Det er sæson for konfirmationer, og det betyder ofte også familiefester og pengegaver. Men forældre er optimistiske med, hvad en konfirmation kan holdes for. I gennemsnit har en konfirmationsfest kostet omkring 30.000 kr. de seneste fem år. Alligevel mener forældrene til årets konfirmand, at de kan nøjes med lidt over 18.000 kr.
Det viser en måling, som Norstat netop har gennemført for Sydbank.
“Og vi kan se, at mødrene er de mest optimistiske forhold til festudgiften. Halvdelen tror, at festen kan holdes for under 10.000 kr. i år. Det skyldes nok, at det kun er et mindretal, der har lagt et festbudget,” forklarer Sydbanks forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, der kan se, at de 25 % af festværterne, der har lagt et budget, forventer at holde det – de øvrige 75 % af konfirmandforældrene må forvente et større træk på opsparingen end forventet.
Konfirmandens forældre
Profil af far
- lægger sjældnere festbudget end ‘mor’
- giver flere gaver end mor
- bruger 1.300 kr. mere end mor
- giver aktier, det gør mor ikke
- har det fint med pengegaver
- giver gaver, der kan byttes
- giver gerne en praktisk gave som en knallert eller en cykel, hvis der er råd
Profil af mor
- optimistisk i forhold til udgiften til festen – halvdelen mener, festen kan holdes for under 10.000 kr.
- er glad for MobilePay
- giver oftere end far gaver, hun ikke har råd til
- lægger mest vægt på konfirmationens baggrund
- ville give en rejse i gave, hvis hun havde råd
- ofte er konfirmationsgaven den dyreste gave, mor har givet i sit liv
Kilde: Sydbank
Gaver fylder meget – for både konfirmanden og giveren. Den aktuelle måling viser, at det er nordjyder, der helst giver pengegaver, men det er pengegaver, der falder flest af over hele landet.
“Lidt overraskende kan vi se, at det stadig primært er kontanter, der bliver givet. Gæsterne synes, at det til sådan en fest er lidt trist med en MobilePay-overførsel,” siger Ann Lehmann Erichsen.
Spørger vi gavegiverne, om pengegaver er personlige nok, svarer 3 ud af 4 ja. Når det gælder konfirmandens søskende, er det kun halvdelen, der nikker ja til en sammenhæng mellem pengegaver og personligt aftryk.
Danmark er et lille land, men alligevel er gavemønstret uens landet rundt. Selvom kontanter er nummer et, er der store regionale forskelle. I hovedstaden er 2 ud af 3 gaver penge, mens penge udgør 85 pct. af gaverne i Nordjylland. I det hele taget falder der vest for Storebælt flest pengegaver. I hovedstadsområdet er mange flere gaver tøj, smykker, elektronik og oplevelser.
Selvom vi taler meget om, at flere unge vil investere, er aktier og værdipapirer fortsat en sjælden gave. Og er man en af de 2 pct., der får aktier i gave, er det som regel farmand eller bedstefar, der står bag denne fornuftsgave.
Vi giver som regel penge, fordi det er, hvad de unge ønsker sig. Men var vi helt frit stillet, ville der være langt mellem pengegaverne. Så ville vi hellere give oplevelser.
“Jo tættere vi er knyttet, jo flere penge bruger vi på gaven, og for mange er det den dyreste gave, de har givet i deres liv. Vi kan også se, at vi indimellem giver for mange flere penge, end vi har råd til. Det gode hjerte løber især af med mor og med nordjyderne,” forklarer Sydbanks forbrugerøkonom.
I gennemsnit giver hver 10. en større gave, end de egentlig havde råd til.
Få adgang til vores ugentlige nyhedsbrev, fyldt med artikler, interviews og analyser om alt fra lønforhandlinger til investering. Med medlemskabet får du også digital adgang til Økonomista-magasinet og mulighed for at tilføje det trykte magasin. Deltag i live interviews og redaktionsmøder for at forme indholdet. Optjen indsigt og inspiration til din økonomi hver uge.
Gør kvinder rigere. Bliv medlem og få økonomisk viden direkte i din indbakke.