Personlig økonomi

Bliv klar til sommerferien – også selvom du ikke har sparet op i et år

Bliv klar til sommerferien – også selvom du ikke har sparet op i et år
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 13. maj 2024

Måske har du allerede budgettet klar eller også tænker du: “Nå ja, vi skulle jo også kigge på det der ferie, hva’?” Men uanset budget, så kan både du og din konto blive klar til sommerferie med vores store rejseguide.

 

Af Mille Skjold Madsen 

 

Hvem sagde krise? Ikke rejsebranchen. Vi elsker at rejse, og selvom økonomien lige nu er på lavt blus for de fleste, så er det ikke ferien, vi sparer på. Faktisk er søgningen på rejser højere nu end i 2019 – før covid-19 pandemien. Hos Bravo Tours ser de ovenikøbet, at mange danskere opgraderer deres rejser. 

“Vi kan se, at danskerne prioriterer ferien. Det skal ikke bare være et par dage med varme, men en oplevelse, som man kan mindes længe efter. Mange opgraderer ferien med hoteller, der ligger en halv til en hel stjerne højere, end de plejer, bestiller all inclusive eller et bedre værelse med for eksempel havudsigt,” fortæller administrerende direktør i Bravo Tours.

En undersøgelse fra YouGov for Nordea viser også, at en gennemsnitshusstand i Danmark i år vil bruge 2.500 kr. mere på sommerferien. Sidste år brugte vi 14.850 kr., hvor det forventes at stige til 17.350 kr. i år. 

 

“At rejse er at leve”, som HC. Andersen sagde, men en rejse er som regel ikke gratis, og derfor starter turen med feriebudgettet. 

 

Det gode feriebudget

 

Har du ikke allerede et budget for din ferie, så er det et godt sted at starte. På den lange bane kan du allerede nu kigge på at spare op hver måned til ferien næste år. Find ud af, hvad din rejse koster, divider med 12, og så har du beløbet som du skal lægge til side hver måned. Men hvordan finder du ud af, hvor meget du skal lægge til side? 

 

Hvis vi tager udgangspunkt i et feriebudget, skal du kigge på: 

 

Prisen på rejsen

 

Find ud af, hvad din rejse vil koste ved at undersøge priser på nettet. Nogle rejser vil inkludere pris på transport, men også mad og drikke, mens andre kun vil være for ren leje af bolig. Husk derfor at sammenligne priser på rejser ved at lægge alle udgifter sammen for hvert tilbud, så du får et retvisende billede af, hvad rejsen egentlig vil koste. Skal du køre til din ferie, så medregn benzin, overnatning på turen, vejafgifter etc. 

Skriv den samlede pris ned.

 

Vigtigt: Er billigt også virkelig billigt? 

 

Når du kigger på en rejse, er det vigtigt at være opmærksom på om det billigste også virkelig er det billigste. Du finder måske et lækkert og billigt hotel, men det ligger langt fra byen, og du elsker at gå rundt i byen på ferien, så I må leje en bil for at komme rundt. 

Det kan også være, at hotellet er virkelig billigt men uden køkken eller mulighed for all-inclusive, så I skal spise ude til alle tre måltider. Her kan det være værd at vurdere om de par tusinde kr. for at bo mere centralt med køkken er givet meget godt ud, hvis alternativet er en masse restaurantbesøg og leje af bil? Det er i hvert fald nogle overvejelser, som er værd at have med, når du sidder og sammenligner priser på rejser. 

 

Mad og drikke

Det er jo oplagt at starte med at kigge på, hvor mange I skal afsted og hvor længe. Men det er selvfølgelig også essentielt om I skal på all-inclusive eller selv skal sørge for mad, ligesom der også er forskel på at bo på hotel, hvor der ikke er køkken eller i en ferielejlighed, hvor du selv kan lave mad. Har du tidligere været på ferie, så gennemgå netbank for at se, hvad I før har brugt på ferie. 

 

Medregn ikke kun morgenmad, frokost og aftensmad, men også is på stranden, en drink oppe i byen etc. Overvej derfor at lægge lidt til dit endelige madbudget på ferien, så du har en buffer, hvis det bliver mere end du regner med. 

 

Øvrige transportomkostninger 

 

Kører I på ferie, så medregn den omkostning i selve rejsens pris (ligesom med fly), men skal I med taxa til lufthavnen, leje bil på stedet eller komme rundt med betalt transport på feriestedet, så sæt penge af til det i en særskilt post. 

 

Fornøjelser 

 

Skal I på udflugt, en tur i forlystelsespark, prøve nogle aktiviteter i feriebyen, minigolf etc., så skal der også sættes penge af til det i budgettet. 

 

Hvad koster din ferie? 

 

Til sidst lægger du alle fire poster sammen som tilsammen udgør prisen på din sommerferie. Nu har du et overblik over, hvor meget du skal spare sammen på et helt år. 

