Parøkonomi

Få flere pengesnakke ind i parforholdet

Få flere pengesnakke ind i parforholdet
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 15. december 2023

Vi har brug for at tale mere om penge i vores parforhold, mener Rikke Holmslykke Aagaard. Hun er forfatter til bogen “Den lille guide til økonomi i parforholdet” og håber at kunne inspirere par til at få talt mere om penge i parforholdet.

 

Af Mille Skjold Madsen 

 

Rikke Holmslykke Aagaard havde faktisk ikke planlagt at skrive en bog om økonomi i parforholdet, men efter hun havde lavet et par opslag om emnet på sin Instagram-profil, satte det alligevel tankerne i gang. 

“Jeg kunne godt se, at opslagene om parøkonomi fik rigtig meget opmærksomhed, så jeg tænkte, at der var noget her. Der er mange kvinder, som følger min profil, og jeg oplever ofte, at det er dem, som sidder og bekymrer sig om hverdagsøkonomien og gerne vil have partneren med,” fortæller Rikke Holmslykke Aagaard. Til daglig er hun selvstændig pengeekspert i sin virksomhed De Simple Penge, og hun har en klar mission med sin nye bog. At få flere pengesnakke ind i parforholdet. 

“Rigtig mange konflikter i parforholdet handler om penge. Det er ikke altid som en direkte konflikt, men kan være underliggende, når vi skændes om noget andet. Derfor har vi brug for at kunne tale med hinanden om penge. Helt fra om vi skal handle i Rema1000 eller Bilka til hvad vores mål og drømme er,” siger Rikke Holmslykke Aagaard.

 

Det svære valg: Fælles eller separat økonomi 

Et af de store spørgsmål i et parforhold er, om man skal have separat eller fællesøkonomi. Ifølge Rikke Holmslykke Aagaard findes der faktisk to muligheder mere, når snakken falder på, hvilken økonomisk model man skal vælge i parforholdet. Der findes separat økonomi, hvor man holder alt adskilt. Halv separat, hvor man fx har fælles budgetkonto og madkonto, men ellers beholder resten af sin indtægt selv.

Så er der lommepenge-modellen, hvor alle penge går ind på fælles konti, og herefter får man et aftalt beløb (lommepenge) hver, som kan bruges på, hvad man vil. Til sidst er der fuld fællesøkonomi, hvor man deler alt.

“Uanset hvilken økonomisk model man vælger, så vil det have en indvirkning på hinandens økonomi, og det er derfor, det er så vigtigt at tage aktivt stilling til det. Før jeg skrev bogen, var jeg af den opfattelse, at fuld fællesøkonomi var det bedste, for det har min mand og jeg jo, men i takt med, at jeg researchede til bogen, blev jeg meget klogere på, at det ikke altid er den bedste løsning for alle,” fortæller Rikke Holmslykke Aagaard.

 

Din opvækst påvirker dit parforhold 

Valget af økonomisk model i parforholdet afhænger nemlig i høj grad også af ens opvækst og pengepersonlighed. Både Rikke Holmslykke Aagaard og hendes mand er vokset op med forældre, som havde fuld fællesøkonomi og fokus på at spare. Derfor falder det dem naturligt i deres parforhold, men hvis man er to personer med meget forskellige pengepersonligheder og opvækst, så kræver det ofte ekstra mange pengesnakke for at blive enige om, hvordan pengene skal bruges. 

“Det kan jo være bittesmå ting som, at man er vokset op med at købe den billige hønsesalat i supermarkedet, og så bliver man sur på sin partner, som har købt en hønsesalat, der er tre gange dyrere. Er man derfor ikke bevidste om sin og partnerens pengepersonlighed og opvækst, opstår der en konflikt,” siger Rikke Holmslykke og tilføjer, at hvis man er to meget forskellige pengepersonligheder, så kan løsningen være en halv separat økonomi eller lommepenge-modellen. 

Går man med overvejelser om at have en halv separat økonomi, er det også vigtigt at tage stilling til, om begge parter skal indbetale det samme beløb eller procentvis af indtægten, hvis den ene tjener meget mere end den anden. 

“Ofte vil det være sådan, at den, der tjener mindst, også bidrager mest i hjemmet, og det skal man jo huske at medregne, når man deler pengene mellem sig. Men hvis den ene part gerne vil gå ned i tid for at dyrke en hobby, så kan det give mening at dele mere 50/50. Jeg er hverken fortaler for det ene eller det andet, jeg vil bare rigtig gerne have, at man som par får gang i samtalerne om det her,” siger Rikke Holmslykke Aagaard. 

 

Start med små pengesnakke 

Hvordan får man så gang i de gode pengesnakke? Har I aldrig talt om penge sammen, så skal man måske ikke bare springe ud i de store emner som budget og pension. Ifølge Rikke Holmslykke Aagaard kan man derimod starte et sted, som er langt mindre tungt og sprængfarligt. 

“Når I sidder i en hyggelig situation, så stil nogle sjove spørgsmål som: Hvordan ser du på penge? Tror du, man bliver lykkelig af penge? Hvad ville du gøre, hvis du fik 100.000 kr.? Hvad ville du gøre, hvis du vandt i Lotto? Hvad var den første store ting, du købte til dig selv?” fortæller Rikke Holmslykke Aagaard.

Efterfølgende kan man bevæge sig hen mod de større emner, og Rikke Aagaard anbefaler også, at man har en pengesnak med sin partner mindst en gang om måneden. Det kan være med et fast tema som opsparingsmål, gennemgang af lån, hvem ringer og får nye forsikringstilbud eller de lidt sjovere pengesnakke som: “Hvad drømmer vi om?”

Og så er der også pengesnakke, man som kvinde især skal tage fat på.  

“Statistikker viser, at kvinder står økonomisk dårligere end mænd efter en skilsmisse, og derfor er det vigtigt at få taget de vigtige pengesnakke om barsel, pension og ægtepagt. Jo mere vi taler om det, jo mere naturlig en del bliver det af parforholdet, og jo stærkere står både økonomi og parforhold.”

Det er så yndigt at følges ad, indtil skilsmissen gør os fattigere

Læs også: Det er så yndigt at følges ad, indtil skilsmissen gør os fattigere