Personlig økonomi

Budgetvenlig efterårsferie: Sjove og enkle aktiviteter med børnene

Står du med børnene i efterårsferien og mangler idéer til, hvad I kan lave uden at sprænge budgettet? Vi har talt med forfatter, foredragsholder og journalist Nanna Hyldgaard Hansen, der deler sine bedste råd til en hyggelig og afslappet ferie.

Budgetvenlig efterårsferie: Sjove og enkle aktiviteter med børnene
Foto: Camilla Arresø
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 14. oktober 2024

Nanna Hyldgaard Hansen, der blandt andet har skrevet bøgerne “Lev for det halve” og “Staycation Danmark med børn”, skal selv tilbringe efterårsferien derhjemme med sin familie. Hun mener, at man ikke behøver planlægge store udflugter for at få en god ferie – tværtimod kan tiden hjemme være den bedste.

“Man kan sagtens lave store planer, men nogle af de bedste ferier handler faktisk om at være hjemme og nyde tiden sammen. I en travl hverdag kan det være en gave at have tid til at tage det roligt. Det behøver ikke altid være store oplevelser, der skaber de bedste minder,” siger Nanna Hyldgaard Hansen.

Hun glæder sig især til en af de helt simple ferieaktiviteter:

“Om sommeren er vi ret aktive på vores ferier, så jeg ser frem til at hygge i sofaen under tæpperne og se en god film sammen og tage en tur i skoven og knase gennem efterårsbladene.”

Her er nogle af Nannas forslag til, hvordan man kan fylde efterårsferien med budgetvenlige oplevelser, både indenfor og udenfor:

Aktiviteter indenfor

  1. Hjemmebiograf: Pop popcorn og lån film gratis på Filmstriben, som er bibliotekernes streamingtjeneste. Selvom ikke alle kommuner giver adgang, har de fleste gjort det muligt at benytte sig af tilbuddet.
  1. Lydbøger fra E-reolen: Lån lydbøger og lyt sammen. Det er en hyggelig fælles oplevelse, hvor man kan slappe af i sofaen og fordybe sig i en god historie.
  1. Besøg biblioteket: Brug tid sammen med børnene på biblioteket og lån bøger. Det er en god måde at inspirere dem til at læse og lære noget nyt i ferien.
Ekspertens 4 gode råd til lommepenge i ferien

Læs også: Ekspertens 4 gode råd til lommepenge i ferien

Aktiviteter udenfor

  1. Aftenture med lommelygte: Tag en tur ud i mørket og oplev lokalområdet på en helt ny måde. Børn synes ofte, det er spændende at lyse rundt i mørket og se verden forvandle sig.
  1. Stjernekiggeri: Efteråret er perfekt til at kigge på stjerner. I kan enten finde et sted udenfor byen med klar himmel eller besøge et observatorium, hvor I kan komme tættere på stjernerne.
  1. Bål ved en shelterplads: Lav en hyggelig dag ud af at riste skumfiduser eller bage snobrød over bål. I behøver ikke overnatte for at nyde de hyggelige omgivelser – besøg bare pladsen om dagen eller tidlig aften. På Naturstyrelsens hjemmeside kan I finde oversigter over shelters og bålpladser.
  1. Cykeltur på nedlagte jernbanespor: Railtrails.dk har en oversigt over gamle jernbanespor, der er omdannet til cykelstier. Ruterne er ofte flade og uden trafik, hvilket gør dem ideelle til familieture.
  1. Spar på feriebudgettet: Hvis I gerne vil opleve noget nyt uden at forlade hjemmet alt for længe, kan Nanna også anbefale at melde sig ind i Facebook-gruppen “Skal vi bytte hus et par dage og få en billig ferie”. Her kan man bytte bolig med andre familier og få gratis ophold i en ny by.
  1. Istur: Når familien er på tur og gerne vil have en is, kan det hurtigt blive dyrt at købe fra en isbod. Nanna foreslår i stedet at købe en pakke med is i supermarkedet og nyde den sammen på en bænk – en enkel måde at spare penge på og stadig få en hyggestund.

Med disse simple og budgetvenlige forslag kan efterårsferien blive fyldt med hygge, samvær og gode oplevelser – uden at det koster en formue.

Kan fremtidens klima gøre danske sommerhuse til en god investering?

Læs også: Kan fremtidens klima gøre danske sommerhuse til en god investering?

Personlig økonomi

Se flere artikler