Mode

Undgå fejlkøb – for din egen og klimaets skyld

Undgå fejlkøb – for din egen og klimaets skyld
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 2. oktober 2023

Af Johanne Stenstrup, medforfatter til bogen “Klæd dig bedre”, der er skrevet i samarbejde med garderobeforsker Else Skjold. Denne artikel indeholder uddrag fra bogen.

Vi har alle prøvet det – at købe et stykke tøj, som bare aldrig rigtig kom i brug. Måske var det rusen over den lave pris, der lokkede eller en velmenende veninde, som pressede på. Uanset grunden, er det altid ærgerligt at indse, at man har brugt penge forgæves. 

Der er dog også en anden situation, de fleste af os har oplevet når det kommer til tøj, nemlig at noget, der før var en favorit, ikke længere har den samme tiltrækning. Det kalder vi i bogen “Klæd dig bedre” for passivt tøj. 

Der er stor forskel på passivt tøj og egentlige fejlkøb, der er tøj, der aldrig kommer på, og som du, allerede kort tid efter at du har købt det, ved, du aldrig kommer til at bruge. Eller måske orkede du ikke at sende det retur, selvom du vidste med det samme, det var et fejlkøb. Det passive tøj kan være på hold på grund af forskellige livssituationer, men det har måske på et tidspunkt udfyldt et formål i din garderobe – og kan måske komme til at gøre det igen. De deciderede fejlkøb skal begrænses, og du skal prøve at lære af dem. 

Der er mange grunde til fejlkøb. Her er 5 meget normale grunde til fejlkøb, som du måske kan spejle dig i.

 

1) Du forelsker dig i et billede: Måske er du forfalden til at falde for tøj, når du har set det i et blad, eller fordi det ser pænt ud i butikken eller i onlinebutikken. Du kan forelske dig i en fart, og det kan gå voldsomt hurtigt med det lille klik med musen, der sender pakkeposten mod din adresse.  

 

2) Du forelsker dig i tøj, der er for småt: Det typiske er også at købe et stykke tøj, fordi du tror, at det vil være flot, når du har tabt dig fem kilo. Men sidder tøjet dårligt nu, så sidder det heller ikke pænt, når du (om nogensinde) har tabt dig – og så er det måske endda for sent at få pengene tilbage. 

 

3) Du køber noget, fordi det er billigt: Fejlkøb er ofte også tøj, der er købt på tilbud. Måske er du endda kommet til at købe det uden at prøve det? Er du fristet af et tilbud, er det en god idé at spørge dig selv, om du ville have købt tøjet til fuld pris. Hvis ikke, så handler det formentlig meget mere om den lykkefølelse, du får i selve købsøjeblikket end om varig tøjglæde. Undlad de hurtige køb af tilbudstøj, det er så ærgerligt både for din pengepung og for din selvtillid. 

 

4) Du køber tøj, andre synes er flot: Endnu en faldgrube i forhold til fejlkøb er tøj, som er købt sammen med andre. Det kan være, at dine veninder er lidt for gode til at sige, at det, du prøver, er en ”vildt fed kjole” eller en ”superfin farve”. Det er svært at sige fra, når der står et andet menneske eller måske fem andre mennesker og synes noget. Men selv din bedste veninde ved ikke altid, om du selv synes, den kjole er så fed, eller om farven er så fin til dig.

 

5) Du afprøver en ny identitet: Endnu en kilde til fejlkøb er de mange identiteter, som vi prøver af i forskellige sammenhænge: Når du får et nyt arbejde, en ny partner, en ny veninde eller flytter dig fysisk på store afstande. Vi er lynhurtige til at scanne helt ubevidst, hvordan andre går klædt, hvor vi er, og det påvirker os rigtigt meget. Et godt eksempel er, når vi er på ferie, hvor der tit er en anden tøjkultur, som vi bliver inspireret af, lever os ind i og tester. 

 

Fejlkøb er først fejlkøb anden gang – eller når du ikke får dem returneret

Kan du genkende dig i nogle af de ovenstående kategorier? Hvis ja, så er du langt fra alene. Og det er vel egentligt meget rart. Hvis du er på udkig efter nyt tøj, hvad end det er helt nyt eller bare nyt for dig, aka genbrug, så bliver du nødt til at prøve nye ting. Nye mærker, nye snit og nye farver. Og det er ikke dem alle sammen, der føles gode, når de kommer hjem til resten af din garderobe.

Det første step er selvfølgelig at forsøge at opdage dette, inden returretten er udløbet. På mange online butikker hedder den faktisk 30 dage. På genbrug desværre ofte 0 dage, og så handler det om at tænke sig ekstra godt om i købsøjeblikket. 

Men lad os sige, at du allerede har nogle fejlkøb i skabet. Så må du prøve at lære af dem. For måske var der noget i de underlige ting, du fik med dig hjem fra ferien, eller det tøj, du købte sammen med en kæreste eller veninde, som tiltalte dig? Kunne du få noget af det i en bedre udgave i fremtiden? Det kunne være at gå mere i farver eller mere feminint klædt. Det skal bare være på en måde, hvor det passer dig. Find først ud af hvad det præcis var, der tiltrak dig ved tøjet – og bagefter, hvad der så ikke duede alligevel. 

Når du lærer, hvad du godt kan lide – og hvad du ikke kan lide, har du meget lettere ved at undgå fejlkøb i fremtiden. En god og bæredygtig shoppeoplevelse starter altid hjemme i din garderobe.

Mange ville have glæde af at blive mere kræsne og realistiske omkring, hvad vi kan lide at gå med og se os selv i. Ved at se dine fejlkøb i øjnene, vil det måske gå op for dig, at du foretager de samme typer fejlkøb igen og igen. Sammenligner du dine garderobefavoritter med dine fejlkøb, kan du finde den rette balance, så du ikke behøver begrænse dig, men undgår fejlkøb i fremtiden, der gør, at du føler dig kropsflov, forkert og ikke helt den bedste version af dig selv. 

Alle prøver nye identiteter af, og det er dit skab sandsynligvis et eksempel på. Det er der overhovedet ikke noget galt med, tværtimod. Det er bare ærgerligt at blive ved med at afprøve en identitet igen og igen, som er alt for langt væk fra dig selv. Når du analyserer dine fejlkøb, så prøv at se på dig selv og sig: Føler jeg mig egentlig pæn og dejlig i det her tøj, eller er jeg faret vild i et univers, som jeg slet ikke passer ind i? Det kan være en rigtig stor hjælp, så du ikke har så mange ærgerlige fejlkøb i fremtiden. 

Det vigtigste er, at du lærer af dine fejlkøb. Og at du prøver at være ærlig overfor dig selv med hensyn til, hvorfor de er havnet i dit skab, og hvad du kan gøre for, at du ikke får flere af dem i fremtiden. For det er så ærgerligt og spild af både skabsplads, tøj og planetens ressourcer. 

 

”Vi skal alle sammen prøve forskellige stilarter af for at finde vores egen, og nogle gange får vi noget med hjem, som aldrig bliver brugt. Det er et fejlkøb, men fejlkøb er først et egentligt problem, hvis du ikke lærer af dem.”

Else Skjold & Johanne Stenstrup  – fra bogen “Klæd dig bedre”

 

Sådan gør du næste gang du skal købe tøj

Når du så virkelig har analyseret dine fejlkøb til bunds, så er du klar til at gå ud og shoppe. Og her er det vigtigt, at du husker alle indsigterne fra analysen hjemme i skabet. Der skal stadig være plads til at lege og eksperimentere, men husk din kerne og dine præferencer.

 

  • Ser du et stykke tøj, du godt kan lide, så spørg dig selv om det er en stil, du virkelig er tiltrukket af? 
  • Om det er et snit, du regner med vil klæde din krop og ikke bare modellen på billedet?
  • Om det faktisk er dig, der er tiltrukket af det, eller noget din mor, kæreste eller veninder synes er pænt?
  • Om det fremhæver din krop, som du synes, den er smukkest?

 

En god idé kan være at glemme prisen et øjeblik. Ikke for at sige, at du skal købe tøj langt over dit budget, men for at slippe af med prisskiltets overtalelsesevner. De fleste kigger først kort på tøjet, så på prisskiltet, og så videre på tøjet afhængig af hvad prisen siger. Eller går måske direkte efter de gule udsalgsskilte. Det er vigtigt, at du lærer at adskille tøj og pris, for der findes desværre ikke en stor sammenhæng mellem pris og kvalitet – men der findes stort sammenfald mellem for billigt tøj og et stort antal fejlkøb i skabet.

Det kan også være hjælpsomt at gentænke dit forhold til, hvad tøj må koste. I stedet for at tænke på købsprisen på et stykke tøj, så overvej, hvad det vil koste hver gang du har det på. Hvis du straks kan forestille dig, at have blusen på 10 gange bare den næste måned, vil prisen pr. gang, du har den på, sikkert blive ualmindelig lille. 

Der er også et gammelt råd om, at du skal kunne forestille dig det nye tøj sammen med din nuværende garderobe. Det er som sådan også et rigtig godt råd. Men det duer kun, hvis din nuværende garderobe virkelig er dig. For tøj kan sagtens passe sammen på kryds og tværs, men det skal også passe til dig.

Rigtig god jagt efter din næste garderobefavorit. Den gemmer sig derude, og elsket tøj er det mest bæredygtige tøj, fordi vi så har mere lyst til at beholde det længe, vaske det skånsomt og reparere det med tiden. Alle ting, som gør, at tøjet bliver mere bæredygtigt i længden. 

 

Annemette Voss: Mine tips til en lækker budgetvenlig garderobe

Læs også: Annemette Voss: Mine tips til en lækker budgetvenlig garderobe