Personlig økonomi

Elizabeth betalte sit SU-lån på 177.000 kr. af på 2 år

Elizabeth betalte sit SU-lån på 177.000 kr. af på 2 år
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 3. oktober 2023

“Ærligt, så kunne jeg nok godt have klaret mig med kun at låne omkring 70.000 kr, men jeg havde jo denne her tanke om, at det var et billigt lån, som alle tager, og det først skal betale tilbage om lang tid. Men i virkeligheden, så har jeg jo ikke noget værdi for det, for meget gik jo til ferie og hygge,” fortæller 30-årige Elizabeth om hendes SU-lån, som endte på 177.000 kr., efter hun blev færdig med sin uddannelse i Ernæring og Sundhed. 

I dag ser Elizabeth helt anderledes på sin gæld, end hun gjorde, da hun for seks år siden stod som færdiguddannet med et eksamensbevis og en stor SU-gæld i hånden. 

“Jeg havde desuden en kassekredit på 30.000 kr., som jeg var rigtig træt af. Jeg følte jo hele tiden, at der ikke var penge nok, men det var der, jeg havde bare ikke overblikket over det,” fortæller Elizabeth, som lige nu hjemmepasser sin yngste søn, men har planer om at starte egen virksomhed til sommer.  

 

Boligdrømme blev startskuddet 

Startskuddet på pengerejsen blev da Elizabeth fik et fuldtidsjob og endte med at betale kassekreditten tilbage over 3 måneder. Det gav hende blod på tanden mod en større økonomisk bevidsthed, og da hun mødte sin mand Morten, steg lysten til økonomisk overskud i takt med drømmene om et fælles liv. 

“Vi boede til leje, men ville gerne ind på boligmarkedet, og det kræver jo penge. Samtidig havde vi også sammenlagt SU-gæld for 207.000 kr., og det regner banken jo også med, når man gerne vil låne. Det satte nogle tanker igang om, hvordan vores fremtid skulle se ud, og hvad vi skulle gøre for at komme derhen.”

Parret fik lagt en plan for at afdrage hurtigt på SU-gælden og samtidig spare op til en andelslejlighed i Virum, hvor de i dag bor med børnene Agnes (3 år)  og Erik (1 år). Den store drøm er at komme i hus, men Elizabeth er helt ok med, at de ikke kan få det hele på en gang. Lige nu har de udgifter efter at kunne leve for en indkomst, og det har betydet, at de har kunne afdrage virkelig meget på SU-gælden. 

“Hver gang vi har haft øget indtægt, er pengene gået til SU-gæld. Vi har heller ikke bil, jeg køber ikke tøj til mig selv, og så køber jeg næsten kun second hand til børnene,” forklarer Elizabeth om nogle af de punkter, som frigør penge i budgettet. 

 

Stået af forbrugsræset 

Og generelt, så er Elizabeth stået af forbrugsræset.

“Jeg drysser ikke ned i centret og ser på nyt tøj. Jeg kan få det fysisk dårligt at være i et shoppingcenter, og jeg har jo ellers været sådan en, der elskede at købe tøj. Det handler nok også om, at jeg hviler mere i mig selv nu, og at det ikke er tøj, der definerer mig,” fortæller Elizabeth, men pointerer også samtidig, at det ikke skal blive for stramt at sidde i. 

“Vi lever meget økonomisk bevidst, men det skal også stadig være fedt at stå op om morgenen, ellers skal vi lave noget om.”

 

Plan: Gældsfri 

Det kan virke som en uoverskuelig rejse at gå i gang med at afdrage 177.000 kr. på to år, men Elizabeth sørgede for at lægge en plan – og så er det ikke så vigtigt, om den bliver holdt. 

“For mig har det været vigtigere at sætte målene end at holde dem. Jeg kunne fx sige, at jeg ville spare 100.000 kr. op. Det kan så godt være, at jeg ikke nåede mit mål, men måske fik sparet 50.000 kr op. Og så er jeg jo stadig længere end mit udgangspunkt på 0 kr.” 

Det sker da også, at Elizabeth rammer muren. 

“Jeg har også perioder, hvor jeg bliver træt af økonomien og at afdrage på gæld, men så sætter jeg mig og kigger på planerne et par år ude i fremtiden. Det giver mig motivation til at fortsætte, fordi jeg ved, der er en grund til, vi gør det her.”

At tage på en økonomisk rejse, handler for Elizabeth ikke kun om at lægge et budget, og så er det klaret. 

“Jeg har været på en rejse i fem år, hvor jeg aktivt har taget ansvar for min økonomi, og der er stadig ting, som jeg arbejder med. Mit budget holder heller ikke altid, og jeg kan da også købe take away, men jeg er blevet meget mere bevidst om, hvad jeg bruger mine penge på og skaber muligheder for mig selv og familien.”

 

Elizabeths tips til at komme i gang: 

Læg en plan 

Det er ikke så vigtigt, om du kommer i mål med den. Planen kan altid ændres løbende, men det giver dig motivation og en grund til at fortsætte.

 

Sæt delmål 

Sæt delmål og husk at fejre dem. Det kan fx være, når du har betalt 5.000 kr af på dit lån. 

 

Hold øje på netbank

Hold løbende øje med dit forbrug på netbank, så du er sikker på, at du er på rette spor.

 

Hvis du mister motivationen 

Gå tilbage til dine planer og kig på, hvorfor du vælger at afdrage, og hvad det kan give dig af muligheder i fremtiden.  

 

Snak med hinanden

Er du i et parforhold, så er det vigtigt, at I taler åbent med hinanden om prioriteringer, og når I synes det er svært, så I kan støtte og motivere hinanden. 

 

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler