Personlig økonomi

Inflationen er faldet. Lønnen er steget. Det her skal du huske

Inflationen er faldet. Lønnen er steget. Det her skal du huske
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 29. maj 2024

Efter en periode med høj inflation, er der nu gode nyheder: Inflationen er faldet, og mange oplever endda også lønstigninger. Derfor kan det være fristende at opgradere sin livsstil med de ekstra penge, og her skal du være opmærksom på, at der ikke går livstilsinflation i din økonomi, for når dine udgifter stiger i takt med din indkomst, kan det forhindre dig i at opbygge en sund økonomi. 

 

Forestil dig dette. Du har fået lønforhøjelse og vil gerne gøre hverdagen lidt hyggeligere. Så du begynder at købe en to-go kaffe på vej til arbejde to gange om ugen. Eller lidt lækkert take-away om fredagen for at belønne dig selv ovenpå en hård uge.  Bruger du bare 100 kr. mere hver uge, bliver det til 5.200 kr. ekstra forbrug hvert år. Det bliver en vane, som du fortsætter med de næste 5 år. Det øgede forbrug har kostet dig 26.000 kr.

 

Investerer du i stedet pengene, kunne du have ca. 31.000 kr. stående på kontoen efter 5 år (ved et gns. afkast på 6 % årligt. Der er ingen, der kan spå om fremtiden, men historisk set har det globale aktiemarked givet ca 5-6 % i afkast årligt over de sidste 20 år). 

Eller det kan være, at du drømmer om en ny bil og lige vælger en model dyrere, nu hvor du har fået lønforhøjelse. Det koster dig 1.000 kr. mere om måneden. Investerede du i stedet de 1.000 kr. om måneden kunne det blive til 73.000 kr. efter 5 år. 

Nu skal alt ikke handle om at spare, men det er en god ide at gøre sig nogle tanker om ens forbrug, når man pludselig får flere penge mellem hænderne, så der ikke går livstilsinflation i økonomien. 

Hvad er Livsstilsinflation?

Livsstilsinflation sker, når folk øger deres udgifter, når deres indkomst stiger. Det kan være fristende at købe en større bolig, en dyrere bil eller øge forbruget på luksusvarer og underholdning, når man tjener mere. Problemet med livsstilsinflation er, at det kan forhindre dig i at spare penge, investere eller opbygge en økonomisk buffer, da alle de ekstra penge går til øget forbrug.

Gode råd til at undgå livsstilsinflation

  1. Lav et budget og hold dig til det: Det første skridt til at undgå livsstilsinflation er at lave et budget, især hvis du har fået mere i løn. For hvis du ikke har et mål med pengene, så har de en tendens til at forsvinde ned i det daglige forbrug. Selvom din indkomst stiger, betyder det ikke, at dine udgifter skal stige tilsvarende.

 

  1. Sæt økonomiske mål: Definer klare kort- og langsigtede økonomiske mål. Det kan være at spare op til en buffer, afbetale gæld, spare til pension eller investere. Det kan også være, at der er noget du har drømt om at bruge penge på, så vælg det, du allerhelst vil købe og prioriter pengene på det, så du ikke ender med at bruge lønforhøjelse på noget, som ikke giver dig værdi. Når du har klare mål, hjælper det dig med at prioritere dine udgifter og holde fokus på det, der virkelig betyder noget for din økonomiske fremtid.

 

  1. Automatiser din opsparing: Ude af øje, ude af sind. En af de mest effektive måder at sikre, at du sparer penge, er ved at automatisere din opsparing. Opret en automatisk overførsel fra din lønkonto til en opsparingskonto hver måned. Dette sikrer, at du sparer før du har en chance for at bruge pengene.

 

  1. Undgå impulskøb: Indfør en regel om at vente 24-48 timer, før du køber noget, der ikke er nødvendigt. Det giver dig tid til at overveje, om købet virkelig er nødvendigt. Du kan også skrive de ting ned, som du drømmer om og vende tilbage til listen efter et par uger for at se om det stadig er et stort behov. 

 

  1. Lev under evne: Det betyder, at du skal prøve at holde dine leveomkostninger lavere end din indkomst, hvilket giver dig ekstra penge til at spare og investere.

 

  1. Fortsæt med at revidere dit budget: Din økonomiske situation og dine mål kan ændre sig over tid. Sørg for at revidere dit budget regelmæssigt og juster det, hvis nødvendigt, for at sikre, at det stadig stemmer overens med dine mål og prioriteringer.

 

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler