Indsigt

Flere kvinder tager ansvaret for de store økonomiske beslutninger i husstanden

Flere kvinder tager ansvaret for de store økonomiske beslutninger i husstanden
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 16. februar 2024

Nye tal fra Mybanker viser, at flere kvinder indhenter tilbud på bankskifte. I 2023 var andelen af kvinder i parforhold, der søgte om bankskifte gennem Mybanker, steget  med 9 procentpoint i forhold til tre år tidligere. “Det tyder på, at flere kvinder kommer ind over de større økonomiske beslutninger i hjemmet,” siger Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker. 

 

Af Mille Skjold Madsen 

 

Mænd tager sig af de større økonomiske beslutninger i hjemmet som boliglån, forsikring og investering, mens kvinden har ansvaret for at fylde køleskabet og klædeskabet. Sådan har det været i mange år og tidligere målinger viser, at mens mænd har haft ansvaret for 66 kr. ud af 100 kr. i husholdningens økonomi, så har kvinden været ansvarlig for de resterende 34 kr. i økonomien. Men sådan ser det måske ikke ud længere.

 

Nye tal fra bankskiftevirksomheden Mybanker kan muligvis pege på en tendens til, at flere kvinder begynder at tage ansvaret for de større økonomiske beslutninger i hjemmet. 

 

Hos Mybanker kan de nemlig se, at det i stigende grad er kvinder, der søger om tilbud på bankskifte, fx i forbindelse med tilbud på boliglån. I 2020 var det i 20 % af tilfældene kvinder, som søgte på vegne af dem selv og deres partner. Den andel er steget til 29 % i 2023. 

 

2 unnamed 1

 

“Vi kan se, at flere kvinder benytter vores platform til at finde det bedste banktilbud, og det kan være en indikation på, at de også dermed tager mere af ansvaret for de store beslutninger i parøkonomien,” siger Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker. 

 

Det er også en tendens, som ses uden for landets grænser. En ny undersøgelse fra forsikringsvirksomheden Allianz blandt amerikanske kvinder viser, at 49 % af kvinderne fortæller, at de har det primære ansvar for at styre økonomien og træffe økonomiske beslutninger for deres husstand. Det er en stigning fra 41 % i 2021. 

 

Jens Hjarsbech har også et bud på, hvorfor de nu ser en større andel af kvinder, der tager ansvaret for familiens større økonomiske beslutninger såsom bankskifte og boliglån.   

  

“Vi har gennem de sidste par år set et stort fokus i samfundet på kvinder og økonomi, og det er en positiv tendens som nu også slår igennem hos os,” siger Jens Hjarsbech. 

 

Dyrere at låne som kvinde 

Det er dog ikke kun andelen af kvinder, som søger på vegne af par, der er steget. Andelen af kvinder med soloøkonomi, der ansøger om bankskifte gennem Mybanker, er også steget. I 2023 var der næsten lige så mange mænd som kvinder, der ansøger om bankskifte, og hvor 38 % af dem med en soloøkonomi, der brugte Mybanker i 2020 var kvinder er tallet nu på 45 % i 2023. 

 

Tidligere har Mybanker undersøgt, at kvinder betalte mere i renter end mænd. Det viser et regneeksempel som Mybanker lavede for DR i 2020, hvor de afdækkede, at kvinder fx betalte 5,6 % mere for et andelsboliglån end mænd. Det svarer til, at hvis en mand lånte en million kroner i banken til at købe en andelsbolig, så fik han det 12.183 kr. billigere end hvis en kvinde lånte det samme beløb.

 

Jens Hjarsbech opfordrer derfor til, at man altid pristjekker sine lån og bankengagementer, så man er sikker på, at man også har det bedste tilbud inden man siger ja. 

 

“Det skader aldrig at pristjekke sine lån, og derfor er Mybanker jo også et rigtig godt udgangspunkt, hvis man er lidt ukomfortabel med at ringe rundt og indhente tilbud. Her kan man i stedet sidde derhjemme bag skærmen og indtaste sine oplysninger og herefter få tilbud fra op til fem banker, hvor man bagefter kan gå videre med dialogen, hvis noget virker interessant,” siger han. 

Ny told på kinesiske elbiler kan ramme danske svinebønder

Læs også: Ny told på kinesiske elbiler kan ramme danske svinebønder