Bolig

Cheføkonom: “Det skal du overveje, når boligrenten falder”

Efter en periode med stigende boligrenter er der nu gode nyheder for boligejere: Renten er på vej ned igen. Fra tidligere at have ligget omkring 5-6 % er den nu på vej til 3,5 %. Det åbner muligheden for, at mange boligejere kan nedkonvertere deres boliglån og spare penge på deres boligydelse.

Cheføkonom: “Det skal du overveje, når boligrenten falder”
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 15. oktober 2024

Ifølge Jens Hjarsbech, cheføkonom hos bankskiftevirksomheden Mybanker, handler det om at finde den rette timing, når man overvejer at konvertere sit boliglån.

“Hvis den gængse realkreditrente igen kommer ned på 3,5 %, kan mange med en rente på 5-6 % overveje at nedkonvertere. Men det er svært at time præcist, for der er kun én chance. Hvis renten falder yderligere, kan det blive for dyrt i omkostninger at konvertere igen lige efter. Derfor afhænger beslutningen i høj grad af ens mavefornemmelse,” forklarer Jens Hjarsbech.

Mange boligejere benyttede de stigende renter de sidste år til at konvertere op og skære en del af restgælden mod at betale højere renter. Nu står de overfor at skulle overveje en nedkonvertering, så opkonverteringen kan blive tjent hjem igen.

En tommelfingerregel siger, at man nok skal vente med at omlægge lån, til forskellen på den nuværende rente og den nye rente er mindst 1,5 %. Det skyldes, at rentefaldet skal dække de omkostninger, der er forbundet med omlægningen, og det er dyrt at omlægge to gange på kort tid, hvis renterne falder yderligere. Men hvis man venter, risikerer man også at renterne stiger igen i stedet for at falde.

Dog ser Jens Hjarsbech ikke for sig, at renten igen vil falde til de meget lave niveauer på 0,5-1 % som der tidligere har været på markedet. 

“Det var en unormal situation med så lave renter, og man skal ikke sætte forventningerne til, at vi kommer derned igen, og vi kan i hvert fald være sikre på, at det ikke sker indenfor de næste to år,” siger Jens Hjarsbech. 

Tag kontakt til din bank

Hjarsbech anbefaler, at boligejere tager fat i deres bank for at få udarbejdet en beregning, der viser, om det kan betale sig at konvertere boliglånet.

“Det kan være kompliceret at regne på selv, så jeg vil klart opfordre til at få banken til at lave en beregning. Det vil give et klart billede af, hvordan ændringen påvirker din månedlige ydelse, hvilket er det, der har størst betydning i hverdagen,” siger han.

De lavere renter giver også anledning til at undersøge, om der er en anden bank, der kan tilbyde bedre lånevilkår. Hos Mybanker oplever de, at bankerne er ivrige efter at tiltrække nye kunder.

“Selvom man ikke kan forhandle bidragssatsen eller afgifter, er der stadig mulighed for at få rabat på omkostningerne ved en omlægning af lån. Det er derfor oplagt at overveje bankskifte, hvis du alligevel står overfor en omlægning nu,” tilføjer Jens Hjarsbech.

Det går køberne efter på boligmarkedet

Læs også: Det går køberne efter på boligmarkedet