Personlig økonomiHar du styr på dine fradrag? Sådan undgår du at snyde dig selv – og betale for meget i skat
1. maj nærmer sig, og det betyder: Hvis du vil undgå at snyde dig selv – eller betale unødigt meget i skat – så er det nu, du skal tjekke din årsopgørelse. Her er, hvad du ikke må glemme.
Har du husket at tjekke din årsopgørelse for 2024? Hvis ikke, så er det ved at være nu. Den 1. maj er sidste frist for de fleste af os til at rette i tallene – og det kan faktisk være penge lige ned i lommen, hvis du husker de rigtige fradrag.
“Der er god grund til at få indberettet alle de fradrag, som man er berettiget til. Typisk er der mange, som glemmer fx det særlige fradrag for småfornødenheder på 143,50 kr. pr. døgn. Det gives for udgifter i forbindelse med forretningsrejser, som ikke er dækket af arbejdsgiver, og fradraget skal ikke dokumenteres. Skattebesparelsen svarer til ca. 36 kr. og kan dække udgifter til fx en avis eller kop kaffe.” siger Søren Bech, skatteekspert i PwC.
1. Har du fået befordringsfradrag?
Det såkaldte kørselsfradrag – også kaldet befordringsfradraget – kommer ikke automatisk med på årsopgørelsen, selvom det har stået i din forskudsopgørelse. Så hvis du har pendlet til og fra arbejde i løbet af året, så tjek lige igen.
2. Småt, men godt: Har du været på forretningsrejse?
Et af de fradrag, mange glemmer, er det lille, men nyttige fradrag for småfornødenheder – 143,50 kr. pr. døgn. Du får det, hvis du selv har dækket udgifter på en arbejdsrejse, som fx en kop kaffe eller en avis.
3. Har du restskat? Så gør noget nu
Hvis du har fået restskat i år, kan det være fordi, noget i din økonomi har ændret sig. Har du fået nyt job? Købt bolig? Eller fået kortere til arbejde? Så skal det måske også rettes i forskudsopgørelsen for 2025 – ellers risikerer du en ny restskat næste år.
“Man gør klogt i at få betalt sin restskat så hurtigt som muligt. Til og med den 1. juli 2025 svarer dag-til-dag-renten faktisk til ca. 8 % pr. år før skat for de fleste, og venter du med at betale til efter den 1. juli 2024, er renten helt oppe på ca. 11 % pr. år før skat. Det er en meget høj rente, særligt i lyset af det faldende renteniveau,” fortæller Søren Bech.
4. Tjek din forskudsopgørelse for 2025 også
Hvis du har fået restskat i år, kan det være fordi, noget i din økonomi har ændret sig. Har du fået nyt job? Købt bolig? Eller fået kortere til arbejde? Så skal det måske også rettes i forskudsopgørelsen for 2025 – ellers risikerer du en ny restskat næste år.
“Man kan muligvis ikke beregne den helt rigtig, men det er altid bedre at indbetale noget af den forventede restskat og dermed undgå rente på den del,” siger Søren Bech.