Parøkonomi

Fællesøkonomi giver fælles værdigrundlag

Fællesøkonomi giver fælles værdigrundlag
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 1. oktober 2023

Thea & Konstantin, 26 og 28 år. Bor i Aarhus med deres datter på 15 måneder. Thea er til daglig sygeplejerske og Konstantin arbejder som konsulent.  Har haft fællesøkonomi i 3,5 år 

Startskuddet til fællesøkonomien blev, da Thea og Konstantin skulle flytte sammen for 3,5 år siden. Thea studerede på det tidspunkt, mens Konstantin havde fuldtidsjob og derfor fandt de hurtigt ud af, at med fællesøkonomi ville de have flere penge på fælleskontoen sammen end hver for sig. 

Hver måned, når der går løn ind, sætter parret sig ned og lægger et budget for måneden, overfører til regninger, opsparing og så har de hver en lommepengekonto, der kan bruges som man selv har lyst. 

 

Man bliver aldrig færdige med at tale om økonomi

I starten talte parret rigtig meget om økonomien for at få nogle grundregler på plads. Skal vi prioritere økologisk mad? Er ferieopsparingen kun til familieferier eller også til ture med vennerne? Hvor mange lommepenge skal vi hver have? 

“Vi har haft mange samtaler om vores økonomi, og det bliver vi nok aldrig færdige med. I dag er vi dog sjældent langt fra hinanden, men det kan da ske, at der er noget, vi er uenige om”, siger Thea. 

Parret havde som udgangspunkt meget forskellige tilgange til privatøkonomi, da de flyttede sammen. Thea er meget sparsommelig med madplaner, budget og opsparing, og Konstantin syntes, at det “godt må være lidt lækkert”. 

“I starten var det en udfordring, at vi skulle finde et kompromis, men i dag synes jeg virkelig, vi har fået det bedste frem i hinanden. Jeg har lært, at det faktisk er fedt at spare op, så man kan udleve nogle drømme og ikke kun tænke kortsigtet med sine penge”, fortæller Konstantin, mens Thea omvendt har givet lidt slip og i dag er glad for lommepenge-kontoen. “Det giver en god balance”, siger hun. 

 

Fællesøkonomi giver styrke

Ifølge Konstantin, kan udfordringen i fællesøkonomien opstå, når den ene part tjener mere end den anden. 

“Man skal være indstillet på at afgive noget af sig selv, når man får fællesøkonomi. De fælles drømme bliver vigtigere end ens egne, men jeg synes, det giver styrke til parforholdet at finde fælles økonomiske prioriteringer, som bliver til et fælles værdigrundlag”. 

Det er så yndigt at følges ad, indtil skilsmissen gør os fattigere

Læs også: Det er så yndigt at følges ad, indtil skilsmissen gør os fattigere