ArtiklerMarabou tvinges til at ændre størrelsen på pladerne
Marabou justerer størrelsen på sine chokoladeplader som følge af de rekordhøje kakaopriser, der er steget over de seneste år. De stigende priser på kakao, som er blevet påvirket af klimaforandringer og handelstold, har skabt udfordringer for chokoladeproducenter globalt.
Chokoladepriserne har været på himmelflugt, og det har nu fået konsekvenser for chokoladeproducenten Mondelez, der står bag Marabou. Fremover vil størrelsen på flere af deres populære plader blive ændret – de små plader på 87 til 100 gram vil fremover veje 90 gram, mens de store plader på 185 til 200 gram reduceres til 160 gram.
Charlotte Veilgaard, landechef for Mondelez Danmark, forklarer ændringerne med de markante prisstigninger på råvarer:
“Detailhandlen fastsætter de endelige forbrugerpriser. Ved at justere pakningsstørrelserne på udvalgte produkter, sikrer vi, at vi kan fortsætte med at levere kvalitetschokolade til en pris, der er tilgængelig for de danske forbrugere,” siger hun til BT.
“Det danske folk skal have råd til at nyde vores chokolade, det har været vores ambition siden vores grundlæggelse for over hundrede år siden.”
Prisen er tredoblet
Stigningerne i kakaopriserne, som har mere end tredoblet sig de sidste par år, er en stor del af forklaringen på den nye pakningsstørrelse.
“Vi har observeret en betydelig stigning i omkostningerne i hele vores forsyningskæde i lang tid. Priserne på vigtige råvarer er steget til rekordhøjder, og energi-, emballage- og transportomkostningerne er også forblevet på et højt niveau,” siger Charlotte Veilgaard.
Det er ikke kun i Danmark, at chokoladepriserne stiger. I hele verden har prisstigninger på kakao været en drivkraft for højere priser på chokolade. De største kakaoproducenter i Vestafrika har i 2023 kæmpet med klimaforandringer som tørke og sygdomme, som har ramt deres kakaoafgrøder hårdt. Det har skabt et globalt kakaounderskud, der har drevet priserne op fra omkring $2.000 pr. ton til over $12.000 pr. ton i 2024.
Produktionen kan ikke flyttes til USA
Trump har opfordret virksomheder til at flytte produktionen til USA for at undgå de høje toldsatser, men for chokoladeproducenter er det ikke en løsning, der kan lade sig gøre.
Kakao kan kun dyrkes i tropiske klimaer, og der er kun to steder i USA, hvor det er muligt – Hawaii og Puerto Rico. Det betyder, at størstedelen af kakaoen, der bruges i USA, skal importeres.
“USA producerer, jeg vil generøst sige, 100 tons kakao om året,” siger Greg D’Alesandre, medejer af Dandelion Chocolate. “Vi bruger omkring 120 tons kakao om året, og Dandelion er en meget, meget lille chokoladeproducent. Der er ingen chance for, at USA kan producere al den kakao, vi har brug for.”