ifølge en undersøgelse fra Yougov i 2019, så holder halvdelen af os vores nytårsforsætter, men 20 % slet ikke holder deres. 

 

Nytårsforsætter kan man lave hele året og hvis du drømmer om et 2024 med flere penge på kontoen eller mere økonomisk frihed, så er chancen for succes større, hvis du lægger en klar strategi for din drøm. Det kan du gøre med et SMART-mål, som er en populær metode til at gøre dit mål specifikt, målbart, ambitiøst, realistisk og tidsbestemt = SMART-mål. Du kan udvide målet med flere delmål undervejs, men det vigtigste er, at du får skrevet dit mål ned og gjort det konkret, for det øger din chance for at få succes med det. 

 

Vær specifik 

Uspecifikt mål: Jeg vil have en bedre økonomi i 2024.

 

Hvis vi skal handle på vores drømme, er det vigtigt at gøre dem så specifikke som muligt. Der kan ligge mange forskellige drømme i“at have en bedre økonomi”, så prøv at gå dybere ind i målet og find ud af, hvad en bedre økonomi betyder for dig. Det kunne også være, at du drømmer om “at blive mere fri”, men hvad er det lig med? Er det flere penge på kontoen eller mere tid? 

 

Specifikt mål: Jeg vil gerne være gældfri i januar 2024.

 

Gør det målbart

 

For at drømme kan blive til virkelighed, er det ikke nok at have et specifikt mål. Du er også nødt til at finde ud af, hvordan du kommer derhen. Vil du gerne være gældfri i 2024, skal du derfor finde ud af: Hvor meget du skylder, hvor mange penge du kan undvære i dit budget, og hvad du måske skal nedprioritere i dit budget i en periode for at komme hen til målet. 

 

Eksempel

Mål: Jeg vil gerne betale 30.000 kr. af på min gæld i 2024. 

 

Når du har skrevet dit overordnede mål, skal du også skrive en række mindre delmål, som sikrer, at du når dit overordnede mål. Hvis du drømmer om at afbetale 30.000 kr. på et år, vil det svare til 2.500 kr. om måneden, som du skal finde i dit budget. Her kommer delmålene ind, fordi du skal definere, hvordan du vil finde 2.500 kr./md. i dit budget det næste år. 

 

Eksempel

Delmål: Jeg vil gennemgå mit budget for at se, om der er nogle ting, jeg kan skære fra såsom tv-pakke, fitness etc. 


Delmål: Jeg vil lægge en madplan og handle ind hver søndag for at holde mit nye, lavere madbudget. 

 

Delmål: Hver gang jeg skal bruge tøj/møbler, så vil jeg finde det brugt i stedet for nyt. 

 

Delmål: Jeg skal sælge nogle af de ting, som jeg ikke bruger. 

 

Du må godt have ambitioner

 

Noget, som er lige så vigtigt som at lægge en plan, er at huske sin ambition. For du kan lægge nok så mange planer og sætte mål, men de mål kommer ikke og tager dankortet ud af hånden på dig, når du igen sent om aftenen sidder og “tilføjer til kurv” på nettet. Det gør ambition derimod. 

 

Derfor er det godt, at du ved, hvorfor du gør det på de dage, hvor det er ekstra svært. Hvis vi tager eksemplet med at blive gældfri, så vær bevidst om, hvorfor du gerne vil være gældfri. Det kan selvfølgelig virke logisk, at det er rart ikke at skylde nogen penge, men hvorfor er det vigtigt for dig? Er det følelsen? Er det fordi, du så kan prioritere pengene på en anden drøm, når du er færdig med at betale af på gælden?  

 

Det skal være realistisk

Der er langt større sandsynlighed for at have succes med et realistisk mål, end hvis du spænder buen for hårdt.

Her er det vigtigt at kigge på, om dit mål også er realistisk ift. hvor mange penge du har til rådighed, hvordan du har været før i tiden, og hvor investeret du er i at nå dit mål, for ellers så falder det hurtigt fra hinanden. Det er også vigtigt at kigge på, hvor realistisk det er ift., hvordan du vil klare dig. Hvis du aldrig har prøvet at sætte dit forbrug ned, så skal du overveje, om det er realistisk at gå fra 100 til 0 på en uge, eller om du måske skal sætte nogle mere realistiske mål hen ad vejen? 

 

Eksempel

 

Et urealistisk mål er: 

 

Jeg vil betale min forbrugsgæld på 30.000 kr. af på tre måneder. Jeg har lige nu 10.000 kr. til rådighed i mit budget hver måned, når alle regninger er betalt.  

 

Jeg vil leve af tomatsuppe og havregrød for at nå mit mål hurtigere. I dag bruger jeg 4.000 kr. på madposten.

 

Et mere realistisk mål kunne i stedet være: 

 

Jeg vil betale min forbrugsgæld på 30.000 kr. af på 1 år. 

 

Jeg vil starte med at minimere min madpost til 3.000 kr./md. den første måned og derefter sætte det yderligere 1.000 kr. ned næste måned. 

 

Sæt en tidshorisont

Hvor lang tid skal du bruge på at nå dit mål? Husk at sætte en realistisk tidshorisont, hvor du måske også giver plads til at have det lidt sjovt undervejs, så du ikke løber sur i projektet. Hvis din drøm er stor og kræver en lang tidshorisont – fx som at blive gældfri eller spare mange penge op til udbetalingen på en bolig – så overvej også at have flere delmål, der motiverer dig undervejs.  

 

Mål: Jeg skal være gældfri i 2025.

Delmål: I juni 2024 skal jeg have betalt 10.000 kr. af på min gæld. 

Delmål: Jeg skal sælge nogle ting for 5.000 kr., som jeg kan bruge til at betale af på gælden.  

 

Med mindre delmål vil du opleve at små sejre undervejs, som giver motivation til at fortsætte. Det er også en god ide at have dit mål i din bevidsthed hver dag. Det kan være et billede som baggrund på din telefonskærm, der repræsenterer den frihed, du vil føle, når du er gældfri. Det kan være en visuel nedtæller, hvor du farvelægger en vej til målet hver gang, du når et delmål, eller måske skal du lave et visionboard over, hvordan det vil føles at være gældfri og hænge op derhjemme. 

Kort sagt: Gør det sjovere for dig selv at nå dit mål. 

 

Sæt det hele sammen i et SMART-mål

Du har nu været igennem de fem elementer: Specifikt, målbart, ambitiøst, realistisk og tidsbestemt, som tilsammen udgør et SMART-mål. Så er det tid til dig for at sammensætte elementerne til et stort mål for din egen økonomi i 2023. Det kan beskrives på mange måder, men her er et eksempel, som du måske kan finde inspiration i.


Eksempel 

 

Jeg vil være gældfri inden januar 2025. Jeg skal afbetale 30.000 kr. på min gæld over de næste 12 måneder = 2.500 kr./md. Det vil jeg gøre ved at sænke mit madbudget, kun købe brugt, når der er noget, som jeg skal bruge og gennemgå mit budget for steder at spare. Det er et vigtigt mål for mig, for når jeg er gældfri, vil jeg føle mig fri til at gå efter min drøm som er….


Så nu er der bare tilbage at spørge: 

 

Hvad er dit økonomiske mål for 2024? 

 

Ny told på kinesiske elbiler kan ramme danske svinebønder

Læs også: Ny told på kinesiske elbiler kan ramme danske svinebønder