Personlig økonomi

Køberrådgiver: Boligkøbere kan spare mange penge ved at lægge en strategi, inden de byder

Køberrådgiver: Boligkøbere kan spare mange penge ved at lægge en strategi, inden de byder
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 29. marts 2024

Det kan blive en dyr fornøjelse at handle bolig på sine følelser. Ofte kan man risikere at betale for meget for boligen eller negligere grumme fejl, som kan koste mange penge at udbedre. Derfor skal du lægge en god strategi, inden du byder på boligen, lyder det fra Rikke Lysholdt Christensen, køberrådgiver og ejendomsmægler hos Boligmatch.

 

Af Mille Skjold Madsen 

 

Hvis du nogensinde har været på boligjagt, så har du helt sikkert også fulgt med i programmet “Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed”, hvor ejendomsmæglere hjælper danskere med at finde drømmeboligen. I bedste sendetid sidder vi alle sammen og hepper med, når køberne sammen med eksperterne ringer til sælgers ejendomsmægler med buddet, planlægger deres næste træk, kommer med et modbud, og det hele ofte ender lykkeligt. 

 

Men for langt de fleste boligkøbere er virkeligheden en anden. Her finder man selv boligen, tager til åbent hus og byder på boligen. Når købsaftalen er underskrevet, så tager man kontakt til en boligadvokat for at få det juridiske på plads, men det er en stor fejl, hvis man spørger Rikke Lysholdt Christensen. Hun er køberrådgiver og ejendomsmægler hos Boligmatch. 

 

“I Danmark har vi et meget gammeldags billede af, hvordan man handler bolig, hvor man typisk først får professionelle øjne på sagen, når man har budt. Det bliver ofte en unfair forhandlingssituation, for mens sælger har en professionel med på sidelinjen fra start, så skal køber trække på sin egen erfaring og viden, og det kan ende med at koste køber mange penge, hvis man ikke selv er dygtig til at forhandle,” fortæller Rikke Lysholdt Christensen.

 

Mens det i udlandet er mere almindeligt at bruge en købermægler, så er det stadig et relativt nyt fænomen i Danmark. Rikke Lysholdt Christensen oplever dog, at det er noget, som flere danskere får øjnene op for at prioritere i forbindelse med et boligkøb. Ifølge Videncentret Bolius koster et købsforløb hos en købermægler mellem 4.000 kr. til 15.000 kr. afhængigt af, hvor meget hjælp du skal bruge. Og det kan vise sig at være en god investering. 

 

“Som køberrådgiver er jeg også uddannet ejendomsmægler, så jeg har også selv erfaring fra ejendomsmarkedet og kender derfor også de fleste strategier bag ejendomsmæglernes argumenter. Det sker jo, at købers uvidenhed nogle gange bliver udnyttet, så man ikke ender med den bedste pris eller aftale, og det er jo ærgerligt, hvis man måske kunne have fået prisen et par hundrede tusinde kroner ned,” mener Rikke Lysholdt Christensen.

 

Det skal du være opmærksom på

For nylig havde Rikke Lysholdt Christensen et par, som ringede til hende for hjælp. De havde budt under udbudsprisen på en bolig, og nu pressede sælgers ejendomsmægler på for at få buddet op og fortalte, at der var mange interesserede i ejendommen. Rikke Lysholdt Christensen lagde en plan med parret, som endte med at sikre dem ejendommen og spare 50.000 kr. i forhold til deres oprindelige budplan. 

 

“Generelt er vi danskere gode til at byde på boliger, men når vi har skudt vores bud af sted med alle argumenterne, så er det svært at komme tilbage på et modbud, og det er fordi, der mangler en klar strategi for forhandlingen,” siger Rikke Lysholdt Christensen. 

 

Af andre fejl nævner hun, at mange boligkøbere ofte har svært ved at gennemskue en tilstandsrapport og enten tillægger småfejl en stor betydning eller negligerer store problemer, som kan resultere i, at man køber en ejendom, der ender med at dræne en økonomisk. 

 

“Jeg ser især et problem med olietanke. Mange tænker, at det ikke er et problem, men det er faktisk et punkt, hvor det er vigtigt at få professionel rådgivning, fordi det skal tjekkes i forhold til forsikring, og om der kan opstå problemer hen ad vejen,” siger Rikke Lysholdt Christensen. 

 

Strategien begynder allerede til åbent hus 

Det er derfor vigtigt at lægge en strategi, når man har fundet sin drømmebolig. Man starter med at læse salgsopstillingen grundigt igennem, tjekke priserne på andre boliger i området, se liggetiden på boligen, og så skal man ikke lade sig presse af en ejendomsmægler, der fortæller om mange interesserede købere. 

 

Rikke Lysholdt Christensen fortæller, at det er vigtigt at slå koldt vand i blodet, når man står i forhandlingssituationen, og gøre sig klar på, hvor meget man maks. vil byde og finde ud af, om andre ting kan spille ind i forhandlingen, som overtagelsestidspunktet eller løse dele som haveredskaber og græsslåmaskine. Her er det derfor vigtigt, at man er nysgerrig og indsamler viden til sin forhandling allerede ved åbent hus.

 

“Når du er til åbent hus eller en privat fremvisning af boligen, så vær nysgerrig, og spørg ind til information om sælger. Hvorfor sælger de? Har de allerede købt en anden bolig? Skal de flytte i noget mindre? Det kan være, at du finder ud af, at sælger foretrækker en lang overtagelse, fordi de skal finde en ny bolig eller skal rykke i noget mindre og derfor ikke behøver at tage haveredskaber med. De informationer kan du også bruge i forhandlingen,” siger Rikke Lysholdt Christensen. 

 

Faktaboks: Hvad er en købermægler?

 

Begrebet købermægler eller køberrådgiver er af nyere dato og dækker over den rådgivningsydelse, en køber af en bolig kan vælge at købe i forbindelse med en ejendomshandel. Med andre ord er en købermægler købers egen fagmand.

Mange mæglerkæder er også begyndt at tilbyde køberrådgivning, men det er ikke tilladt i dag, at samme mægler varetager både sælgers og købers interesser samtidig. I fagsprog kaldes dette ‘separat partsrepræsentation’.

 

Hvad kan en købermægler hjælpe med?

 

En købermægler kan hjælpe dig med store dele af din bolighandel. Køberrådgiveren kan:

  • Finde det rigtige hus.
  • Besigtige og vurdere huset.
  • Forhandle husprisen og vilkårene i hushandlen.
  • Gennemgå alle dokumenter (tilstandsrapport, el-rapport osv.).
  • Stå for det juridiske arbejde som tinglysning. 
  • Rådgive omkring hus- og ejerskifteforsikring. 

 

Ifølge Lov om formidling af fast ejendom, LOFE, fra januar 2015, må ejendomsmæglere eller køberrådgivere/købermæglere ikke rådgive om finansiering.

 

Mange købermæglere har ikke alle faglighederne selv eller i deres firma, og derfor har mange faste samarbejdsaftaler med advokater og øvrige faggrupper, der er nødvendige.

Køber du din pakke via en uvildig købermægler, er du sikret faglige specialister, der er fuldstændig på din side.

 

Kilde: Videncentret Bolius 

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler