Personlig økonomi

Det kan en ny CO2-afgift i landbruget betyde for din pengepung

Det kan en ny CO2-afgift i landbruget betyde for din pengepung
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 1. marts 2024

I denne uge har et af de helt store samtaleemner været klimamålene, og hvordan Danmark skal nå dem. Et af tiltagene kan, ifølge en ekspertgruppe ledet af økonomiprofessor Michael Svarer, være at pålægge en CO2-afgift på landbruget. 

 

Af Mille Skjold Madsen 

Vi skal sænke vores drivhusgasudledninger. Det er regeringens klimamål frem mod 2030, men hvordan hersker der stor uenighed om. Forhandlingerne for den grønne trepart er netop begyndt og formålet med treparten er at finde langsigtede løsninger som sikrer, at Danmark kommer i mål med den grønne omstilling.

 

Treparten består udover regeringen af Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening. Herudover deltager Concito i treparten som en særskilt videnspart.

 

I denne uge kom så et bud på, hvordan vi kan nå klimamålene. 

 

En ekspertgruppe, ledet af økonomiprofessor Michael Svarer, foreslår at indføre en CO2-afgift på landbruget. De vurderer, at det vil være 14 gange mere effektivt at lægge afgiften direkte hos landmændene i stedet for hos forbrugeren. 

Ekspertgruppen foreslår en CO2-afgift på 125 kr., 375 kr. og 750 kr. pr. udledt ton CO2.

 

Det betyder afgiften for forbrugeren

 

Det er svært at beregne præcis, hvad den nye CO2-afgift kunne betyde for den enkelte forbruger, men Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, har prøvet at regne på det. 


“I den værst mulige situation vil det betyde 40 kr. om måneden mere for en gennemsnitlig husstand på 1,7 voksen og 0,4 barn, som udelukkende køber dansk produceret mælk og kød, hvilket de færreste gør, så det endelige beløb er højst sandsynlig mindre,” siger Ann Lehmann Erichsen.

 

Derfor vurderer hun heller ikke, at det er en afgift, som kommer til at have den store økonomiske betydning for den enkelte husstand, men at afgifterne måske alligevel kan give anledning til at kigge på kødforbruget i husstanden.

 

“Hvis vi vil den grønne omstilling, så er vi som forbrugere måske også nødt til at acceptere, at vi er et sted, hvor vi er nødt til at skære ned på især vores kødprodukter i fremtiden,” siger Ann Lehmann Erichsen. 

 

Michael Svarers beregninger viser, at afgiften vil betyde 4,5 kroners prisstigning på 500 gram oksekød, og det mener Klimarådet ikke er nok til at få forbrugerne til at ændre vaner. De foreslår, at der også lægges en direkte afgift på kød i supermarkedet, så kød fra udlandet også bliver dyrere for forbrugeren. 

 

Forhandlingerne i den grønne trepart er dermed for alvor skudt i gang, og deres arbejde forventes at være afsluttet i juni måned. Herefter skal der laves en politisk aftale. 

 

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler