Debat

Klumme: Når vi rejser på ferie, tager den økonomiske fornuft ikke altid med i kufferten

Klumme: Når vi rejser på ferie, tager den økonomiske fornuft ikke altid med i kufferten
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 15. juli 2024

Af Mille Skjold Madsen 

 

På en af mine tidligere ferier stod jeg i kø til softice med mine børn i Lalandia. Ja, jeg er sådan en, der frivilligt tager til det sydligste badeland på Sjælland for at få smagen af tropisk stemning blandet med lugten fra friturestegte bølgefritter. 

Her stod jeg så i køen til softice. 

”Skal der drys på?” spurgte ekspedienten.  

”Jo, tak!” En softice uden drys er jo som en bøf uden sovs eller en burger uden bolle. Noget som nogle mennesker køber, men det er helt blasfemisk, hvis du spørger mig. Men det var ikke det eneste blasfemiske. Det var prisen på drys så også. 

Ti kr. for at få drysset lidt kakaopulver på. 

 

Nu ved jeg ikke med dig, men jeg tænkte, at det jo var en helt vild avance på drys, for så meget koster det ikke i indkøb! Det tjekkede jeg for øvrigt og overvejede et kort øjeblik, om man kunne medbringe en pose med kakaopulver og stå og dyppe isen ude på toilettet, men tænkte alligevel, at mit lyssky pulverprojekt ville være at drive det for vidt. 

Min forargelse rakte da også kun, indtil jeg hørte mig selv sige: “Ja, kakaodrys tak.” For drys skulle jeg have, koste hvad det ville. Nu var vi jo på ferie, og så er der jo lidt nogle andre pengeregler, ikke?



Det fik mig til at tænke på, hvordan vi mennesker nogle gange ikke er helt rationelle. For jeg køber gerne drys til fire softice til familien uden at blinke, selvom det koster mig det samme som en portion kikærtegryde til hele familien en almindelig onsdag aften. 

Og jeg er ikke den eneste, som har det sådan, når det kommer til ferieforbruget. 

 

For når vi kan mærke sandet mellem tæerne, bliver vi også lidt mere afslappede på bankbogen. Mere end halvdelen af alle amerikanere har tendens til at overforbruge om sommeren, og en ældre lignende undersøgelse fra Forex peger på, at vi danskere ikke er meget anderledes. Den viser, at fire ud af ti danskere bruger flere penge på udlandsrejsen, end de havde planlagt, og i gennemsnit overskrides feriebudgettet med 16,5 %. 

Ferien sætter netop spot på det interessante i vores pengeforbrug: Hvordan balancerer man mellem at gå all-in på drys på isen eller gemme pengene til en regnvejrsdag, når man kommer hjem? 

 

På min ferie veksler jeg selv mellem at bruge penge og holde igen. Jeg tror ikke på, at man kun kan sætte en guldstjerne ved sin økonomi, hvis man kan sige, at man sparer på ALT. Man kan sagtens have en god økonomi og give ti kr. for drys, selvom man ved, at det er vanvittigt overbetalt og udelukkende handler om markedsøkonomi, hvor prisen dikteres af min lyst til softice med drys (efterspørgsel) og kun én stand, som sælger det (udbud). 

Så jeg pakkede min irritation væk i køen til softice. For hvis jeg hele tiden skal gå og irriteres over priserne eller gøre alt op i, hvor mange kikærtegryder jeg kan kokkerere derhjemme for samme pris, så vil det jo heller ikke føles som ferie. Så jeg tog en aktiv beslutning om at vælge drys bevidst til og så skære nogle andre ting væk. 

 

Et godt feriebudget handler for mig om balance og bevidst forbrug. Det betyder ikke, at man altid skal vælge det billigste alternativ, men en god rettesnor kan være at vælge det billigere alternativ der, hvor den dyrere mulighed alligevel ikke tilføjer mere værdi til ferien. 

Lad være med at nægte dig selv det på din ferie, som du netop glæder dig til, men overvej samtidig, om der er andre områder, hvor du kan minimere udgifterne. Måske kan der købes flaskevand i supermarkedet i stedet for i den dyre poolcafe? Måske kan du selv skære frugt og snacks og medbringe til stranden? Eller måske behøver du ikke købe så mange souvenirs med hjem? Det kan også være, at du værdsætter alle de ovenstående ting, og uanset hvad, så er det altid en god ide at medbringe sin fornuft med på ferie. 

 

Men giv for guds skyld fornuften en pause, når du bliver spurgt, om der skal overbetalt drys på isen! 

 

Rigtig god sommerferie!

Kommentar: Jeg forstår godt, hvorfor flere yngre kvinder ikke vil have børn

Læs også: Kommentar: Jeg forstår godt, hvorfor flere yngre kvinder ikke vil have børn