Personlig økonomi

Fire kvinder – det sparer vi op til

Fire kvinder – det sparer vi op til
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 4. oktober 2023

Mia Buus Kastrup

Mia Buus Kastrup 27 år 

Opsparing: 50.000 kr.

 

Hvad sparer du op til? 

Vi har mange forskellige opsparingskonti bla. ferie, selvrisci, tandlæge, vedligeholdes af vores hus, jul, buffer og til bilen, hvis der skulle ske den noget. 

 

Hvorfor valgte du at spare op til lige netop det?

Jeg er vildt bange for ikke at kunne dække udgifterne til, hvad der end måtte komme. Jeg er så ræd for at skulle låne penge. Hvis vi ikke sparede op, så ville jeg ligge søvnløs om natten. 

 

Hvor længe har du sparet op?

Vi sparer op løbende med faste beløb hver måned. Men de konti er jo også hele tiden forbundet med udgifter. Der skal jo skiftes køleskab, bilen skal til service osv. Vi har dog et minimumsbeløb på de fleste konti, som vi helst ikke vil under. Fx må selvrisici-kontoen ikke komme under 5000 kr., fordi vi så ikke ville kunne dække de fleste af vores selvrisici på en gang – og ja, jeg går med livrem og seler. 

 

Hvor meget sparer du op af gangen? 

Vi afsætter alt der er i overskud efter budget, mad, diverse og lommepenge. 

 

Hvad giver det dig at spare op?

Ro! Uden tvivl. Stabilitet. Og friheden til at sige ja og nej til ting. Det tror jeg ikke, at man skal undervurdere.

 

Hvad er dit bedste råd til at komme i gang med at spare op? 

Bare se at komme igang. Det behøver ikke altid være store beløb. Man er nødt til at starte et sted og med det udgangspunkt, man har. Og så tro på det! 

Efter jeg blev færdiguddannet og var på barsel, var min mand den eneste af os, der arbejdede, og men vi kneb ballerne sammen og inden barslen var slut, havde vi udbetalingen til et hus, som vi overtog samme måned, som vores datter fyldte 1 år.

Man skal tro på det. Sætte mål. Komme i gang. 

 

Louise Bromose

Louise Storm Bromose, 35 år

Opsparing: 21.073 kr.

Hvad sparer du op til?

Jeg sparer op til lidt forskelligt. Jeg har en stor opsparing på 16.500 kr. i min almindelige bank. Den er tænkt til uforudsete udgifter og til lidt forbedringer i min kolonihave. Derudover har jeg nogle små opsparinger. Her bruger jeg Lunar app’en, hvor man kan oprette goals. Jeg har p.t.10 goals i gang, blandt andet opsparing til TV, jul, bøger til studiet, ferie etc. 

 

Hvorfor/hvordan valgte du at spare op til lige netop det?

Jeg er på SU og alenemor til min 2-årige datter – og så har jeg en lille hund, og bil. Derfor synes jeg, det er vigtigt med en opsparing til det uforudsete og store udgifter som julen, så det ikke pludselig vælter mit budget. 

Der er jo ikke så meget at rykke i på SU, så det gælder om at tænke langsigtet og være realistisk. Fx så har mit TV det ikke for godt, og det er gammelt, så i stedet for at vente til, det ikke duer mere, så er jeg på forkant og sparer op til et nyt. På den måde tager jeg også lidt styringen over min økonomi. 

 

Hvor længe har du sparet op?

Jeg har aldrig været god til at spare op. Og jeg er ikke sikker på, hvornår jeg præcist startede, men da jeg blev mor, blev jeg mere bevidst om at have lidt penge i reserve. Og det blev forstærket, da jeg kom på SU (februar 2020). I sommers downloadede jeg så Lunar app’en og begyndte lige så stille at oprette goals og på den måde have flere små opsparinger.

 

Hvor meget sparer du op ad gangen?

Hver måned sætter jeg i alt 1125 kr. ind på mine goals. Derudover bliver der automatisk sat lidt over på goals’ene hver gang, jeg bruger mit Lunar-kort. Dvs. at hver gang jeg bruger mit kort, så bliver der rundet op til nærmeste 5’er, og så bliver det beløb sat ind på hvert goal. På den måde er der en skjult opsparing hver måned på ca. 30-50 kr. på hvert goal.

På min store buffer sætter jeg ikke et fast beløb ind hver måned, men hver 3. måned når jeg får børnepenge, sætter jeg ml. 50-75% ind på den.

 

Hvad giver det dig at spare op?

Det giver mig en ro. Jeg ved, at hvis der skulle komme en uforudset udgift, så kan jeg betale. Min opsparing i mine goals er heller ikke låste, så pengene på hvert goal KUN kan bruges på fx et TV eller en ny skænk til stuen. Hvis lokummet brænder, så kan de hæves og indgå i den samlede opsparing. 

Min måde at spare op på, hvor jeg har delt det op i mange små opsparinger, giver mig et overblik og en overskuelighed over, hvad jeg sparer op til. En stor samlet opsparing kan godt virke uhåndgribelig for mig. Det giver mig blod på tanden, at jeg lige så stille kan se, at jeg når mine små individuelle mål.

Og så synes jeg, det er sjovt, at jeg lige kan sælge et eller andet herhjemmefra, som vi ikke bruger og så sætte det ind på opsparingen også. Så vokser den lige pludselig endnu hurtigere.

