IndsigtElon Musk vil designe robotter, der kan være gravide. “Dybt problematisk”
Tesla-stifter Elon Musik har skabt en robot, som i fremtiden vil kunne overtage graviditeten for kvinder. “Vi er blevet grænseløse i en samfundsramme, hvor alt er muligt, alt skal afprøves, og alt er i orden at forske videnskabeligt i i fremskridtets hellige navn,” mener forfatter og debattør Birgitte Baadegaard.
Ved konferencen “We, Robot” den 10. oktober fremviste Elon Musk og Tesla deres nyeste robot frem: Optimus. En humanoid robot, der kan handle ind, slå græs og endda være “gravid” med babyer. Det skriver Euro Weekly News.
Ja, du læste rigtigt.
En robot, som i fremtiden vil kunne fuldføre en gravidtet for dig og måske endda også overtage dele af forældreskabet. Som når dit barn er syg, og du er nødt til at blive hjemme fra arbejde. Her kunne robotten blive hjemme og passe dit barn, så du kan komme af sted.
Men hvor langt kan og skal vi gå med teknologien?
Det er en teknologisk udvikling, som Birgitte Baadegaard, debattør og forfatter til “Lige er ikke det samme som ens” og “Manifest for kvinder” ser til med stor bekymring.
“Jeg er i gang med at skrive en ny bog, hvor jeg har brugt et utopisk eksempel med, at robotter kan bære babyer, fordi jeg tænkte, at godt nok kloner vi lam i poser, men mennesket kan vel finde en grænse, så jeg forsøgte at være fantasifuld. Men igen må vi sige, at virkeligheden overgår fantasien,” siger Birgitte Baadegaard.
Kvinders betydning i samfundet
Elon Musk vurderer, at robotterne, som ikke kun skal slå vores græs, men også i fremtiden vil kunne bære vores babyer i ni måneder, kommer til at koste omkring 20.000-30.000 dollars.
Ideen ved at lade Optimus-robotten være gravid er, at man fx kan minimere risici ved fødsler, graviditetskomplikationer og tragiske tab, men Birgitte Baadegaard ser store problemer ved at byde graviditetsrobotter velkommen.
“Hvis man tror, at en robot kan afhjælpe en global fødsels- og fertilitetskrise, så er det et bevis på, hvor afkroplet, verden er. Tilknytning til baby, krop, mors hjertelyd, celleudveksling, næring, stemme og aktivt følelsesliv kan ikke gives af en maskine, og så er der også konsekvenserne for biologisk fødte kvinder: Hvad sker der med kvinders rolle i samfundet, når den erstattes af en robot? Jeg ser det ikke som en sikring at skabe robotter, men derimod en trussel mod kvinders eksistens,” siger Birgitte Baadegaard.
Hun ser hellere, at vi forsker mere i kvindekroppe og graviditeter for at gøre fødsler mere sikre.
“Det er kun i mænd’skers verden, hvor manden er normen, og vi alle lærer at se på verden med en mands blik, at vi skaber sådan en robot med argumentet, at den er til for at sikre kvinder. Det svarer til, da Nick Hækkerup i 2021 påstod, at øget overvågning var for at beskytte kvinder eller dengang i 1800-tallet, hvor man(d) sagde, at det var usundt for kvinder at tænke, og derfor var det bedst for dem at gå hjemme og passe børn,” siger Birgitte Baadegaard og tilføjer: “som om det at løbe rundt derhjemme forhindrer tankevirksomhed.”
Hvor langt skal vi gå?
Birgitte Baadegaard ser også store konsekvenser for samfundet ved, at videnskaben bliver adskilt fra eksistens, etik og moral.
“Mennesker eller snarere mænd’sker med magt er blevet grænseløse i en samfundsramme, hvor alt er muligt, alt skal afprøves, og alt er i orden at forske videnskabeligt i i fremskridtets hellige navn. Verdens mantra synes at være blevet: Fordi vi kan, så skal vi’ og ellers gør ‘de andre’ det,” mener hun.
Graviditetsrobotter er indtil videre kun på tegnebrættet, og vi kan ikke vide om det forbliver en skitse hos tech-milliardæren Elon Musk eller starten på enden på forældreskabet, som vi kender der.
Birgitte Baadegaard hælder selv mest til tanken om, at det er et science-fiction mareridt, der er ved at blive til virkelighed.
“Hvornår har du sidst set en tech-milliardær, der ikke fik effektueret sine tanker før eller siden?,” slutter hun.