Artikler

Forbrugerøkonom: Hjemmebag kan stadig betale sig – men ikke altid

En forbrugerundersøgelse fra Megafon viser, at hele to ud af tre danskere sjældent bager deres eget brød. I stedet vælger de fleste at købe brød i supermarkedet. Men kan det betale sig at bage selv, når man ser på både pris og tidsforbrug? Det har vi spurgt Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, om. 

Forbrugerøkonom: Hjemmebag kan stadig betale sig – men ikke altid
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 2. januar 2025

Hun har regnet på det, og resultaterne viser, at hjemmebag stadig kan være et økonomisk fornuftigt valg for dem, der har tid og lyst til at bage.

“At bage sit eget brød er et godt klassisk sparetip, og jeg siger jo, at hjemmebag luner to gange. Når det kommer ud af ovnen, og når du ser ned i din pung,” fortæller Ann Lehmann Erichsen. 

Mange penge at spare

Ifølge hendes beregninger vil kiloprisen på dit eget hvedebrød eller boller være på 5,33 kr. alt inkl., når du vel og mærke vælger tilbudsmel og almindeligt salt og gær.

Vælger du at hælde kerner i dit brød, stiger prisen en lille smule, men så kan du glæde dig over, at tilsvarende købte kvalitetsboller, også koster ekstra.

“Hvis du i stedet vælger økologisk mel på tilbud, kommer prisen op på 9,33 kr. pr. kilo,” forklarer hun. 

Sammenlignet med de dyreste købte brød, der kan koste op til 123 kr. pr. kilo, er hjemmebag langt billigere.

Selv når man tager strømforbruget med i beregningen, er hjemmebag stadig økonomisk fordelagtigt. Hvis du bager med billigt hvedemel og bruger en varmluftovn, koster det 2,5 kWh at have ovnen tændt i en time, og man kan bage flere brød på én gang. Det gør det muligt at holde omkostningerne nede, selv hvis man bager store portioner. En kWh koster mellem 2 -2,50 kr. altså 5 – 6,25 kr. til strøm.

Forsikringsselskab advarer: Pas på dette når snevejret rammer

Læs også: Forsikringsselskab advarer: Pas på dette når snevejret rammer

Er det besværet værd?

Selvom det er billigere at bage selv, påpeger Ann Lehmann Erichsen, at det ikke nødvendigvis er for alle: 

“Bageprocessen tager tid og kræver både forberedelse og oprydning, så det er ikke noget for alle.” For mange vil det stadig være nemmere at købe et brød fra butikken, især hvis man ikke har tid eller lyst til at bage. “Men hvis man har tid og lyst til at bage, kan man helt klart opnå en besparelse,” siger hun.

Rugbrød er ikke lige så nemt 

Selvom hjemmebag ofte kan være økonomisk fordelagtigt, er der dog situationer, hvor besparelsen ikke står mål med indsatsen. Det erfarede Ann Lehmann Erichsen selv, da hun i efteråret forsøgte sig med at bage sit eget rugbrød.

“Jeg gik til projektet som en kemiker, og har målt og vejet og gjort det rigtige, men det var meget bøvlet og tungt, så nu har jeg har opgivet at bage mit eget rugbrød, da besværet ikke står mål med resultatet,” fortæller hun. 

Et rugbrød fra Ann Lehmann Erichsens lokale bager koster omkring 46 kr., mens et hjemmebagt rugbrød, lavet med bagemix, ifølge Ann Lehmann Erichsens beregninger koster omkring 33 kr. 

“Mine dage som rugbrødsbager er overtaget af bagermesteren på hjørnet, og det prioriterer jeg gerne at bruge 13 kr. ekstra på, og så får jeg oven i købet en god gåtur ud af det.”

Privatansatte ser stadig ud til at få flere penge mellem hænderne

Læs også: Privatansatte ser stadig ud til at få flere penge mellem hænderne