Af Jens Uhrskov Hjarsbech, cheføkonom hos Mybanker
Er du boligejer med et realkreditlån, så følger du nok med i renteudviklingen. For har du et variabelt forrentet lån, så betyder det noget helt konkret for din økonomi, hvad renten er på det tidspunkt, renten fastsættes for næste periode. Har du et fastforrentet, så er renten afgørende for dine muligheder for at op- eller nedkonvertere.
Følger du med, har du nok også hørt flere gange de seneste mange måneder, at renterne snart ville falde. Og så har du nok også opdaget, at det ikke rigtig er sket.
Skuffelsen skyldes, at inflationen i Euroområdet og USA ikke har artet sig som forventet (og håbet), og inflationen er styrende for centralbankernes renter, som igen er styrende for de danske realkreditrenter. Pga. fastkurspolitikken betyder den danske inflation ikke noget –Nationalbanken følger bare renten i Euroområdet.
Men selvom vi nu gennem flere måneder er blevet skuffet over, at renteanalytikernes forventninger ikke blev indfriet, vil jeg nu alligevel kaste mig ud i en renteforudsigelse – dog malet med en ret så bred pensel. Og husk, at det er allerhøjest et kvalificeret gæt, for ingen kender inflationen i morgen.
Har du et fastforrentet lån, skal du væbne dig med tålmodighed. Og det skyldes faktisk inflationen i USA, der ikke rigtig vil komme helt ned, for den amerikanske rente har en stor indflydelse på danske fastforrentede realkreditobligationer og dermed renter. Vi er på kort tid gået fra en forventning om flere rentenedsættelser i år til, at nogle begynder at tale om risikoen for en renteforhøjelse. At det går så galt, er nok ikke det mest sandsynlige, men forvent ikke store rentefald på de fastforrentede lån i år.
Har du et kort variabelt forrentet lån, er udsigterne lidt bedre, for her er renten knyttet til renten i Euroområdet. Inflationen i Euroområdet arter sig nemlig bedre end i USA, og den Europæiske Centralbank (ECB) har været ret åbenmundede om deres egen forventning til, at de sænker renten i juni. Det bliver i så fald med 0,25 procentpoint. Der er også gode chancer for flere nedsættelser senere på året, men det er mere usikkert.
Har du noget midt i mellem, som fx et F3 eller F5-lån, ja så afhænger det af, hvornår du sidst fik refinansieret lånet. Dem, der først nu får refinansieret første gang siden rentestigningerne, må levet med markant højere renter, end de har gjort hidtil. Der hjælper 0,25 procentpoints rentenedsættelse fra ECB desværre ikke det helt store i første omgang.
Men husk også, at det er svært at spå – især om fremtiden. Desuden er økonomers evne til at lave prognoser ikke altid meget bedre end meteorologernes evne til at forudsige vejret. Vejrudsigten for næste måned, næste kvartal og næste halvår er meget usikker. Det er renteprognoserne også.
Få adgang til vores ugentlige nyhedsbrev, fyldt med artikler, interviews og analyser om alt fra lønforhandlinger til investering. Med medlemskabet får du også digital adgang til Økonomista-magasinet og mulighed for at tilføje det trykte magasin. Deltag i live interviews og redaktionsmøder for at forme indholdet. Optjen indsigt og inspiration til din økonomi hver uge.
Gør kvinder rigere. Bliv medlem og få økonomisk viden direkte i din indbakke.