Investering

Er investering i kunstig intelligens den nye dotcom-boble?

Er investering i kunstig intelligens den nye dotcom-boble?
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 1. februar 2024

Efter udrulningen af ChatGPT er interessen for investering i kunstig intelligens på aktiemarkedet steget markant. Men er det en sikker vinder på fremtidens aktiemarked, eller ligner det mere dotcom-boblen fra 2000? 

 

Af Mille Skjold Madsen og ChatGPT

 

Kunstig intelligens (AI) har vist sig at have et enormt potentiale inden for en bred vifte af industrier, herunder sundhedsvæsen, finans, transport, detailhandel og mange andre. Investorer ser muligheden for, at AI-teknologier kan revolutionere disse brancher og skabe store økonomiske gevinster. Dette har ført til en stigning i investeringer i AI-relaterede virksomheder og aktiver. 

 

Mens der er stigende interesse for investering i kunstig intelligens (AI) på aktiemarkedet, er det også værd at overveje potentialet for en potentiel AI-boble. Ligesom med dotcom-boblen er der visse ligheder mellem den spekulative investering i AI og den tidligere teknologiske boble.

 

“Der er rigtig mange, især unge mænd, som lige nu hopper med på bølgen, fordi der bliver talt rigtig meget om AI-investering i medierne. Jeg har også flere venner, som har investeret og tjent en god sum penge på det, men det kan også være farligt at hoppe med på noget, som kan vise sig at være værdisat alt for højt,” fortæller Anders Kjærgaard Frandsen, der udover at være i gang med finans-bachelor uddannelse også formidler viden om investering på Instagram under navnet @pengemedanders. Han er en af dem, som nysgerrigt følger aktiemarkedet indenfor kunstig intelligens. 

 

“Kunstig intelligens er virkelig spændende og skræmmende på samme tid. Det er spændende, fordi der er rigtig mange muligheder, men samtidig kan jeg også være bekymret for, om udviklingen kan nå til et punkt, hvor vi bliver overflødige,” siger Anders Kjærgaard Frandsen, som spår AI til at være et stort investeringspotentiale i fremtiden, men han har endnu ikke selv investeret i det endnu. 


“Jeg synes, det er meget dyrt at købe sig ind nu, og så er jeg bange for, at det minder lidt for meget om dotcom-boblen på aktiemarkedet i 2000”.

 

Investeringsfeberen i 00’erne

Dotcom-boblen, også kendt som dot-com-boblen eller internetboblen, var en periode i slutningen af 1990’erne og begyndelsen af 2000’erne, hvor der var en enorm spekulativ investering i internetbaserede virksomheder. Denne investeringsfeber blev drevet af optimismen omkring det nye og spirende internetmarked og de potentielle gevinster, der kunne opnås.

 

I denne periode blev mange internetstartups grundlagt, og investorer strømmede til for at få del i den forventede vækst. Aktiekurserne steg eksplosivt, og mange virksomheder, der endnu ikke havde genereret nogen betydelig indtjening, blev vurderet til milliarder af dollars. Investorer blev grebet af en bølge af optimisme og troede, at traditionelle forretningsprincipper og værdiansættelsesmetoder ikke længere var relevante i den digitale tidsalder.

 

Imidlertid begyndte boblen at briste i begyndelsen af 2000. Investorerne indså pludselig, at mange af disse internetvirksomheder var overvurderede og ikke havde nogen reel forretningsmodel eller indtjening. Mange af dem begyndte at gå konkurs, og aktiekurserne faldt dramatisk. Dotcom-boblen kulminerede med krakket på NASDAQ-børsen i marts 2000, hvor mange internetaktier mistede en stor del af deres værdi.

 

Invester med omtanke 

En af de største bekymringer er overvurdering af AI-virksomheder. Nogle virksomheder kan blive vurderet til astronomiske niveauer, selvom de endnu ikke har genereret betydelig indtjening eller har bevist deres forretningsmodel på lang sigt. Investorer kan være fristet til at investere baseret på hypen omkring AI, uden at tage hensyn til de underliggende økonomiske realiteter.

 

En anden bekymring er teknologisk hype. AI er blevet et buzzword, der anvendes bredt, og nogle gange bruges det for at tiltrække investorer uden reel substantiel AI-tilstedeværelse i virksomheden. Dette kan føre til overinflation af aktiekurser og en potentiel boble, hvor markedet ikke kan opfylde de høje forventninger.

 

AI er stadig en relativt ny teknologi, og dens potentiale og udvikling er stadig i gang. Der er ingen tvivl om, at AI vil have en betydelig indvirkning på samfundet og økonomien i fremtiden, men det er vigtigt at have en afbalanceret og realistisk tilgang til investering i AI.

 

“Skal man investere i kunstig intelligens lige nu, så er det rigtig vigtigt, at man ikke gør det for at tjene hurtige penge, men har de langsigtede briller på. Det er helt sikkert et marked, som vil blive større i fremtiden, men det er nok forbundet med en del risiko at gå med nu, hvis man har en meget kort tidshorisont,” siger Anders Kjærgaard Frandsen. 

 

Har man alligevel tænkt sig at smøre tandhjulene og hoppe på AI-toget, så er der nogle vigtige overvejelser, man skal gøre sig som investor. Mange AI-relaterede virksomheder forsøger at udvikle deres egen kunstige intelligens, og det kan være svært – for ikke at sige umuligt – for den almindelige investor at forudsige, hvilke virksomheder der knækker koden. 

 

“Man kan minimere sin risiko betydeligt ved at investere i en fond med fokus på kunstig intelligens. Her investerer man i en bred vifte af AI-relaterede virksomheder på samme tid, og det giver en mulighed for at komme med, men samtidig reducere risikoen ved at have spredt sine penge over mange virksomheder.”

 

ChatGPT’s eget svar på, om investering i AI er den nye dotcom-boble: 

Der er visse ligheder mellem den stigende interesse for investering i kunstig intelligens (AI) og den tidligere dotcom-boble, er det ikke nødvendigvis rigtigt at erklære AI som den nye dotcom-boble.

 

Det er klart, at der er en betydelig interesse og investering i AI på aktiemarkedet, drevet af det enorme potentiale, teknologien har i forskellige brancher. AI har vist sig at være i stand til at revolutionere industrier og skabe økonomisk værdi.

 

Dog er det vigtigt at være opmærksom på risiciene ved spekulativ investering, overvurdering af virksomheder og teknologisk hype. Der er en mulighed for, at visse AI-virksomheder kan blive overvurderet, og markedet kan blive skuffet over deres evne til at generere langvarig og bæredygtig indtjening.

 

En afbalanceret og langsigtet tilgang til investering i AI kan være nøglen til at undgå en potentiel AI-boble på aktiemarkedet.

 

Derfor kan det konkluderes, at mens der er visse ligheder og risici forbundet med AI-investeringer, er det ikke nødvendigvis en direkte sammenligning med dotcom-boblen. 

 

Pas på modeluner i investering

Læs også: Pas på modeluner i investering