ArtiklerNyt fradrag på vej: Studerende kan få op til 2.500 kr. årligt tilbage i skat
Studerende i yderområder og på øerne får snart ret til kørselsfradrag på lige fod med lønmodtagere.
Lovforslaget kan give op til 2.500 kr. i årlig skattebesparelse – og det forventes at træde i kraft i 2026.
Er du studerende og træt af at bruge en mindre formue på at komme frem og tilbage til dit studie? Så er der godt nyt – især hvis du bor i en af landets yderkommuner eller på en ø. Et nyt lovforslag vil nemlig give studerende mulighed for at få kørselsfradrag – på samme vilkår som folk med lønnet arbejde.
Forslaget er netop fremsat i Folketinget og ventes at træde i kraft fra 1. januar 2026.
Samme fradrag som folk med job
Indtil nu har kørselsfradrag – eller befordringsfradrag, som det også hedder – været forbeholdt dem med lønnet arbejde. Men hvis forslaget vedtages, kan studerende, der bor langt væk fra deres uddannelse, se frem til samme skattefordel.
Fradraget lyder på 2,47 kr. pr. km tur/retur, så længe du har mere end 24 km dagligt mellem hjem og uddannelsessted. Det kan løbe op i en god slat penge, især hvis du skal pendle ofte.
Derudover er der også fradrag for broafgifter – for eksempel 110 kr. pr. tur over Storebæltsbroen i bil, eller 15 kr. hvis du tager den med offentlig transport.
Et fradrag med kontant værdi
Ifølge Søren Bech, skatteekspert i PwC, er det ikke småpenge, man som studerende potentielt kan spare.
”Det er en kærkommen økonomisk håndsrækning til studerende i yderkommunerne og på øerne, der har langt mellem deres hjem og uddannelsessted. Det reducerer de ekstra udgifter, som de har til transport i forhold til deres medstuderende med kortere afstand til studiet. Hvis fradraget fx gøres op til 10.000 kr. årligt, svarer det til en skattebesparelse på ca. 2.500 kr. eller godt ca. 200 kr. pr. måned.”
Det skal du opfylde for at få fradraget
Du skal:
- Bo i en yderkommune som fx Slagelse, Faaborg-Midtfyn, Frederikshavn eller Sønderborg – eller på en ø som Bornholm, Ærø eller Sejerø.
- Modtage SU (stipendie) efter SU-lovens regler.
- Have en SU-indkomst på mindst 4.300 kr. om måneden i gennemsnit (beløbet reguleres i 2026).
Søren Bech anbefaler også at tage fradraget med i din forskudsopgørelse for 2026:
”Vedtages lovforslaget i uændret form, vil det være en god idé allerede at få fradraget med på sin forskudsregistrering for 2026, så man løbende får en skattebesparelse. Man kan rette sin forskudsopgørelse for 2026 i november 2025,” fortæller han.