Personlig økonomi

5 gode råd til at spare på madbudgettet i julen

5 gode råd til at spare på madbudgettet i julen
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 15. december 2023

Julen er ofte en tid, hvor vi ender med at bruge flere penge på madbudgettet, men ikke desto mindre, så har jeg alligevel et par gode råd, som sparer mig lidt penge på madbudgettet i juledagene. Måske du kan bruge nogle af dem? 

Af Mille Skjold Madsen 

 

Find ud af, hvor meget I spiser

Det første råd er et, som du måske først vil få rigtig gavn af næste år. Vi har holdt juleaften for familien de sidste mange år, og de første par år blev jeg let irriteret, når jeg stod i supermarkedet og tænkte: “Skal jeg købe 2 kg kartofler eller 3 kg?”

Det resulterede i, at jeg altid købte for meget for “vi skulle jo ikke mangle noget” og efter juleaften endte vi med at smide mad ud, fordi vi ikke kunne nå at spise det. 

Derfor begyndte jeg at notere i et Excel-ark, hvor meget jeg købte ind, hvor meget jeg måtte smide ud, og det betyder, at jeg i dag har den perfekte liste for, hvor mange kartofler jeg skal købe, hvor meget risalamande jeg skal lave og hvor stor anden skal være. Det kræver selvfølgelig, at man er nogenlunde samme antal mennesker hvert år, og jeg medregner også, at der er rester til 1. juledag. For hvad er 1. juledag uden rester?

 

Køb på tilbud 

Fordi jeg har en bruttoliste med, hvad jeg skal købe til hver jul, så kan jeg også ret nemt tjekke tilbudsaviser i december for at se om nogle af varerne skulle være på tilbud. Det køber jeg løbende og sparer mig penge, men minimerer også mængden af mad jeg skal købe lige op til juleaften. 

 

Køb ingredienser til flere retter 

Når du handler ind til julen, så kan det være en god ide, at du allerede der begynder at tænke dine rester ind i planlægningen. For selvom du handler nøjsomt ind, så vil du alligevel ofte have lidt råvarer til overs, og her kan du planlægge retter til juledagene, hvor de samme ingredienser går igen. Et eksempel fra mit eget liv: Sidste år kunne jeg se, at vi ville have en stor mængde løg og ost til overs, så jeg planlagde at købe lidt ekstra æg, så jeg kunne lave løgtærte 2. juledag. 

 

Sæt en udfordring for dig selv

Jeg kan selv godt lide at forholde mig til mine penge på en sjov og legende måde, og derfor laver jeg ofte challenges (udfordringer) for mig selv. Den første challenge er, at vi i ugen op til jul spiser køleskab og fryser tomme. Overdrivelsen fremmer forståelsen, men til jul skal der stå en masse mad i køleskabet, og derfor synes jeg, at det er sundt at skulle være kreativ med retter op til juleaften, hvor vi får tømt ud, laver reste-tapas og samtidig sparer lidt på madbudgettet. 

 

Efter juleaften laver jeg den samme øvelse med rester af fløde, krydderurter, kartofler etc., som skulle være til overs fra julemaden. Der har vi en tradition for, at 2. juledag skal vi lave reste-tapas ud af alt, som er tilbage i køleskabet. Sidste år blev det bl.a. til en fransk løgtærte, smørstegte gulerødder og kartofler i ovnen, så rester behøver ikke være noget, som er mindre lækkert, men kan blive et helt festmåltid. 

 

Frys ned 

Har du nogle madvarer, som ikke nåede at blive brugt, så kan du også overveje at fryse dem ned. Rødvin og fløde kan fx fryses i isterningebakker og bruges til sauce en anden dag, ligesom du også kan fryse brød ned. Husk at noter, hvad du har frosset ned, så der også er en plan med det senere hen. 

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler