Indsigt

EU er en politisk kampplads for ligestilling: “I flere EU-lande krakelerer rettighederne for kvinder”

EU er en politisk kampplads for ligestilling: “I flere EU-lande krakelerer rettighederne for kvinder”
Amanda Frisk
Af Amanda Frisk 5. juni 2024

EU-samarbejdet skal sikre fri abort og kvinders og minoriteters rettigheder i hele EU, mener Venstre, Radikale Venstre og Enhedslisten. Danmarksdemokraterne mener derimod, at det er en national sag. 

 

Af Amanda Frisk

 

Søndag går danskerne i stemmeboksene for at udvælge de kandidater, der skal repræsentere Danmark i EU-parlamentet de kommende fem år. De sidste tre uger har gadelamper og brorækværk været prydet med valgplakater. På flere af plakaterne har kandidater sat fokus på deres mærkesager, såsom grøn omstilling, bedre vilkår for fisk og så var der Alternativets omtalte kandidat Jan Kristoffersen, der sagde Jannabis til Cannabis. 

 

Men hvordan stiller partierne sig egentlig, når det kommer til ligestillingspolitik i EU-regi? Det har Venstre, Radikale Venstre, Enhedslisten og Danmarksdemokraterne svaret på.

 

Marianne Lynghøj, Venstre

marianne 5636x4225 2560x1919 1

 

Har I fokus på ligestilling i EU?

“Ja, ligestilling er også en vigtig dagsorden i EU. For vi ser desværre, at der fortsat er en lang række områder, hvor kvinder ikke har samme muligheder som mænd, og vi ser desværre også, at minoriteters rettigheder bliver undertrykt i en række EU-lande. Derfor er der bestemt behov for, at vi har fokus på ligestilling i EU, så alle EU-borgere har samme muligheder.”

 

Hvad har I fokus på i forhold til ligestilling i EU?

“Der er en række områder, der har behov for fokus. Jeg vil særligt fremhæve minoriteters rettigheder, retten til abort og forskning i kvinders sundhed. Et lavpunkt for EU var, da Polen indførte LGBT-fri zoner. Retten til fri og sikker abort er under stort pres i flere EU-lande. Endelig er der et kæmpe potentiale i at styrke forskning i kvinders sundhed. McKinsey fremlagde i januar i år en rapport, der viser et globalt økonomisk potentiale på en billion dollar gennem investeringer i kvinders sundhed.”

 

Hvor regner I særligt med at sætte ind? 

“I Venstre vil vi sætte ind overfor de lande, der bryder med EU’s grundlæggende værdier om, at man har ret til at være den, man er. Vi vil også arbejde for at styrke kvinders ret til fri og sikker abort. Med en øget højredrejning i EU bliver det endnu vigtigere med stærke liberale stemmer til at kæmpe den kamp. Derudover vil vi arbejde for, at EU’s forskningsprogram øremærker midler til forskning i kvinders sundhed, herunder kvindesygdomme. Det er dokumenteret ad flere omgange, at forskningen underprioriterer kvinder, og at kvinder medicinsk behandles som små mænd. Det er en kæmpe udfordring for kvinders sundhed. For hver euro, der investeres i kvinders sundhed, kommer der 3 Euro tilbage i økonomisk vækst. Der er simpelthen ikke noget argument for ikke at styrke forskningen i kvinders sundhed.”

 

Anna Sophie Callesen, Radikale Venstre

anne sophie callesen portrait

 

Har I fokus på ligestilling i EU?

“Ligestillingspolitik er hjerteblod for os i Radikale Venstre. EU er mere end et økonomisk fællesskab – det er et værdifællesskab. Ligestilling, ligebehandling og ligeværd er blandt de grundværdier, som EU bygger på. Derfor er vi også dybt bekymrede for det højreskred, der vinder frem i Europa i disse år. I flere EU-lande krakelerer rettighederne for kvinder, seksuelle minoriteter, og menneskerettigheder tilsidesættes og tilbagerulles, hvor de burde beskyttes og udbygges. Der er brug for en plan B!”
 

Hvad har I fokus på i forhold til ligestilling i EU?

“Vi drømmer om en mangfoldig union, hvor man kan være, hvem er, elske, hvem man vil og leve fri fra vold og diskrimination.

Det er hovedrystende, at vi i EU tillader, at flere medlemslande bryder med unionens egne fundamentale frihedsrettigheder: Kvinders ret til deres egen krop, retten til at være, hvem man er, og retten til at leve sammen med den, man elsker. 2022 tog rekord som det mest voldelige år mod LGBT+-personer, og vold mod kvinder og piger er fortsat en af de mest systematiske og udbredte menneskerettighedskrænkelser på verdensplan.
Vi vil have en fælles europæiske indsats mod vold mod kvinder, og så vil vi styrke LGBT+-personers rettigheder i EU.”

