ArtiklerLøhde: Danske Regioner skal tage ansvar for den nære sundhed
Danske Regioner ønsker sig flere penge og ændrede rammer for at sikre lighed i sundhedsvæsnet.
Men det lyder ikke til, at de skal forvente yderligere økonomisk indsprøjtning lige foreløbig.
– Vi har bundet penge til det nære. Mange nye penge. Vi har lagt et solidt fundament, for at I kan lykkes med den nære sundhed.
– Jeg siger ikke, at det er en nem opgave, det er en kæmpe opgave. Ansvaret er jeres, og I har også pengene, så sundhedshuse og sygehusvæsnet kan rykke tættere på patienten og borgerne.
Det siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i sin tale ved Regionernes Politiske Topmøde i Aarhus torsdag.
Den nære sundhed er det helt store emne ved årets topmøde. Hvordan man får flere læger til at vælge at arbejde på sygehusene i de mindre byer.
I regeringens store sundhedsreform lyder det, at man vil øge optaget på medicinstudiet i byerne Aalborg, Køge og Esbjerg.
En plan som Danske Regioner støtter op om, men som ifølge dem kræver, at man i samme ombæring skærer i antallet af pladser i de større byer, siger regionsrådsformand Anders Kühnau i sin tale.
– Vi skal uddanne langt flere speciallæger i den kommende tid. Men det er altså ikke gratis.
– Og med den økonomi vi har i dag, så kan det siges meget tydeligt: De ressourcer, der går til uddannelse, det er kræfter, der ikke bliver brugt på patientbehandling, siger han.
Danske Regioner kom onsdag med 25 forslag, der skal gøre det nemmere at rekruttere læger uden for de store byer.
Et af forslagene lyder blandt andet, at det skal være mere attraktivt at uddanne sig til læge på et af akuthospitalerne i for eksempel Køge frem for et af landets universitetshospitaler.
Håbet er, at man på den måde kan få flere af de uddannede læger til at blive i området efterfølgende og på den måde sikre bedre fordeling i lægedækningen.
I forlængelse af den nære sundhed tales der også om den danske psykiatri.
Regeringen præsenterede tirsdag sin samlede tiårsplan for psykiatrien i Danmark.
Planen kommer med et samlet løft på 4,6 milliarder kroner til området.
– Vi har fremlagt en fuldt finansieret tiårsplan, og vi har dermed fremlagt det fundament, som fremtidens psykiatri skal bygges på.
– Vi kommer til at følge skarpt med i, om I bruger pengene på psykiatrien, siger Sophie Løhde.
/ritzau/