Personlig økonomi

4 kvinder – 4 forskellige rådighedsbeløb

4 kvinder – 4 forskellige rådighedsbeløb
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 4. oktober 2023

Tylakspenge1

Malene Tylak Rodkjær

 

Rådighedsbeløb:

Vi får tilsammen udbetalt ca. 40.000 kr. efter skat hver måned + 5766 kr. i børnepenge hver 3. måned. Når alle vores faste udgifter er betalt, har vi et rådighedsbeløb på 12.000 kr. 

 

Hvor mange er I om at dele rådighedsbeløbet?

Vi er to voksne og to børn  på 9 år og 12 år. Desuden har vi to katte og en hund. Vi bor på et nedlagt landbrug og har en privatbil.

 

Har I delt rådighedsbeløbet ud på forskellige poster – og i så fald hvilke?

Af vores rådighedsbeløb er mad fratrukket, og vi har 4000 kr. til mad og husholdning hver måned. Vi har hver ca. 2500 kr. i lommepenge. Resten går til børn, tøj, mad ud af huset/oplevelser og sejlture i weekenderne. Alt overskud går til ferier, investeringer, yderligere gældsafvikling og opsparinger og selvfølgelig transport, ca. 1500 kr. hver måned.

 

Hvilke tanker har I gjort om at det lige er de beløb, som I vil bruge på forskellige poster?

Vi har løbende gjort os mange tanker. Vi kører cigarkassesystem – i dag også kaldet zero based budget, som vi følger nøje med plads til spontanitet. Vores tanker går på, at vi skal vide, hvor alle vores penge går hen hele tiden, så vi kan få indfriet vores drømme om at sejle i Middelhavet. Vores cigarkassesystem er fordelt på 30 konti til alt fra kæledyr til pensioner. Det kan for nogen føles helt crazy, men det fungerer bigtime for os!

Vi har regnet os frem til, hvornår vi skal bruge de forskellige penge fx. konfirmationsopsparinger og stor båd mv. Det er så vildt, når jeg skriver dette og stadig hver gang, jeg skriver det eller gennemgår vores økonomi. For 3 år siden var vores verden en helt anden. Både jobmæssigt og økonomisk uden overblik og med overforbrug, så det baskede. De unge år var vilde, og det har vi betalt (og gældsafviklet) hårdt af på!

 

Hvor længe har I haft det nuværende rådighedsbeløb?

Det har vi haft i de seneste 3 år. Jeg tog en u-vending med nyt job, og sammen fik vi coachende samtaler om familieliv, drømme og parforhold og vendte bogstaveligt hele vores økonomi på hovedet.

 

Justerer I nogensinde på rådighedsbeløbet – og hvis ja, hvorfor?

Ja, det gør vi løbende. Kan vi justere, ændre og forbedre, gør vi det. Vi får hele tiden nye ideer og har brug for en plan at gå med, og så elsker vi begge at bruge penge. Senest har vi realiseret drømmen om en sejlbåd. Nu er målet en større båd og Middelhavssejlads. Det fede er, at vi er sammen om økonomi, familie og fælles interesse.

 

Er der noget bestemt, I gør for at overholde rådighedsbeløbet?

Ja, vi gør flere ting. Blandt andet har vi månedsbudget og årsbudget. Vi får begge en daglig sms med saldokontrol, og vi har en app til at se vores dankort-forbrug. Vi hæver hver måned 4000 kr. til mad og husholdning, som vi deler ud i kuverter. Jeg tracker hver uge vores forbrug, og som det sidste kommunikerer vi om vores penge. Før talte vi kun om penge, når vi manglende dem! Nu har vi hver uge et familiemøde med ugeplan, trivsel og fælles rengøring. Noget af det allervigtigste er, at vi nu taler om, hvordan vi vil bruge vores penge, både som familie og som par, hvilket for os har gjort den helt store forskel

 

Hvordan passer jeres rådighedsbeløb med, hvad I rent faktisk bruger?

Vores rådighedsbeløb passer rigtig godt lige nu. Det gjorde det ikke for 3 år siden, hvor vi havde et stort overforbrug hver måned. Nu har vi overblikket, og vi bruger ikke flere penge, end vi har. Vi kan endda spare en stor del af vores penge op hver måned – i gennemsnit cirka 35%. Vores mindset har også ændret sig, og nu er vores fælles strategi ikke at tjene flere penge men i stedet bruge dem, vi har fornuftigt.

 

Oplever I nogensinde at gå over jeres rådighedsbeløb – og hvad gør I så?

Nej, ikke længere. Vi har ikke længere dankort og MasterCard som tidligere. Det hjælper os, og det er vores helt egen beslutning at droppe dem. Vi er enige om ikke at skulle have dankort igen, hvis vi kan undgå det. Der kan stadig være måneder med mange uforudsete udgifter fx. til hus og bil, som kan overstige, hvad der står på de forskellige konti, men efterhånden passer det nogenlunde med vores rådighedsbeløb.

 

Hvis du fik 5.000 kr. mere i rådighedsbeløb, hvordan ville du/I så bruge dem?

Jeg kunne i en hurtig vending få lyst til at smide dem i forbruget til sjov og spas hver måned. Det er meget fristende! Det ville jeg klart tidligere have gjort uden at blinke med øjnene. I dag vil jeg vælge noget helt andet. Jeg ville dele de 5000 kr. lige op: 2500 kr. til opsparing/investering samt 2500 kr. til gældsafvikling af hus og bil. De sidste 3 år har vist mig, at det batter noget at bruge tid på sin økonomi og spare op. Vi har sparet op til en sejlbåd til 80.000 kr. og købt den kontant. Det er så vildt. Hvad kan det ikke ende med?

Anna Moreno

Anne Moreno Hansen

Rådighedsbeløb: ca. 13.500kr.

(dette er dog et øjebliksbillede. Når min søn starter i vuggestue falder det til 10.000kr)

 

Hvor mange er I om at dele rådighedsbeløbet? 

Vi er to voksne og et barn på 14 mdr.

 

Hvilke tanker har du/I gjort om de beløb, som I vil bruge på forskellige poster?

Jeg har længe gerne ville skrue på vores madpost. Vi køber 99% økologi, og vi er super dårlige til at lave madplaner – kombineret med at vores køleskab er meget lille, hvilket begrænser de helt store indkøb – så har det vist sig at være lidt svært. Min mand er også kok, og det betyder, at vi nok går lidt mere op råvarer, end hvad en almindelig familie gør – og det afspejles naturligvis i budgettet. Men det er livskvalitet for os, så det er noget, vi vælger at bruge lidt ekstra penge på, selvom vi fx. godt kunne spare mere op, end vi gør. 

Vores søn startede i institution i august, og det betød naturligvis, at der kom en relativ stor fast udgift, vi ikke har skullet kalkulere med tidligere. Det har betydet, at vi har måttet skrue på vores take-away-post og vores diverse-post. Vores post til take-away har været lidt høj, fra da jeg var på barsel og gik mange ture, hvor der skulle tankes op på vejen.  Så den har vi barberet ned, fordi det er absolut nice to, selvom vi er meget glade for mad.

 

Hvor længe har I haft det nuværende rådighedsbeløb? 

I ca. et år. 

 

Justerer I nogensinde på rådighedsbeløbet – og hvis ja, hvorfor? 

Hvis vi kan se, at der er nogle poster, vi kan skrue på, så gør vi det. Fx. billigere elselskab, telefonselskab, justering af forsikringer etc. 

 

Er der noget bestemt du/I gør for at overholde rådighedsbeløbet?

Indtil videre holder vi øje i netbank og Wallet og forsøger at holde en slags statusmøde over aftensmaden ca. en gang om ugen. Det er relativt nyt for os at lægge og ikke mindst følge et budget. Derfor har vi planlagt, at vi skal tracke lidt mere systematisk fra næste år for at få samtlige udgifter med og for at se, om det gør en forskel i rådighedsbeløbet for os. 

Samtidig har vi fået debetkort til madkontoen for at undgå, at vi bruger mere end det, der er afsat – og for at holde madregnskabet adskilt fra resten af forbruget.

 

Hvordan passer jeres rådighedsbeløb med, hvad I rent faktisk bruger? 

Sådan nogenlunde. Samtidig er det beløb, som dækker vores faste udgifter og som overføres til vores budgetkonto hver måned, sat lidt for højt, så her akkumuleres et “overskud”. De penge, der står tilbage ved årets afslutning, skal investeres eller bruges til et større need to-køb (som fx. kunne være en cykel).

 

Oplever I nogensinde at gå over jeres rådighedsbeløb – og hvad gør I så?

Nogle gange er vi lidt ivrige og overfører mere til opsparing/investering, end der er budgetteret med, eller også har vi ikke budgetteret med en større udgift, som fx. i juli måned, hvor vi måtte betale en uventet regning. 

Så ryger pengene i første omgang fra opsparingen/bufferen og bliver derefter betalt tilbage løbende.

 

Hvis du fik 5.000 kr. mere i rådighedsbeløb, hvordan ville du så bruge dem?

Først ville vi betale min lille studiegæld af og sidenhen spare op/investere dem. Det er heldigvis snart et realistisk scenarie for os, da jeg bliver færdig med min uddannelse til næste år.

 

TRINE 5 1

Trine Parsberg Skydsgaard

 

Rådighedsbeløb: 

Min indtægt består af SU (5674 kr. udbetalt) og løn fra et studiejob (3054 kr. udbetalt), så min indtægt ligger på 8728 kr. pr. mdr, og når alle faste udgifter er betalt, har jeg 2.900 kr tilbage. 

Jeg har i perioder tjent flere penge, hvilket har bidraget til en mindre opsparing. 


Har du delt rådighedsbeløbet ud på forskellige poster – og i så fald hvilke? 

Jeg har afsat 1200 kr. til mad og husholdning (vi er to voksne i husstanden, så det er 2400 kr. pr. mdr. tilsammen)

Resten af rådighedsbeløbet bruger jeg på alt andet; tøj, plejeprodukter, opsparing, fornøjelser, spise ude osv.



Hvilke tanker har du gjort om at det lige er de beløb som du vil/kan bruge på forskellige poster?
Min mand og jeg forsøger at holde vores madbudget nede, så vi har penge til andre ting og oplevelser. Så beløbet er sat ud fra, hvad kan vi klare os med. Men jeg synes også, det er svært at overholde de 2400 kr. på mad pr. mdr til tider, så vi er også et sted, hvor vi snakker om, hvordan vi gerne vil prioritere i vores hverdag.


Hvor længe har du haft det nuværende rådighedsbeløb? 
Jeg har haft dette rådighedsbeløb i et par år. Dog har jeg arbejdet ekstra de sidste to somre (2019 og 2020), hvilket har givet lidt flere penge til opsparing og oplevelser. Derudover har jeg haft 6 måneder i 2020-2021, hvor jeg havde to studiejobs ved siden af studiet, hvilket gav mig ca. 3000 kr. mere om mdr., men det kom også med hårde omkostninger i form af begyndende stress, og det er ikke pengene værd. 


Justerer du nogensinde på rådighedsbeløbet – og hvis ja, hvorfor?
Jeg har af flere omgange tjekket, om de faste udgifter er så lave som muligt, så rådighedsbeløbet kan blive større, hvor jeg har konstateret, at det ikke kan gøres billigere, end jeg allerede gør det. Derudover har jeg ikke justeret så meget, for der er ikke så meget at justere på. 


Er der noget bestemt du gør for at overholde rådighedsbeløbet?

Jeg har et excel ark, som jeg har haft i 5-6 år, hvor jeg laver budget og tracker mit forbrug i løbet af måneden, så jeg hele tiden har et overblik over, hvor mange penge jeg har brugt, og hvor mange penge jeg har tilbage til resten af måneden. Derudover tjekker jeg også min netbank jævnligt, fordi jeg synes, det er rart at vide, hvor mange penge der står på kontoen.


Hvordan passer dit rådighedsbeløb med, hvad du rent faktisk bruger? 
Jeg overholder mit rådighedsbeløb, for det er ikke en mulighed for mig rent mentalt at gå i minus på kontoen. Det hjælper dog også på det, at jeg har haft nogle perioder med ekstra arbejde, som har givet lidt luft i budgettet.


Oplever du nogensinde at gå over dit rådighedsbeløb – og hvad gør du så?
Jeg går ikke over mit rådighedsbeløb som sådan, men jeg står og skal købe en større eller dyrere ting, som jeg mangler, så betaler jeg fra min opsparing. 

 

Hvis du fik 5.000 kr. mere i rådighedsbeløb, hvordan ville du så bruge dem? 

Jeg ville bruge ca. 1000 kr. på investeringer og resten på at spare op til huskøb og rejser/oplevelser. Jeg har vænnet mig til at leve på et lille budget, for jeg har ikke prøvet andet, siden jeg fyldte 18. Så jeg ville bruge pengene på noget, som giver mig en værdi på den lange bane og ikke kun her og nu.

 

Pernille Gammelgaard 1

Pernille Jessen Gammelgaard

 

Rådighedsbeløb: 

32.000 kr. (efter alle faste regninger er betalt, men uden ”uforudsete” regninger såsom tandlæge og værksted).

 

Hvor mange er I om at dele rådighedsbeløbet? 

2 voksne og to børn på 6 måneder og 3 år.

 

Har I delt rådighedsbeløbet ud på forskellige poster – og i så fald hvilke? 

Vi overfører fast 3000 kr. til os hver især i lommepenge. Så har vi sat 7000 kr. af til supermarkeder og take-away og 3500 kr. til benzin, da vi begge har langt på arbejde. Vi sætter 1500 kr. af til diverse, gaver og tøj og sko til børnene. Resten fordeler vi på feriekonto og opsparing – lige p.t. er det 3000 kr. til ferie, da vi sparer sammen til en tur til Mexico. Resten går til opsparing som bruges på tandlægebesøg, service på bilen, etc.

 

Hvilke tanker har du/I gjort om at det lige er de beløb, som I vil bruge på forskellige poster?

Vi kan begge ikke se nogen mening i at adskille vores økonomi, når vores liv er så sammenflettede, som de er. Derfor har det for os begge været et stort ønske at prioritere lommepenge, som gør, at jeg fx. selv kan spare op og betale turen ned til min veninde i Dresden. Vores madpost gjorde vi os ikke de store tanker om, før vi en dag i efteråret satte os ned og kiggede på, hvordan vi bruger vores penge.

Jeg gik fra at være studerende til at være i arbejde, og da de første lønsedler tikkede ind blev vi klar over at hvis ikke vi tog et blik indad og gennemgik vores økonomi, så ville vi ende med at bruge rub og stub, selvom vores rådighedsbeløb er stort nok til, at vi burde kunne lægge til side. Her blev vi klar over, at vores madpost er alt for stor i forhold til, hvad vi synes, vi får for pengene, og målet er at komme tættere på de 5500, men det tager tid.

 

Hvor længe har I haft det nuværende rådighedsbeløb? 

I ca. 9 måneder. 

 

Justerer I nogensinde på rådighedsbeløbet – og hvis ja, hvorfor?

Det gør vi primært i forbindelse med ændring i indkomst. Lige nu er min kæreste på barsel, og derfor er vores indkomst gået ca. 6000 kr. ned indtil oktober. I oktober går rådighedsbeløbet jo så lidt op igen, men ikke helt op på samme niveau da vi skal bruge et par tusinde mere på institutionsplads, end vi gør nu. Jeg gennemgår også årligt vores forbrug, og skulle udgifter til fx. forsikring være steget siden sidst, retter jeg rådighedsbeløbet til.

 

Er der noget bestemt du/I gør for at overholde rådighedsbeløbet?

Vi er begge to sådan nogle, der bruger det, vi har og ikke mere. Det er selvfølgeligt godt i forhold til, at vi per automatik ikke bruger mere, end vi har, men giver bagslag i forhold til at holde os indenfor et budget, men vores mindset ændrede sig markant, da vi undersøgte vores forbrug og fandt ud af, hvor mange penge vi egentligt har mellem hænderne. Det hjælper os at have forskellige konti (ferie-opsparing, egen konto, budget, diverse og mad/benzin). 

 

Hvordan passer jeres rådighedsbeløb med, hvad I rent faktisk bruger? 

Vi er rigtig glade for vores rådighedsbeløb. Det giver god plads til, at vi kan være impulsive, samtidig med at vi ikke behøver frygte et hul i taget eller lignende pludselig opstået dyr situation.

 

Oplever du nogensinde at gå over jeres rådighedsbeløb – og hvad gør I så?

Det har vi ikke oplevet endnu.

 

Hvis du fik 5.000 kr. mere i rådighedsbeløb, hvordan ville du så bruge dem?

Helt klart investeringer! Vi har nogle klare ønsker om at nedbringe vores forbrug generelt, fordi vi kan se, at vi bruger nogle penge, som vi ikke får livsværdi af, og dem vil vi langt hellere investere og få glæde af senere i livet eller investere i mursten i form af et sommerhus.

 

 

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler