Bolig

Renovering og gør-det-selv-projekter på landet

Renovering og gør-det-selv-projekter på landet
Edited with Lens Distortions v4.6.0
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 4. oktober 2023

For 6 år siden tog Louise Otto og familien springet og flyttede fra lejligheden på Amager til et hus på landet ved Skanderborg, hvor gør-det-selv projekter har fyldt meget. Parret har bevidst prioriteret at købe et billigt hus for at få mere luft i rådighedsbeløbet til rejser og alt det gode i livet. 

Af Mille Skjold Madsen 

image5

Hvorfor tog I beslutningen om at flytte ud på landet?

Både min kæreste og jeg er opvokset på landet, og de værdier vil vi gerne give videre til vores børn. Da jeg var gravid med Malte, boede vi i en andelsbolig på Amager, men vi ville gerne ud til luft og højt til himlen. 

 

Hvilke fordele er der ved at bo på landet?

For det første er huspriserne meget billigere end i byerne. Man får meget mere for pengene, og så er der typisk også en dejlig stor grund og skøn udsigt. Der er ofte også et stort sammenhold og fællesskab i de små byer og landsbyskoler. 

 

Hvilke ulemper er der ved at bo på landet? 

Der er langt til det meste. Heldigvis har vi en nabo, som har børn på alder med Malte, så de smutter bare ind og ud hos hinanden. Men ellers er der langt til legekammerater og indkøb, så man skal ville køre meget herude. 

 

Hvordan vidste I, at det var lige det hus, I skulle købe?

Det er svært at forklare. Det var mavefornemmelsen. Alt spillede bare. Huset var fint. Grunden var unik, og prisen var vanvittig god. Vi så stort set ikke på andet, for intet kunne hamle op med det her. Vi kørte rundt nogle steder og kiggede udefra, men der var vitterligt ikke noget, som kunne nå det her hus til sokkeholderne. 

 

Havde I allerede besluttet jer for at ville renovere, da I købte huset, eller kom det senere?

Vi vidste, at huset havde for få værelser, allerede inden vi købte det. Og det var faktisk, da vi kiggede på huset med ejendomsmægleren, at min svigermor luftede ideen om en 1. sal. Så det var da i vores tanker, men da Malte stadig var lille på det tidspunkt, var to værelser nok i de første mange år. 

Undervejs stødte parret på en del udfordringer i forbindelse med at bygge 1. salen. Kommunen ville ikke godkende deres byggeplaner, så de måtte laves om ad flere omgange, og så ville ejendomsmægleren ikke vurdere huset højere i værdi på trods af flere forbedringer, hvilket var nødvendigt for at få råd til at bygge 1. salen.  

 

Hvordan påvirkede processen jer undervejs i projektet med at lave en 1. sal? 

Det var meget frustrerende at få en lav vurderingspris fra den første ejendomsmægler. Jeg blev sur og ked af det. Og skuffet. Morten snakkede om, at vi bare skulle sælge, hvis vi alligevel ikke kunne lave det, som vi gerne ville have det. Vi var begge to ret opgivende og forstod egentlig ikke helt, hvorfor at ejendomsmægleren ikke mente, at huset var steget mere end 50.000 efter så mange år og så mange forbedringer i haven og helt ny varmekilde. 

image2

Hvad vil du råde andre til, som står i samme situation og gerne vil bygge til eller lave større projekter, som måske kræver lån i banken?

Man skal ikke give op. Få både flere ejendomsmæglere og banker til at se på projektet, og indhent det bedste tilbud. Man er ikke låst i en bank eller hos en ejendomsmægler. Vi var igennem mange flere runder med både kommunen, ejendomsmægler og banker, og vi endte med at få godkendt vores byggeprojekt. 

Den største frustration undervejs har nok været ventetiden og afslag ved kommunen. Der har jeg gerne ville være klædt lidt bedre på. Men ellers synes jeg faktisk, at det meste, vi har gjort, er gået ret godt, og vi er nok også generelt nogle typer, som tager tingene, som det kommer. 

 

Hvordan griber man et renoveringsprojekt an, uden at det stikker af økonomisk?

Vi har hele tiden ønsket at lave det så billigt som muligt ud fra et design som vi selvfølgelig har været glade for. Vi har ikke et behov for, at det skal være super dyre materialer, bare helheden er flot. Men det største fokus har været “så billigt som muligt”. Og derfor har vi også lavet rigtig meget selv. Så vi sparer altid penge på håndværkerhjælp. 

Vi har egentlig stået med et råhus, og så er Morten bare gået i gang og set en masse på Youtube. Heldigvis med en masse kyndig hjælp fra familien. 

Der er altid mange penge at spare ved at gøre tingene selv. Og man kan altså mere, end man tror. Selvfølgelig er der ting, der SKAL håndværkere til, men det er en fed følelse at stå med et færdigt produkt, som man selv har lavet. Og så går vi jo også op i detaljerne, fordi det er vores eget, så jeg synes faktisk også tit, at vi får et meget flottere finish selv. 

Er der nogle ting, som I selv har lavet i huset, som du er særlig stolt over?

Vores gør-det-selv reol og vores pergola og terrasse, som vi byggede i sommers. Jeg synes det er blevet SÅ godt. Og så bare hele vores 1. Sal.

 

Om Louise Otto:

Louise Otto er selvstændig med sin blog og instagramprofil @livingonabudget.dk, hvor hun inspirerer til budgetvenlige og kreative løsninger til boligindretning – og så arbejder hun desuden som konsulent inden for markedsføring som boligstylist og fotograf og formidler. Hun bor sammen med sin kæreste Morten, børnene Nora og Malte og deres to hunde Samson og Smilla. 

image0

Dobbelt så mange kvinder som mænd ved ikke, hvilket boliglån de har

Læs også: Dobbelt så mange kvinder som mænd ved ikke, hvilket boliglån de har