Du skal ikke gemme dine følelser væk, når du investerer

Mille Skjold Madsen
Mille Skjold Madsen

I mange år er vi blevet fortalt, at vi skal lægge følelserne til side, når vi investerer, men den tanke vil Lene Nording-Grooss gerne udfordre. Derfor er hun aktuel med bogen “Caffe latte- reglen – Sådan bruger du din hjerne og dine følelser til at blive aktiemillionær”, som fortæller – med en stærk baggrund i både økonomi og hjerneforskning – hvordan man kommer i gang med at investere, og hvordan man bliver en bedre investor. 

 

Af Mille Skjold Madsen 

Læg dine følelser til side og invester med et køligt overblik. Det råd er der nok mange, som har hørt, når de har overvejet at kaste sig ud i investering, men det er ikke et godt råd, hvis man spørger Lene Nording-Grooss. Hun er tidligere kommunikationschef for Nordnet, nu selvstændig og medforfatter til bogen “Caffe-latte-reglen – Sådan bruger du din hjerne og dine følelser til at blive aktiemillionær”.

“Vi mennesker er 100 % styret af vores følelser, og vi kan ikke lægge låg på dem, men skal derimod blive bedre til at lytte til følelserne og træne dem – også når vi investerer,” siger Lene Nording-Grooss, som derfor har skrevet en bog, som netop italesætter, at følelser og investering hænger sammen. 

Der er især én følelse, som går igen hos mange kvinder, når det kommer til investering, og det er frygt. Det betyder for mange, at de ikke kommer i gang med at investere, men i stedet lader pengene blive stående på en konto, hvor de er helt sikre på, at pengene taber værdi over tid. 

“Frygt er en ærgerlig barriere, men frygten beskytter også mod at gøre overmodige ting, og her har kvinder en fordel, for det viser sig at de klarer sig bedre end mænd når de så endelig kommer i gang med at investere. Kvinder har tendens til at træffe mere velovervejede beslutninger, der ofte resulterer i mere stabile og positive afkast, så frygten er ikke ubetinget dårligt, men vi skal arbejde med den, ikke mod den, ikke mindst så vi kommer i gang med at investere,” siger Lene Nording-Grooss.

 

Vi har os selv imod os

Men Lene Nording-Grooss forstår godt, hvis det kan virke nærmest naturstridigt at kaste sig ud i investering. For det er det også. 

“Vores hjerner er præget af evolutionære træk, der gør os frygtbaserede og negative som udgangspunkt. Det var jo smart for mange tusinde år siden, hvor man hele tiden skulle være opmærksom på farer, for ellers blev man slået ihjel eller fik stjålet sit forråd. Penge er på mange måder vores forråd i dag, så derfor kan investering føles som at udsætte sig selv for en mikrodosis af dødsangst, hvor vi dog ikke dør, men frygter at miste alle eller nogle af vores penge,” siger Lene Nording-Grooss, som heldigvis også har en løsning til, hvordan man træne sin hjerne til at tænke anderledes. 

 

“Vi skal træne vores hjerner og følelser til at tænke positivt, for det er afgørende for at overvinde denne indbyggede frygt, og her kan jeg anbefale Caffe latte-reglen,” siger Lene Nording-Grooss.

Reglen går i al sin enkelhed ud på, at man går i gang med at investere for penge, som man allerede har mentalt afskrevet i sit budget. 

“Caffe latte-reglen er en genial tilgang til at motivere os til at investere. Når vi står og er ved at købe nogle øjeblikkelige fornøjelser som to-go kaffe eller take away, så har vi allerede afskrevet de penge i vores hoved. Det gør, at vi ikke har samme grad af frygt for, at de måske mister noget af deres værdi. Penge vi sparer, skal vi i stedet investere, og man kan sagtens starte med et par hundrede kroner om måneden,” fortæller Lene Nording-Grooss.

Den positive oplevelse ved at komme i gang for et par hundrede kroner giver den første succesoplevelse, som kan blive til den næste succesoplevelse. Erfaringen lagrer sig nemlig i hjernen. Og når der er kommet tilpas mange succesoplevelser ved at konvertere klatudgifter til opsparing og opsparing til langsigtede investeringer, der stiger over tid, ja så begynder hjernen at føle glæde ved opsparing og investering. 

“Efter noget tid kommer en følelse af, at det er da meget fedt det her, og så kan man udvide sine investeringer alt efter følelser og økonomi. Det er jo der, vi gerne skal hen, men det kommer vi kun til, hvis vi tør kigge på vores følelser og arbejde med dem,” slutter Lene Nording-Grooss. 

I bogen Caffe latte-reglen får læseren først en rundtur i hjernen og følelserne. Herefter en guide til at optimere sin økonomi og komme i gang med at investere. Alle kan være med. 

___________________________________________

“Caffe-latte reglen – Sådan bruger du din hjerne og dine følelser til at blive aktiemillionær” udkommer d. 24. januar 2024, men du kan allerede nu forudbestille den. Bogen er skrevet sammen med Jon Wegener, der er hjerneforsker og ekspert i neuroøkonomi.