Af Mille Skjold Madsen
Jeg deler her mine tips til, hvordan jeg har tænkt mig at gribe julen an med et nedjusteret budget. Måske du kan finde nogle ideer til dit eget julebudget, især hvis du skal holde jul for hele familien, og I har tradition for at give mange gaver. Jeg har taget udgangspunkt i min egen jul. Vi er en familie med to voksne og to børn, som holder juleaften for familien og køber gaver til en håndfuld mennesker.
Det kan være, du er godt i gang med opsparingen til jul, og så kan du måske springe det her over. Det kan også være, at du gerne vil bruge mindre på julen – måske fordi forbruget ikke længere passer til dine økonomiske værdier eller måske har din indkomst og udgifter ændret sig?
Start med at melde dit budget ud til familien. Der er ingen skam i at downsize dit julebudget og ros dig selv for at tage hånd om din økonomi i stedet for at skulle finde på hurtige løsninger som dyre lån. Det kan virke ubehageligt at skulle tone rent flag om ens nye julebudget, hvis man altid har gjort det på en bestemt måde i familien, men det er vigtigt, at du er tro mod dine egne økonomiske prioriteringer. Måske vil du opdage, at de andre i familien bliver lettede over dit forslag, fordi de også er udfordret på økonomien.
OBS: Hvis din familie eller omgangskreds reagerer negativt, så husk, at det er du ikke ansvarlig for. Så længe du holder det på egen banehalvdel og melder ud, at du har et behov for at bruge færre penge på julen og ikke kritiserer dem for at gøre noget anderledes, så kan du ikke gøre for, hvordan de reagerer.
Min egen erfaring: Jeg har selv to gange spurgt venner, om vi ikke kunne lade være med at give hinanden gaver. Ikke fordi jeg ikke kunne finde
de 200 kr. i budgettet, men fordi jeg syntes, det blev “gaven-for-gaven” skyld. Og faktisk havde de det på samme måde, men kunne ikke lide at spørge mig. Så tænk på, at hvis du åbner op, så kan det jo være modparten har det på samme måde.
For at jeg kan holde mit julegavebudget, så starter jeg altid med at danne mig et overblik i oktober måned. Jeg laver en liste over, hvem jeg skal købe gaver til, og hvilket budget jeg har til hver gave. Herefter noterer jeg løbende, hvad jeg gerne vil give personen, så jeg kan slå til og købe det, hvis
jeg en dag ser et godt tilbud eller genbrugsfund. Jeg skal altså ikke ud og opfinde den dybe tallerken to dage før jul – hvor man også har en tendens til at gå over gavebudget, fordi man stresser.
Når du ved, hvad du skal købe, så har du også mulighed for at holde øje med tilbud, rabatter eller genbrugsfund over en længere periode.
Der er mange penge at spare ved at holde øje med priserne på de julegaver, du skal købe, og så slå til, når der kommer et tilbud.
Faldgruberne ved tilbudsdage er, at du risikerer at forkøbe dig. Mit tip er at gå målrettet til det med en liste og gøre det online. Du sparer både tid og penge.
Det her tip kommer selvfølgelig an på, hvor godt du kender modtageren, og det kan være en god ide at forventningsaf-
stemme inden, om personen vil være okay med at modtage en genbrugsgave, når den ikke kan byttes. Jeg køber selv genbrugsgaver til mine børn, fordi de er ligeglade med, om legetøjet kommer i en æske, og på den måde sparer jeg ofte 50-90 pro- cent af nyprisen. Jeg har også givet genbrugsgaver til familiemedlemmer, hvis de har haft specifikke ønsker fx til porcelænsstel eller vaser, som jeg så har fundet brugt. Selvfølgelig efter at have forventningsafstemt om det er okay med genbrugsgaver.
Man kan også være proaktiv og melde ud, at det er okay, at gaverne bliver købt brugt. Det gør jeg selv, hvis familiemedlemmer efterspørger ønsker.
Ifølge en undersøgelse fra DBA.dk, som er lavet af Epinion i 2021, så vil 7 ud af 10 danskere gerne modtage en genbrugsgave, og sidste år kunne hver anden dansker være tilbøjelig til at give en brugt gave juleaften.
Er du en kreativ person, kan du også personliggøre en gave. Det kan være, du finder en gammel vase i et loppesupermarked eller genbrugsbutik, som du frisker op med maling. Du kan også brodere et flot mønster på ryggen af en denimjakke, hvis du har de evner. Du kan finde inspiration til upcyling på Instagram eller Pinterest.
Er du ferm på en symaskine eller strikkepindene, så kan du lave sokker, karklude eller viskestykker, som ikke koster mere end et nøgle garn eller et stykke stof. Jeg har selv syet et vattæppe til min lillebror ud af gamle sengesæt og pladevat. Det kostede mig 40 kr. i materialer og vakte stor lykke.
Har du et familiemedlem, der altid sukker over ikke at have tid til at slå græsplænen, eller måske kan din bedstemor ikke længere pudse sine vinduer? Måske kender du et forældrepar, som trænger til en børnefri aften? Så kan du jo overveje et klippekort eller gavekort til en hjælpende hånd med rengøring, græsslåning, vinduespudsning eller børnepasning.
En anden ide kan være, at I alle trækker en gavemodtager hver, som I skal give en julegave. Så skal du kun købe en julegave, og det kan gøre en stor forskel i budgettet.
For mange familier er det en fast tradition at tage en tur i Tivoli eller på julemarked i december måned, men det er også en post, der hurtigt kan løbe op. Gløgg, varm kakao og æbleskiver til hele familien kan hurtigt blive et par hundrede kroner,, så prøv i stedet at tænke i gratis eller billige aktiviteter.
Det kunne være:
Det SKAL ikke være en spareøvelse at holde juleaften, selvom du gerne vil være økonomisk bevidst. Alt efter dit budget kan du vælge at prioritere det, som er vigtigt for dig juleaften, fx. at flæskestegen er økologisk, eller at det skal være den der særlige italienske rødvin, I drikker til maden. Du kan så gå efter tilbuddene på de andre varer. Supermarkederne har ofte gode tilbud i november på varer med lang holdbarhed, og så kommer der knaldtilbud lige op til jul på fx piskefløde til en 5’er, som vi så sidste år.
Om supermarkederne gør det samme i år, vil tiden vise, men historisk set har der altid været gode tilbud at hente i julen. Skal du ikke stå og klargøre mad d. 23. december eller skrubbe revnerne mellem gulvbrædderne, fordi svigermor kommer på besøg, så kan du også gå i supermarkedet, hvor mange varer med kort holdbarhed bliver sat ned, fordi butikkerne skal af med dem, inden de efterfølgende fridage. Du kan også foreslå familien, at I laver et sammenskudsgilde, hvor I hver medbringer en del til julemaden, så du ikke står med alle udgifter selv. Det fungerer i øvrigt også til julefrokosten.
Så meget bruger vi i julen
3.420 kr. på julegaver
1.710 kr. på mad, pynt, træ mm.
= 5.130 kr. i alt
Undersøgelsen viser også, at personer fra Region Nordjylland bruger flest penge i julen, hvorimod Region Midtjylland bruger mindst. I Region Nordjylland brugte de i 2018 i alt 5.470 kr. på julen. Til sammenligning brugte Region Midtjylland i gennemsnit 4.450 kr.
Hver 5. dansker lægger budget for julen.
Kilde: Yougov-undersøgelse for Nordea i 2018/2019/2020.
Få adgang til vores ugentlige nyhedsbrev, fyldt med artikler, interviews og analyser om alt fra lønforhandlinger til investering. Med medlemskabet får du også digital adgang til Økonomista-magasinet og mulighed for at tilføje det trykte magasin. Deltag i live interviews og redaktionsmøder for at forme indholdet. Optjen indsigt og inspiration til din økonomi hver uge.
Gør kvinder rigere. Bliv medlem og få økonomisk viden direkte i din indbakke.