 

Hvad er dit bedste råd til at komme i gang med at spare op?

Mit bedste råd vil være at sætte nogle små individuelle mål ligesom jeg, og så kun sætte det beløb ind man kan undvære. Det kan godt være, at det tager lang tid, men vær realistisk, så man får nogle succesoplevelser, da det giver blod på tanden til mere. Kig evt. i gemmerne, om der er noget, der kan sælges, og sæt så pengene ind på din opsparing.

 

Pia Derneke

 

Pia Derneke, 52 år

Opsparing: 300.000 kr.

 

Hvad sparer du op til?

Jeg sparer op til 3 ting: 

  1. At kunne have råd til at stå uden job og ikke være sammen med en mand, fordi jeg er afhængig af hans penge eller livsstil. 
  2. Jeg sparer op til at kunne forsøde mit liv med oplevelser, bil, rejser og måske efteruddannelse og kurser.
  3. Jeg sparer op til at kunne investere i blandt andet aktier.

 

Hvorfor har du valgt at spare op til lige netop de tre ting?

Jeg har i mange år haft en følelse af at være afhængig af mit job som sygeplejerske, og de mænd jeg boede sammen med. Jeg turde ikke skifte branche eller jobs, fordi hvad nu hvis jeg ikke havde råd til det? Begge mine forældre har altid arbejdet og haft en høj levestandard, og den livsstil havde jeg taget til mig, men det har jeg gerne ville vende, så jeg ikke behøver føle, at jeg er afhængig af nogen eller et arbejde. 

Jeg har altid været privilegeret materialistisk set og troede ikke, at jeg kunne finansiere disse luksus ting selv. Jeg har givet denne her opsparing navnet honningkrukke-konto til de sjove ting i livet. 

Efter at have vendt min økonomiske skude opdagede jeg, at nu var det tid for mine penge at begynde at vokse. Jeg startede min økonomiske rejse i 2016 og har siden da været dybt imponeret af kvinder, som investerer i aktier. De er blevet mine rollemodeller, og jeg synes, at det at tage sig af sine penge er den ypperste selvkærlighed og mindfulness. Derfor vil jeg gerne investere, så mine penge og det hårde slid ved at vende økonomisk kaos til overblik og orden kan blive til et større udbytte i form af afkast. 

 

Hvor længe har du sparet op? 

Jeg har sparet op i 3 år.

 

Hvor meget sparer du op af gangen? 

Jeg lægger ca. 3000 kr til side hver måned. 2.000 kr. er indtil videre øremærket til investering, men det 

har varieret, fordi jeg har haft skiftende jobs og indtægt. 

 

Hvad giver det dig at spare op? 

Selvtillid, ro, tryghed sikkerhed, glæde, stolthed, overskud og et super humør. Følelsen af endelig at være rollemodel for min datter og måske niecer og nevøer. Listen af positive følelser er uendelige.  

2021 bliver absolut det vildeste år for mig rent investeringsmæssigt. Jeg har det mål, at jeg skal sætte mig rigtig grundigt ind i aktieverdenen, så jeg på sigt kan høste udbyttet: overskud. 

Følelsen af at spare op giver mig en stor frihed til at kunne leve frit, udleve mine drømme og være uafhængig. Samtidig glæder jeg mig til det fællesskab, der er blandt kvinder, som investerer.

 

Hvad er dit bedste råd til at komme i gang med at spare op?

At få en sparringspartner – en veninde, kæreste eller melde sig ind i en af de  mange gode kvindelige aktiegrupper, der især er blomstret op på Facebook. 

 

Mia Amalie

Mia Amalie Sandgreen Jensen 29 år, enlig mor til Vilkas på 6 år

Opsparing: 9.000 kr.

 

Hvad sparer du op til? 

Jeg sparer op til en solotur med rygsæk og kamera, fra det nordlige til det sydlige Vietnam.

 

Hvorfor valgte du at spare op til lige netop det? 

Jeg var i praktik i landet som bioanalytiker, og så er jeg blevet skilt, og derfor har jeg haft et behov for at komme tilbage og fordybe mig. Når jeg har været der, har jeg enten skulle arbejde og hurtigt videre – eller tænke på hvor andre ville hen. Så NU er det min tur. 

 

Hvor længe har du sparet op?

Jeg har sparet op i ca 8 måneder. 

 

Hvor meget sparer du op af gangen? 

Jeg sparer alt op, som ikke er “nødvendigt”. Altså dvs. jeg har et fast hyggebeløb, og resten ryger på opsparingen. Det er ca. 1000 kr. om måneden – nogle gange lidt mere. 

 

Hvad giver det dig at spare op?

Det giver mig et mål, og så er jeg vild med at drømme. Altså “nu har jeg til billetterne, nu har jeg til ikke at skulle vende hver en dong osv…”. 

 

Hvad er dit bedste råd til at komme i gang med at spare op? 

Just do it. Hvis der er noget, du drømmer om, så skal du ikke nøjes eller tage den hurtige, billige løsning. Spar op og køb det du virkelig gerne vil! Som en tur til Vietnam. Jeg synes “belønningen” er federe dér.

Og så er det en god ide med en post i budgettet specifikt til opsparing, så du får sparet op. 

 

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler