Personlig økonomi

Sofie Østergaard: “Det handler ikke om, hvem der tjener mest, men hvad man gør med de penge, man har til rådighed”

Sofie Østergaard: “Det handler ikke om, hvem der tjener mest, men hvad man gør med de penge, man har til rådighed”
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 3. oktober 2023

Sofie Østergaard elsker at tale om privatøkonomi og deler gerne ud af sine sparetips og investeringsplan. Hun tør godt stille de “dumme” spørgsmål på vegne af os alle sammen, så vi kan blive klogere på privatøkonomi. 

Af Mille Skjold Madsen – Foto: Lukas Renlund 

Når Sofie Østergaard hver lørdag toner frem på skærmen i DR-programmet “Versus”, er der næsten en million mennesker, som sidder og kigger med i stuerne. Men Sofie Østergaard, som står på scenen i flot nyt tøj med flere lag af makeup, er en stor kontrast til den private Sofie, som sidder derhjemme med benene oppe på sofabordet og hul i hjemmeskoen. 

“Man behøver ikke at købe nyt hele tiden, og jeg lapper gerne de ting jeg har, så de holder længere. Førhen kunne jeg sagtens bruge mange penge på makeup og tøj, men nu vil jeg hellere købe en aktie end en taske. Det giver mig et kick at finde en aktie, købe den og så holde øje med den,” fortæller Sofie Østergaard. 

 

Yde før man kan nyde 

Sofie Østergaard er lidt en jyde, som hun forklarer – og vokset op med tanken om, at man skal yde, før man kan nyde. Hun voksede op med en mor, der arbejdede som pædagog og en far, der var selvstændig, så der var perioder, hvor det kneb med pengene. Alligevel sparede hendes forældre op til et hus, og viste Sofie i en tidlig alder, at hårdt arbejde betaler sig. 

“Jeg lærte nok, at tingene ikke kommer til dig, men at du skal arbejde for dem, og jeg har altid tjent mine egne penge, som da jeg pakkede skjorter i min fars virksomhed,” fortæller Sofie Østergaard. 

Hun mener en af de vigtigste grundsten i en sund økonomi er, at man først og fremmest tager ansvar ved at sætte sig ind i sine penge. 

“Økonomien følger os hele livet. Lige fra man kommer til verden, bliver man født ind i en økonomisk verden, uanset om man er rig eller fattig, så skal man forholde sig til økonomi, indtil den dag man dør,” siger Sofie Østergaard, som også synes, at privatøkonomi burde være på skoleskemaet for at hjælpe så mange som muligt godt på vej. 

“Det er aldrig for sent at rette op, men det ville jo være bedre, hvis vi kunne give alle forudsætninger for at træffe gode økonomiske beslutninger, så man ikke pludselig står i voksenlivet med en stor gæld, som spænder ben for drømmene.” 

1322236 15

“Det er ikke kedeligt at være fornuftig”

En af Sofie Østergaards egne fornuftige beslutninger har været at komme på boligmarkedet i en tidlig alder. I sine 20’ere købte hun sammen med en daværende kæreste en ejerlejlighed, og sidenhen er det blevet til flere bolighandler. 

Gennem voksenlivet har overskriften været at investere i fremtiden i stedet for at forbruge pengene i hverdagen. 

Det kan lyde virkelig kedeligt at være fornuftig, men sådan ser jeg det ikke. Jeg får jo også en gevinst ud af at tænke over, hvad jeg bruger mine penge på. Jeg er meget optaget af få økonomisk frihed, så kan jeg bruge min tid, som jeg vil,” fortæller Sofie Østergaard. 

Hendes vej til en fornuftig økonomi findes blandt andet i altid at have fryseren fyldt med mad til de dage, hvor der ikke er overskud. Familien bruger ikke penge på take away og spiser sjældent ude. Hendes drenges tøj er købt second hand eller arvet. 

“Jeg handler ind til flere dage, og så er jeg også rigtig glad for opsamlingsdage, hvor vi bruger, hvad der er i køleskabet, så vi ikke skal købe unødigt ind. Og så kan man jo også komme langt med altid at have rugbrød, æg og gulerødder derhjemme.”

Vi skal turde tale om økonomi 

Sofie Østergaard er ikke bleg for at tale om sin egen privatøkonomi, hvordan hun investerer i aktier eller sparetips i hverdagen – og det er også noget, hun mener, vi skal være bedre til hinanden imellem. 

“Vi skal kunne tale med hinanden om økonomi, og hvad vi får i løn, for ellers kan vi aldrig blive klogere på vores økonomi og egen lønforhandling, hvis ikke vi kan sparre med andre – og det er jo også vigtigt, at vi kan tale med hinanden om, når det ikke er gået godt, for det kan vi også lære noget af.”

Det kan dog også ramme hende, når snakken falder på, hvor mange penge man har – og ikke hvordan man bruger dem. For nylig købte Sofie Østergaard og kæresten en villa på Amager, og der fandt hun det grænseoverskridende, at ugebladene pludselig stod på vejen og tog billeder. 

“Det bliver hurtigt et ensidigt fokus, når medierne skriver om, at jeg har købt en “milliondyr” villa, eller hvad man tjener. For mig handler det jo slet ikke om, hvem der tjener mest, men hvordan man bruger de penge, man har til rådighed. Det synes jeg er en langt mere interessant samtale.”

 

Stil de dumme spørgsmål 

Udover at være vært på “Versus” og børne-mgp – og tusind andre ting – så inspirerer Sofie Østergaard også andre til en stærkere privatøkonomi i sit ugentlige radioprogram “Overskud” på Radio 4.  Her har hun folk i studiet, som deler deres viden om alt fra privatøkonomi til lønforhandling og investering, og Sofie Østergaard går meget op i, at programmet skal være for alle. Derfor er hun heller ikke bange for at stille de “dumme” spørgsmål selv. 

“Det er så misforstået, at man er dum, hvis man ikke forstår sig på økonomi. Det skyldes jo ikke uintelligens, men at man måske ikke har fået det forklaret, så det giver mening. Jeg ved heller ikke alt, og det er jeg ikke bange for at stå på mål for.”

Sofie Østergaard har fået utrolig meget feedback fra lyttere, som endelig er blevet inspireret til at komme i gang med lønforhandling eller måske investering. 

“Det er en kæmpe ære at hjælpe andre mennesker i deres økonomiske liv, og det er fuldstændig ligemeget, om det er små eller store skridt. Det vigtigste er, at de er kommet i gang.”

1322186 9

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler