Klumme af redaktør Mille Skjold Madsen
Mange danskere gør sig klar til påskefrokosterne. En tid, hvor vi ofte mødes med familie og venner til mad og hyggelige snakke rundt om bordet. Eller hvad? For det er også en tid, hvor der ofte falder nogle uhensigtsmæssige kommentarer om pengesnakke rundt om bordet.
Jeg er stor fortaler for, at vi taler mere om penge med vores venner og familie – for penge skal ikke være et tabu, men det ender det desværre ofte med at blive, fordi kommentarer om penge har en tendens til ikke at komme så heldigt ud. Jeg talte engang med en psykolog om, hvorfor vi har en tendens til at udskamme andres økonomiske valg, og hun fortalte, at det ofte bunder i vores egen usikkerhed omkring penge eller hvordan vi prioriterer dem.
Den viden har givet mig utrolig meget ro, for når jeg får en kommentar om “Nå, kan du så tjene penge på den der lille biks du har?” så ved jeg, at det ikke handler om mig, men om at modparten selv har en frygt for ikke at have nok penge og måske en uforløst drøm om at blive selvstændig. Uanset grunden, så ligger den ikke hos mig.
Vi lavede engang en undersøgelse her hos Økonomista, hvor flere læsere kom med anonyme vidensbyrd, hvor de var blevet udskammet af venner og familie for deres pengevalg.
Nogle af dem lød sådan her:
“Har I brugt 4.000 kr. på en sofa? Det har vi brugt på møbler til hele lejligheden”.
“Hold da op! Bruger i SÅ mange penge på at spise ude og rejse? Det ville jeg aldrig spilde mine penge på”
Og hvis du allerede nu ikke orker gratis udskamning mellem karrysild og varm leverpostej, så får du et par gode råd her.
Start med at lave en strategi hjemmefra, så du er forberedt. Det tager også den dårlige energi fra, så du ikke sidder og skummer af vrede på forhånd. Planlæg, hvad du vil svare, hvis du igen får en kommentar om, at “det er mærkeligt du er ledig, for der er så mange stillinger derude” eller “Nå, I har nok købt den billige rødvin, fordi I har brugt alle millionerne på det her håndværkertilbud” – fortsæt selv listen.
Dernæst skal du være opmærksom, når du står i en situation, hvor du oplever udskamning af dine økonomiske valg. Du skal ikke begynde at forsvare dine valg.
Når du gør det, så giver du modparten ret. Det kunne fx. være førnævnte sofa til 4.000 kr. Lad være med at sige “Jamen, den var også på tilbud” eller “Vi skal heller ikke købe andre ting”. Du har lov til at købe en sofa til 4.000 kr (eller hvad du ellers prioriterer i dit budget), og det leder mig til næste råd.
Hvordan du svarer.
Det kommer selvfølgelig an på, hvem du er – og selskabet du er, men der er flere muligheder:
Du kan stå fast på dit valg og bruge anledningen til at spørge modparten ind til sine valg:
“Ja, vi prioriterer at bruge vores penge på madoplevelser og rejser. Det bringer os glæde og giver os mulighed for at skabe minder sammen. Hvad er dine prioriteter, når det kommer til økonomi?”
Du kan også anerkende modparten:
“Ja, vi nyder virkelig at spise ude og rejse. Det er en del af vores livsstil, som vi værdsætter. Jeg forstår, at det ikke er for alle, og det er helt okay”
Du kan også skifte emne, hvis du ikke gider at snakke om det.
“Ja, vi elsker at udforske nye steder og smage forskellige køkkener. Men nok om os, har du nogle spændende planer i juleferien?”
Der er mange muligheder, og man kan også være lidt kæk og sige noget humoristisk tilbage, men det er en fin linje, hvor man skal passe på ikke at ende med, at humoren egentligt er indpakningen på en virkelig grim gave af vrede og frustrationer – for det gavner ikke os selv at bære rundt på den dårlige energi.
Bliv på din egen banehalvdel og husk, at du ikke skylder nogen en forklaring eller at du skal være ligesom dem. Du har ikke ansvaret for den gode stemning, og hvis andre ikke kan lide den måde du bruger penge, så er det på deres banehalvdel. Ikke din.
I stedet skulle vi hellere bruge energien på at fremme de gode pengesnakke, hvor vi kan inspirere hinanden. Her er det vigtigt at åbne med positive spørgsmål som “jeg går og overvejer XYZ, er det noget nogen af jer har erfaringer med?”
Det er især vigtigt for os kvinder at tale mere om penge, for viden er lig med rigdom, og vi bliver kun klogere af at tale med andre om penge. Ifølge et studie, så undlader 80 % af kvinder at tale om økonomi med familie og venner, og hvis præmissen er ovenstående, så forstår jeg godt, at det ikke virker tiltalende. Måske skal du heller ikke lige smide en samtale om lønforhandling midt i sildemaden, men et mål for 2024 kunne være at bringe et økonomisk emne på banen næste gang du ses med dine veninder?