Pengepsykologi

5 tips til gode pengesnakke med veninderne

5 tips til gode pengesnakke med veninderne
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 10. november 2023

En undersøgelse fra Fidelity Investment viser, at kvinder ikke kan lide at tale om penge. 80 procent af kvinderne svarer, at de har afholdt sig fra at diskutere penge med familie og venner, mens 32 procent af kvinderne følte sig utilpas med at diskutere penge. Vil du gerne tale mere om penge med dine veninder? Så får du her 5 konkrete tips til at komme i gang med gode pengesnakke. 

Af Mille Skjold Madsen 

 

1. Start pengesnakken fra egen banehalvdel 

Hvis I aldrig har talt om penge i din vennegruppe, så skal du måske ikke lige starte ud med at spørge alle de andre, hvad de tjener eller hvor meget de skylder i SU-gæld. Min erfaring er, at det er bedst at starte samtalen ved at tage udgangspunkt i sig selv: “Jeg overvejer at gå i gang med at investere, men jeg har svært ved at finde information. Investerer du?” eller “Jeg vil gerne forhandle en højere løn, men jeg ved ikke, hvad jeg skal sige til lederen. Har du prøvet at forhandle løn?” Så holder du det på egen banehalvdel og giver modparten mulighed for at sige nej eller byde ind, hvis de har lyst til at tale om det. 

 

2. Respektér forskellige økonomiske situationer

Alle har forskellige indkomster, udgifter, og prioriteringer, så når I taler om penge, er det vigtigt at anerkende og respektere disse forskelle. Vær opmærksom og lyt til, hvad dine veninder har at sige om deres økonomi. Vis forståelse og støtte, uanset om de har succes eller udfordringer. Du kan med fordel læse denne artikel om, hvordan vi undgår at udskamme andre omkring penge, hvis de har andre værdier end os selv. 

 

3. Vælg det rette tidspunkt og sted

Det er ikke en god ide at starte en samtale om penge, når I sidder på en bar med høj musik eller hvis der er nye bekendtskaber med i gruppen, som ikke har jeres fortrolighed. Hvis du gerne vil tale om penge med dine veninder, så inviter dem hjem til en kop kaffe og undlad at starte en samtale om penge, hvis du kan mærke, at dine veninder er i et dårligt humør, trætte etc. 

 

4. Del din viden og ressourcer

Hvis du selv er en haj til penge og gerne vil dele ud af din viden, så gør endelig det! Det kan jo være, at dine veninder gerne vil have tips eller værktøjer til deres økonomi, men husk at gør det, når samtalen alligevel falder ind på penge, så det ikke føles som noget, der bliver presset ned over hovedet på dem. Det er fx ikke så fedt at sige: “Du skal gøre sådan….” men derimod bedre at sige: “Jeg har læst i en bog, at der kan være forskellige muligheder. Hvis du er interesseret, vil jeg gerne fortælle om dem.” 

 

5. Inviter veninder til et foredrag/investeringscafé

En anden god samtalestarter kan være at sætte sig i en situation, hvor det er naturligt at tale om penge. Der findes flere pengeforedrag og investeringscaféer rundt omkring i landet, så næste gang, der er noget i dit nærområde, kunne du sige: “Jeg har to billetter til det her investeringsforedrag, har du lyst til at tage med?”

Jeg kom faktisk selv i gang med at investere, fordi en veninde inviterede mig til et investeringsforedrag. Bagefter gik vi i gang med at investere sammen og har haft mange gode samtaler om penge efterfølgende. 

God fornøjelse! 

Har du krise på hjernen?

Læs også: Har du krise på hjernen?

Pengepsykologi

Se flere artikler