 

Hvor regner I særligt med at sætte ind?

Først og fremmest ønsker vi, at EU-kommissionen langt mere systematisk skal sanktionere og rejse sager mod medlemslande, der forbryder sig mod grundlæggende rettigheder og eksempelvis diskriminerer kvinder eller seksuelle minoriteter. Det skal stå helt klart, at det koster dyrt og sanktioneres hårdt, hvis man ikke lever op til unionens egne frihedsværdier.”

“Og så vil vi styrke kvinders rettigheder med en fælles europæisk handlingsplan om vold mod kvinder, samtykkebaseret voldtægtslovgivning på EU-niveau og at indskrive retten til fri abort i EU’s charter om grundlæggende rettigheder.”

 

“Vi må heller ikke glemme, at vi har EU at takke for, at der langt om længe blev rykket på den øremærkede barsel til mænd – hvilket vi i Radikale Venstre bakkede varmt op om. Meget tyder også på, at vi får brug for, med EU’s hjælp, til at sikre ligestilling i de øverste ledelseslag – eksempelvis med kvoter. Det vil vi presse på for.”

 

Frederikke Hellemann, Enhedslisten

asset.dr

Har I fokus på ligestilling i EU?

“Ja! EU er en afgørende politisk kampplads for ligestilling. Meget af den progressive ligestillingslovgivning i Danmark stammer fra EU. Det var EU, som sikrede et ligelønsdirektiv, barselsdirektivet som ledte til øremærket barsel for danske fædre og ligebehandlingsdirektivet helt tilbage fra 1976, som gør det ulovligt i Danmark at kønsdiskriminere på arbejdsmarked. Det er store fremskridt, som skyldes venstrefløjen i parlamentet, der er bannerfører for at bringe ligestilling på dagsordenen.”

 

“EU er en arena, hvor vi i Enhedslisten arbejder for at udbrede og sikre fundamentale frihedsrettigheder som f.eks. abort. Enhedslisten har blandt andet  kæmpet for – og lykkes med – at få et flertal i EU-parlamentet til at indskrive abort i EU’s Charter for grundlæggende rettigheder, som er en helt afgørende ligestillingssejr på tværs af EU-landene. Det sker i en tid, hvor retten til egen krop er under angreb både i EU og andre dele af verden.”  

 

Hvad har I fokus på i forhold til ligestilling i EU?

“At alle kvinder har ret til at bestemme over deres egen krop – uanset om man bor i Danmark eller i Polen. At lønningslister i alle virksomheder skal være åbne, så uligeløn bliver udstillet og på sigt besværliggør underbetaling af kvinder på arbejdsmarkedet. At regnbuefamilier ikke skal leve i frygt for at blive rettighedsløse, hvis de flytter til et andet EU-land. Og at ingen udsættes for vold, kontrol, hadforbrydelser og diskrimination på baggrund af køn og seksualitet.”

 

Hvor regner I særligt med at sætte ind? 

“Vi vil arbejde for, at Istanbul-Konventionen mod vold mod kvinder overholdes og vil styrke arbejdet mod vold mod kvinder. Omvendelsesterapi for LGBT+-personer skal forbydes i EU. Vi mener, at lande, der diskriminerer en befolkningsgruppe, skal sanktioneres og i sidste ende om nødvendigt helt ekskluderes fra EU. Og så vil vi arbejde for, at regnbuefamiliers rettigheder – ligesom retten til abort – indskrives i EU’s Charter for grundlæggende rettigheder. Vi vil indføre en feministisk bistands- og udenrigspolitik med blandt andet øget støtte til ligestillingsfremmende indsatser.”

 

Kristoffer Storm, Danmarksdemokraterne

97559

Har I fokus på ligestilling i EU?

”I Danmarksdemokraterne går vi til valg på mindre EU og mere sund fornuft. Vi har den grundlæggende tilgang, at EU skal tilbage til kernen af det europæiske samarbejde, der omhandler frihandel, og at EU’s ressourcer derudover skal bruges på at løse grænseoverskridende problemstillinger som flygtningesituationen og forsyningssikkerhed. Danmark har ikke brug for, at EU skal diktere, hvordan danske familier skal fordele barsel, eller hvordan danske virksomheder skal sammensætte bestyrelser. De regler kan vi bedre definere selv, hvis vi vil.”

Ny told på kinesiske elbiler kan ramme danske svinebønder

Læs også: Ny told på kinesiske elbiler kan ramme danske svinebønder