Bolig

Hvor meget kan du tåle, at din boligrente stiger? Så mange kan ikke svare på spørgsmålet

Hvis boligrenten stiger en procent, så stiger dine renteudgifter med 833 kroner for hver million, du har lånt. Hvor mange procenter kan boligrenten stige, før du synes, at din samlede økonomi bliver for presset?

Hvor meget kan du tåle, at din boligrente stiger? Så mange kan ikke svare på spørgsmålet
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen I dag kl. 07:09

Det spørgsmål kan hver fjerde boligejer ikke svare på. Kigger vi særligt på kønnene, så gælder det for 29 procent af kvinderne, mens 22 procent af mændene ikke ved, hvor deres økonomiske smertegrænse ligger. Det viser en ny måling fra Sydbank. 

Efter et par år med stigende inflation og boligrenter skulle man ellers tro, at mange danskere havde mere fokus på deres økonomi, herunder også hvor deres økonomiske smertegrænse ligger. 


“Der er nok mange, som lukker øjnene for det eller overlader det til deres partner. Derudover tror jeg også, at vi har fokus på de forkerte områder, når det kommer til vores økonomi. For vi er meget optaget af at spare penge på at handle tilbud i supermarkedet, men mens vi bøjer os ned efter en krone, så ser vi ikke de tusindkronesedler, der flyver over vores hoved, fordi vi ikke fokuserer på de større ting som fx boliglånet,” siger Ann Lehmann Erichsen. 

Boligrenten skal være din ven

Derfor mener hun, at man i højere grad skal bruge tiden på at kigge sit boliglån igennem og forstå mekanismerne bag, at det går op og ned, og hvordan man kan bruge det til sin fordel. 

“Den aktive boligejer som er optaget af at optimere sin økonomi på bedste vis sørger for at overvåge sit lån, kigge på om lånet skal konverteres når renten går op eller ned og bruger boligrenten som sin ven til at få den bedste boligøkonomi,” siger Ann Lehmann Erichsen, som opfordrer til, at man regner timelønnen ud for, hvad man kan spare ved at handle tilbud i supermarkedet eller lægge sit boliglån om, så man kan spare flere tusinde kroner. 

“Hvis man ikke forstår sit boliglån, så går man kort sagt glip af penge, og her er det vigtigt at sige, at det er jo ikke fordi man er dum, at man ikke forstår det. Det er fordi, man ikke har nok viden endnu, og derfor skal man få den viden. Det kan være ved at låne en bog om emnet, læse artikler på nettet eller tilmelde sig et webinar. Og man kan jo også spørge sin rådgiver i banken, de vil gerne hjælpe, og der findes som bekendt ingen dumme spørgsmål,” siger Ann Lehmann Erichsen.  

Købelysten er tilbage på boligmarkedet 

Læs også: Købelysten er tilbage på boligmarkedet