Investering

Sådan starter du din investeringsrejse uden en krone på lommen

Sådan starter du din investeringsrejse uden en krone på lommen
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 29. maj 2024

Er du ikke kommet i gang med at investere, fordi du tænker, at det koster mange penge at gå i gang? Eller har du svært ved at finde pengene i dit nuværende budget? Så skal du læse om, hvordan jeg startede en “Gratisportefølje”. 

 

Af Linnéa Schmidt, co-founder af Moneypenny & More 

 

At starte sin investeringsrejse uden at tømme pengepungen lyder som en drøm, ikke sandt? Nu skal jeg vise dig, hvordan det kan lade sig gøre med en “Gratisportefølje”. Nu skal jeg måske lige starte med at sige, at navnet “Gratisportefølje” ikke er et formelt begreb indenfor finans, men en beskrivelse, jeg selv bruger om den portefølje, som jeg har startet med de penge, som jeg kalder “gratis penge”. 

 

Myte: “Man skal bruge mange penge for at komme i gang”

 

Hvis du ikke er kommet i gang med at investere, så kan det være, fordi du er stødt på myten om, at man skal bruge en stor sum penge, før det overhovedet giver mening at gå ind på aktiemarkedet. Det er en tankegang, som har overlevet fra gamle dage, hvor man var nødt til at investere for et større beløb på én gang, fordi kurtagen (handelsgebyret) ellers ville spise for meget af investeringens værdi. 

 

Hvis vi tager et eksempel:

 

Hver handel koster dig 29 kr., uanset om du køber for 100 kr. eller 5.000 kr. 

Det betyder, at kurtagen (handelsgebyret) vil udgøre 29 % af din investering på 100 kr., mens den kun vil udgøre 0,58 % af din investering på 5.000 kr. Så hvis du investerer for 100 kr. og betaler 29 kr. i gebyr, så kan det tage lang tid, før du overhovedet har fået et afkast, som bare betaler kurtagen hjem igen. 


Der er derfor mange, som mener, at man skal handle for et minimumsbeløb, fx. 3.000 kr., så man ikke får spist afkastet op af gebyrer. Samtidig er der på den anden side også argumenter for, at det vigtigste er at komme i gang, og at man derfor ikke bør lægge for stor vægt på handelsgebyret. 

 

Heldigvis findes der i dag forskellige investeringsmuligheder, hvor du kan minimere købskurtagen eller helt undgå den, så du ikke behøver 3.000 kr. for at komme i gang. Du kan finde forskellige investeringsmuligheder, såsom Nordnet Månedsopsparing, June, Nora og svenske Lysa, hvor du kan komme i gang for helt ned til 100 kr. 

  

Sådan starter du en “Gratisportefølje”

 

Jeg har investeret i mange år, men sidste år oprettede jeg mit projekt “Gratisportefølje”. Det gjorde jeg, fordi jeg gerne ville vise andre, at man ikke behøver tusindvis af kroner eller endevende sit daglige budget for at finde pengene. 

 

Jeg begyndte min “Gratisportefølje” ved at oprette en almindelig depotkonto hos en investeringsbank med mulighed for gratis kurtage (i mit tilfælde Nordnet) og ændrede derefter navnet på depotet til “Gratisporteføljen”.

 

Så skulle der bare nogle “gratis penge” ind på depotet, men hvor skulle de komme fra? Lad mig forklare. Når jeg taler om “gratis penge”, så er det ikke nogen, der falder ned fra himlen, men de stammer fra forskellige kilder: Det kan være pant fra dåser eller fra salg af ting, som jeg ikke længere bruger. Kort sagt, så er det penge, som ellers ikke ville have været en del af mit daglige budget. 

 

Eksempler på, hvor du kan finde dine “gratis penge” 

 

Lad mig dele nogle idéer til, hvordan du kan skabe dine egne “gratis penge” til din “Gratisportefølje”. Disse er blot inspiration – det er op til dig at finde din egen vej, og de penge som for dig kan defineres som “gratis penge”.

  • Penge fra at pante dåser.
  • Penge fra at sælge tøj eller sko, som du ikke længere bruger.
  • Penge fra at sælge børneting eller tøj, der ikke længere passer.
  • Penge fra at sælge diverse genstande fra dit hjem.
  • Penge fra at sælge hjemmedyrkede produkter, som grøntsager, blomster eller chili.
  • Penge fra at sælge håndværk eller kreative projekter, du har skabt.
  • Penge fra at leje noget ud, fx via Airbnb eller biludlejning.
  • Penge tilbage i skat.

 

Det vigtigste for at starte din investeringsrejse på denne måde er at gøre processen så passiv som muligt. Det gør du ved at finde småbeløb enten fra aktiviteter, du allerede nyder (hjemmedyrkede ting eller sager), eller fra ting, du ikke længere har brug for. Det skal føles nemt og overskueligt, og pengene bør ligge udenfor dit almindelige budget, så de er med til at fjerne den forhindring, som siger: “Jeg kan ikke komme i gang med at investere, for jeg kan ikke finde flere tusinde kroner i mit budget”.

 

Mit startskud var på 102 kr.

 

Jeg startede mit projekt med “Gratisporteføljen” i slutningen af sommeren 2022. Mit mål var at nå 10.000 kr. det første år. Jeg fik hurtigt samlet 102 kr., som jeg overførte til mit nye depot. Snart nåede beløbet over 500 kr., og så kunne jeg investere dem i en global indeksfond. Så var jeg i gang. Undervejs er det gået op og ned med at skaffe penge til min “Gratisportefølje”, og selvom jeg ikke nåede mit mål på 10.000 kr. på et år, så er jeg allerede nu lidt over halvvejs, og det ville jeg ikke have været, hvis jeg aldrig var gået i gang. 

 

Fremtiden for min “Gratisportefølje”

 

For mig er det ypperste formål med min “Gratisportefølje” at inspirere andre til at tage skridtet. Jeg vil gerne vise, hvad småbeløb hist og her faktisk kan blive til. Fra sommeren 2022 til oktober 2023 er “Gratisporteføljen” vokset fra 0 kr. til 6.300 kr., lige nu med et mindre afkast som svinger mellem +5 og -5 %. 


Når porteføljen rammer 10.000 kr., vil jeg sælge investeringen og tage min ældste datter med på en rejse. Jeg håber, du er blevet inspireret til at begynde din investeringsrejse. Husk: Det er aldrig for sent at starte, og du har mulighed for at finde “gratis penge” i en dåse, som ligger på vejen, tøjet du ikke bruger i skabet eller bilen, som kan lejes ud, når du ikke bruger den. 

 

De 9 største sundhedsaktier 

Læs også: De 9 største sundhedsaktier