Bolig

“Jeg elsker at finde ødelagte ting og give dem liv igen”

“Jeg elsker at finde ødelagte ting og give dem liv igen”
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 1. oktober 2023

Sygeplejersken Mathilde Rasmussen kendte intet til at restaurere en gammel lejlighed, da hun købte en total udslidt 98 kvm andelslejlighed i Valby, men nu er lejligheden fuldstændig restaureret med farver, personlighed og genbrugsfund. 

3

Da Mathilde for 2,5 år siden begyndte at lede efter en ny lejlighed, skulle det være helt anderledes end det nybyggeri, hun kom fra. Hun havde en drøm om at bygge en lejlighed fuldstændig fra bunden. 

“Det er synd at lave noget helt nyt om, bare fordi man ikke kan lide det køkken, der allerede er der. Det er spild, for det trænger jo ikke, så jeg gik efter en bolig, hvor det hele var så udslidt, at det alligevel skulle skiftes, så jeg fik mulighed for at gøre det personligt”, fortæller Mathilde. 

Det er vigtigt for hende, at hendes bolig emmer af personlighed, og man er heller ikke i tvivl om, når man træder ind i Mathildes lejlighed, at hun elsker farver, finurligheder og unikke møbler.

“Min lejlighed er legende, og jeg elsker at have frie tøjler til give alt et personligt præg. Der er ikke noget, som er forkert, når det kommer til boligindretning. Hvis man synes noget er pænt, så er det pænt, og alt behøver ikke være perfekt. Det er vi jo heller ikke selv”, fortæller Mathilde. 

4

Genbrugsmøbler får nyt liv 

Møblerne finder hun enten i det lokale skralderum, genbrugsbutikker eller på online salgssider som Facebook og Den Blå Avis. Hendes spisebordsstole er fra et plejehjem, gyngestolen er fundet i et skralderum, og sofaen købt brugt og derefter ombetrukket. 

“Det er et bevidst valg, at jeg handler second hand eller finder gratis møbler, fordi det både er bæredygtigt og billigere. Jeg kan for eksempel finde en lænestol i skralderummet, ombetrække den for 100 kr, og så passer den perfekt ind i mit hjem”, fortæller Mathilde, som elsker både jagten i at finde møblerne, men også at give dem liv igen.

“Jeg får en større stolthed over møblet, når jeg selv har sat det i stand, og så er jeg ikke tilbøjelig til bare at smide det ud, fordi jeg bliver træt af det”.

Mathilde har også en regel om, at hvis hun køber et nyt second hand møbel, så skal et andet også sælges igen. Jagten på at finde nye møbler kan godt tage tid, fordi man ikke bare kan drøne i IKEA og hive ned af hylderne, men i stedet skal holde øje med diverse salgssider i længere tid.  

“Det kan føles som lidt af en skattejagt, men det er bare en fed følelse, når jeg endelig finder det, jeg skal bruge. Når man bruger mere tid på at lede efter et møbel, så kommer der også flere overvejelser ind over, og man vælger mere rigtigt”, siger Mathilde. 

Mathilde går selv efter ældre kvalitetsmøbler, og så skifter hun betræk eller maler, hvis det er slidt eller skal have et mere personligt præg. 

“Jeg kan godt blive træt af billige møbler, som alle ligner hinanden og går i stykker efter kort tid, og der er en ærgerlig tendens, hvor vi alle skal have hjem, der ligner hinanden med ting, som ikke holder så godt”. 

5

Kan ikke sidde stille 

Efter flere år med renovering – helt fra bunden hvor der ikke engang var et bad i lejligheden eller en dør til toilettet – er Mathilde så godt som i mål. Hun beskriver det som en hobby at forvandle noget slidt og ødelagt til noget fantastisk. Derfor er hun nu gået i gang med at hjælpe sine bedsteforældre med deres bolig. 

“Jeg kan ikke sidde stille og har nok et drive for at skabe. Det er en skøn følelse at tage ubrugelige, ødelagte ting og give dem liv igen”. 

Derfor deler Mathilde også ud af sin proces og indretning på Instagramprofilen @dybt_vand for at kunne inspirere andre, som måske også gerne vil i gang med selv at renovere og købe genbrugsfund. 

“Jeg har ikke haft nogle forudsætninger for at kunne bygge en lejlighed fra bunden, men jeg sprang ud i det med tanken om, at det ikke kunne blive værre end udgangspunktet, så det kunne kun blive en sejr. Så hvis jeg kan, så kan alle”. 

6

Dobbelt så mange kvinder som mænd ved ikke, hvilket boliglån de har

Læs også: Dobbelt så mange kvinder som mænd ved ikke, hvilket boliglån de har