Debat

“Hvorfor kalder vi stadig kvinder for piger?”

Bygma har inviteret kvinder til en ‘pigeaften’ uden mænd, hvor de skal lære forskellige former for håndværk. Til trods for alle gode intentioner fasttømrer det eksisterende kønsstereotyper og underminerer kvinders autoritet i erhvervslivet, når voksne kvinder bliver omtalt som ‘piger.”

“Hvorfor kalder vi stadig kvinder for piger?”
Anne-Mette Barfod
Af Anne-Mette Barfod I dag kl. 19:05

I mange fag, der traditionelt har en overvægt af mænd, er det stadig udbredt at kalde voksne kvinder for “piger”. Ved første øjekast kan det måske virke harmløst – endda venligt ment – men i realiteten har det konsekvenser for, hvordan kvinder bliver opfattet og behandlet på arbejdsmarkedet.

Sproget, vi bruger, er aldrig neutralt. Når voksne kvinder omtales som piger, skaber det en association til noget ungdommeligt, uerfarent og måske endda barnligt. Det står i kontrast til, hvordan mænd ofte omtales som voksne og autoritative ‘mænd’ – og sjældent som ‘drenge’.

Vi ser et aktuelt eksempel på denne problematik hos byggemarkedet Bygma, som inviterer kvinder til en såkaldt ‘Pigeaften’ i Ringe den 12. november. Arrangementet, der kun er for kvinder, har til formål at lære kvinder håndværksmæssige færdigheder. 

Selvom formålet er sympatisk, rummer fortællingen en stereotyp fremstilling af kvinder. Når vi kalder kvinder for “piger” og arrangerer ‘pigeaftener’, forstærker vi den usynlige barriere, der gør, at kvinder ikke bliver taget lige så seriøst som deres mandlige kolleger. De fremstilles som en særlig gruppe, der har brug for ekstra hjælp eller beskyttelse, hvilket igen signalerer, at de ikke er på niveau med mændene.

Samtidig udtaler direktøren for Bygma i Ringe, Jeppe Kjærby Christensen, at kvinderne til ‘pigeaftenen’ undgår ‘mansplaining’, når der ikke er mænd til stede. Med disse ord får vi et lille kik ind i en kultur, som traditionelt har været domineret af mænd, som tilsyneladende taler ned til kvinder i branchen.

Vi skal være opmærksomme på de subtile måder, som sproget påvirker vores opfattelser af hinanden på. Hvis vi ønsker reel ligestilling, og ønsker at tiltrække flere kvinder til byggefagene, er det på tide at droppe brugen af “piger” om voksne kvinder og begynde at behandle kvinder som ligeværdige med mænd – både i sprog og i handlinger. Det er ikke blot en simpel sproglig justering, men et skridt på vejen mod et arbejdsmarked, hvor kvinder bliver respekteret og anerkendt for deres kompetencer.

Debatindlægget er skrevet af Anne-Mette Barfod, stifter af Powerkvinderne og partner i Genderwise. Hun har skrevet bogen ‘METTE MURER – JEG ER JO BARE MIG’, hvor murer Mette Schak Dahlmann fortæller om, hvordan det er at være kvinde i byggebranchen.

Der mangler kønsbalance på debatsiderne: “Medierne skal tage et ansvar”

Læs også: Der mangler kønsbalance på debatsiderne: “Medierne skal tage et ansvar”