Indsigt

Kvinfos direktør om ligestilling: “Vi er håbløst bagud”

Kvinfos direktør om ligestilling: “Vi er håbløst bagud”
Amanda Frisk
Af Amanda Frisk 19. juni 2024

Økonomisk ligestilling i Danmark går for langsomt, og hvis vi sammenligner os med vores nabolande, er det pinligt, mener Kvinfos direktør. 

 

Af Amanda Frisk

 

Danmark har i år indtaget en plads som det 15. mest ligestillede land ud af 146 af verdens lande. Det konkluderer World Economic Forums ligestillingsrapport 2024. 

 

Landene kan få en score fra 0 til 1, hvor 1 svarer til fuldstændig lighed. Danmarks score ligger på 0,789, hvilket er en forbedring på 0,009 point siden sidste år. Trods den begrænsede ændring er Danmark rykket otte pladser op på listen i år.

 

“Det glæder mig, at vi er rykket nogle pladser op og har forbedret os,” siger direktør for Kvinfo, Henriette Laursen.

 

“Men det går for langsomt. Det er især på det, man kalder de økonomiske deltagelsesmuligheder, som handler meget om kvinder i ledelse og bestyrelser. Det er en problemstilling som har været erkendt i vores land i mange år, men hvor der ikke sker særligt meget.”

 

Direktøren understreger, at rapporten kun bør bruges til at sammenligne Danmark med de andre nordiske lande, blandt andet fordi rapporten udelukkende måler på forskelle mellem mænd og kvinder, ikke generelle vilkår.

 

“Hvis der for eksempel er mange analfabeter i et land, og det er ligeligt fordelt mellem kønnene, så scorer landet godt på point. Derfor er det svært at sammenligne os med lande, der ikke ligner os så meget,” siger hun.

 

Danmark er bagud

 

Men ser man på resten af de nordiske lande, så halter Danmark stadig bagud trods den nye placering. Island, Finland, Norge og Sverige ligger alle i top fem.

 

Det er ret pinligt at se os nede på en 23. eller 15. pladsen. Vi er håbløst bagud i forhold til de nordiske lande, blandt andet fordi vi har implementeret øremærket barsel virkelig sent. Vi har i det hele taget været sene til at nå de erkendelser, der skal til for at skabe forandring,” siger Henriette Laursen.

 

Kigger man udelukkende på danske kvinders økonomiske deltagelsesmuligheder, så ligger vi på en 37. plads, mens Island, Norge og Finland er henholdsvis nummer 7, 9, og 10. Henriette Laursen mener, at en løsning kan være, at virksomhederne ser på den måde, de udvælger medarbejdere. 

 

“Arbejdsgiverne ansætter stadig efter deres mavefornemmelse. Man er nødt til at have nogle konkrete værktøjer, der tvinger dem til at gøre tingene anderledes. Så som anonym eller casebaseret rekruttering,” siger Henriette Laursen

 

Samtidig er man også nødt til overveje, hvordan man finder medlemmer til bestyrelser, mener direktøren.

 

“Få bestyrelsesposter bliver slået op. Man siger, at man vil ansætte de mest kvalificerede, men man afsøger alligevel ikke markedet ordentligt. Man beskriver måske ikke engang, hvad det er for nogle kompetencer, man søger. Man kigger sig bare over skuldrene og ser, hvem man let kan få øje på,” siger hun.

 

Direktøren er optimistisk

 

Henriette Laursen understreger dog, at hun er optimistisk på Danmarks vegne.

 

“Der er virkelig nogle ting, der rykker, i de her år. Der sker især noget på sexismeområdet. Mange politiske partier, virksomheder og organisationer er klar over, at der er nogle urimelige strukturer, der skaber uligestilling, og at de er nødt til at tage det alvorligt.” 

 

Samtidig understreger hun, at World Economic Forums rapport måler på nogle specifikke parametre, og at Danmark ligger helt i toppen af andre undersøgelser af ligestilling mellem kønnene.

 

World Economic Forum har lavet deres ligestillingsrapport siden 2006, og i den tid er er uligheden mellem kønnene i alle landene blevet lukket med 68,5 procent, konkluderer rapporten.

 

Siden sidste år er ligestillingen mellem kønnene på verdensplan steget med 0,1 procent. Baseret på de nuværende data, konkluderer rapporten, at vi vil få lukket ligestillingshullet om 134 år.

Russisk-amerikansk kvinde idømt 12 års fængsel for donation på $51 til velgørenhedsorganisation

Læs også: Russisk-amerikansk kvinde idømt 12 års fængsel for donation på $51 til velgørenhedsorganisation