Debat

Leder: Kære Morten Bødskov, jeg kan godt forklare, hvorfor der ikke er flere kvindelige iværksættere

Leder: Kære Morten Bødskov, jeg kan godt forklare, hvorfor der ikke er flere kvindelige iværksættere
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 3. november 2023

Kære Morten Bødskov 

Jeg er ked af at høre, at du ikke kan finde forklaringen på, hvorfor der ikke er flere kvindelige iværksættere. Det kan jeg godt forklare dig.

I denne uge kunne vi læse historien om et “uforklarligt” skævt miljø blandt iværksættere, og at erhvervsminister Morten Bødskov nu vil undersøge nærmere, hvorfor der helt “uforklarligt” er færre kvindelige iværksættere, som får kapital. 

Hver fjerde nye virksomhed er stiftet af en kvinde, men samtidig er det kun under to procent af den rejste kapital i Danmark som går til virksomheder, der er stiftet af en eller flere kvinder. 

Regeringen vil nu løse det ved bl.a. at kigge på, hvordan man kan justere skattelovgivningen, gøre det lettere at tiltrække talenter og uddannelsessystemet skal have mere fokus på at skabe egne virksomheder.

Til TV2 udtaler Morten Bødskov, at det er helt fair, at finanssektoren investerer der, hvor de kan få noget afkast for deres investering. Underforstået: For det kan de ikke, når en kvinde har grundlagt en virksomhed. Han tilføjer selv, at det nok skyldes et kulturelt problem, og det har han helt ret i. Bare tag ovenstående eksempel. Finanssektoren skal selvfølgelig have et afkast, og når de ikke investerer i kvinder i dag, så må det jo være fordi det ikke giver et afkast. 

Jeg er selv iværksætter. Før jeg startede Økonomista, arbejdede jeg 6 år i iværksættermiljøet. Jeg har rejst penge til min virksomhed gennem to investeringsrunder, og ja, jeg har fem mandlige investorer. Det kommer ikke til at hjælpe at ændre en skattelovgivning eller tiltrække talenter. Vi er allerede talenter, men vi mangler, at samfundet også ser det. 

Selv som iværksætter indenfor femtech, kan det stadig bedst betale sig at være mand. Femtech er teknologi som fokuserer på kvinders sundhed. Sidste år rejste 57 femtech-virksomheder med udelukkende mandlige grundlæggere 731 millioner dollars, mens 105 femtechs med kun kvindelige grundlæggere rejste 408 millioner dollars. Det viser en rapport fra iværksættermediet Sifted. For eksempel havde Paola Craveiro, grundlæggeren af Vulvae, som arbejdede på at behandle vulvasmerter, enormt svært ved at rejse kapital, fordi ingen kunne se markedet og potentialet. Til sidst måtte hun aflyse indsamlingen, og Vulvae fungerer nu som en non-profit.

 

Du kan også her læse om Line Groos, der måtte lægge ører til mange “uforklarlige”  bemærkninger fra mandlige investorer, da hun søgte kapital til sin virksomhed. 

Samtidig viser statistikker også, at det er sværere for kvinder at låne penge i banken til at starte deres virksomheder.  Bare læs her om Anna, der ikke kunne låne i banken til sin virksomhed, mens hendes kæreste ved en opringning fik en kassekredit på 200.000 kr. til sin virksomhed. 

Læg dertil også udfordringerne med barselsregler for iværksættere, den offentlige debat, som kan være et digitalt afbrændingsbål for kvinder med en holdning, og det mental load, som kvinder også ofte også står for i hjemmet. 

Jeg får mange beskeder fra kvinder, som er iværksættere in spe eller drømmer om at blive det. Det er (næsten) altid den samme historie: “Hvordan får du tid til at bygge din virksomhed? Jeg kan slet ikke nå det samme som dig”. Og jeg svarer altid: “Det er fordi jeg ikke har ansvaret for The Mental Load”. Min mand styrer Aula, vaskemaskinen og madpakkerne, og hvis vi skal have flere kvindelige iværksættere, så skal vi også tale om, hvem der tager ansvaret for det ulønnede husholdningsarbejde i hjemmet imens.  

Jeg tror, at vi får flere kvindelige iværksættere ved at tale om udfordringerne. På en nysgerrig, undersøgende måde, hvor der ikke bare laves lovgivning om skat, talenter og uddannelser. Men hvor vi også får kigget på de strukturer vi har i samfundet, og hvordan vi ser på kvinder. Det vil da være langt mere givende, hvis der bliver nedsat en komite som kan afdække, hvad der sker i investeringssituationer, når en selvstændig går i banken for at bede om et lån eller når en kvindelig iværksætter stiller sig frem i offentligheden med sit produkt. 

Denne her snak går rigtig langt. Lige fra de etablerede kønsroller, som har været nedarvet i tusindvis af år, dynamikken i hjemmet, politisk niveau og ude i den private sektor. For vi kvinder er meget værd for samfundet, også som iværksættere. Og der er intet uforklarligt i, hvorfor vi ikke har flere kvindelige iværksættere i et miljø som er skabt af mænd. 

Hvis vi nu skabte et miljø, hvor der var plads til kvinder, så ville der nok ikke være noget at forklare. Men det vil jo kræve, at man sætter sig ned og skiller noget af, som man har brugt tusindvis af år på at opbygge, og det kræver jo en vilje og lyst. Har vi den? Tja, hver 5. mand under 50 år synes ligestillingen allerede er gået for langt – og det er endda selvom vi ikke er i mål. Så det vil nok forblive et uforklarligt mysterium, hvorfor der ikke er flere kvindelige iværksættere. Medmindre altså nogen spørger os. 

Kommentar: Jeg forstår godt, hvorfor flere yngre kvinder ikke vil have børn

Læs også: Kommentar: Jeg forstår godt, hvorfor flere yngre kvinder ikke vil have børn