 

Når du har et overblik over hele prisen på din ferie – ikke kun selve rejsens pris – så sikrer du dig også mod pengestress på ferien. Ferie handler for mange om at slappe af og lade op, men det er ikke afslappende at skulle leve skrabet den sidste uge på ferien eller gå i overtræk, fordi du ikke havde alle udgifter med i budgettet end du tog afsted. Det bedste er at komme hjem med både overskud på konto og sind. 

 

Men hvad hvis jeg ikke har sparet op? 

Så er der gode nyheder. Du kan jo stadig finde en måde at komme på ferie, hvis du er villig til at tænke kreativt. 

 

Kender du allerede prisen på din drømmerejse til sommer, har du tre muligheder:

  1. Skaffe pengene til rejsen. 
  2. Skære ned på nogle elementer af rejsen for at gøre den billigere. 
  3. En kombination af de to ovenstående muligheder.  

 

Hvis vi tager et konkret eksempel og antager, at din ferie koster 15.000 kr., og at du har tre måneder inden du skal afsted, så kan du skaffe pengene til rejsen ved at: 

  • Skære nogle ting fra i dit eksisterende budget de næste tre måneder. Det kunne være den store tv-pakke og fitness: 700 kr x 3 = 2.100 kr. 
  • Tage ekstra vagter på arbejdet næste tre måneder: 4.500 kr. 
  • Skippe fredagsslikken i tre måneder: 500 kr. 
  • Sælge nogle af dine ting, som du ikke bruger mere: 5.000 kr. 
  • Udleje nogle af dine ting. Det kunne være værktøj eller bil. Se muligheder på en af de mange udlejningsplatforme, der findes: 1.000 kr. 
  • Undlade at købe noget, som du overhovedet ikke har brug for (tøj, bolig, nips): 1.900 kr. 

= 15.000 kr. 


Nu er det ikke alle, som kan skære disse ting fra eller tage ekstra vagter på arbejdet og tjene mere, men eksemplet er udelukkende for at give inspiration til at gentænke budgettet og indkomsten, hvis du har mulighed for det. 

 

Har du ikke mulighed for at skaffe penge til din drømmerejse, så kan du: 

  1. Bestille en billig pakkerejse, hvor du går på kompromis med destination, hotel etc. 
  2. Bytte bolig med andre. 
  3. Udleje din egen bolig på Airbnb, mens du er væk. 
  4. Se om du kan booke din rejse direkte gennem feriestedet, så du sparer penge på at skære mellemleddet væk. 
  5. Har du is i maven kan du også vente og se om der kommer en billig afbudsrejse i sidste øjeblik. Det kræver selvfølgelig, at du ikke har specifikke krav til lokation eller overnatning.

 

Det handler om at kende sin egen ferietype

I bund og grund handler det jo også om, at du skal overveje, hvem du er som type. For nogle vil hellere være afsted en uge på luksus end tre uger, hvor de skal spare. For nogle vil tanken om at bytte bolig være meget fjern, mens andre ikke tænker videre over det. Så når du lægger et feriebudget og overvejer din ferieform, så tag dig selv og dine præferencer med på ferien. 

 

Pas på det usynlige pengeforbrug

Til sidst er det også vigtigt at huske på pengefælderne, når du er afsted på ferie. Ofte er vi så fokuserede på rejsens pris, at vi helt glemmer alle de gange, vi skal have pengene op af lommen på ferien. 

 

Spise på restaurant 1-3 gange om dagen for en hel familie. 

Selvom I bare køber en cola og en pizza, så kan det stadig ende med at blive dyrere end selve rejsen, hvis I skal spise ude hver dag til alle måltider.

 

Snacks og små måltider i løbet af dagen

En is ved poolen koster måske 3 euro, og hvis I er 4 personer, som skal have en is hver dag i 7 dage, så vil det samlet blive 84 euro = 630 kr. Det er jo ikke fordi det er forkert at spise is på ferien, men det skal jo med i budgettet. Dertil kommer også, hvis man vil købe slush-ices, pomfritter, chips og hvad ellers kan være i snacks-og hygge budgettet på en ferie. 

 

Købe noget i lufthavnen

En velkendt udfordring. Du er ankommet i rigtig god tid til lufthavnen, og skal nu slå noget tid ihjel inden flyet afgår. Men pas på med ikke også at slå dit feriebudget ihjel ved at ramme tax-free butikken for hårdt, fordi du spotter en parfume på tilbud. 

 

Købe mad på vejen 

Alt efter transportform og boligform på ferien, så kan det være en god ide at pakke en termotaske i kufferten, som du kan have med på de små ture. Køb billigt vand i supermarkedet, frys det i fryseren i ferielejligheden og tag det med på tur, hvor det langsomt tør op undervejs. Så har du hele tiden koldt vand, men slipper for at give 4 euro for en flaske vand. Du kan også med fordel købe billige snacks i det lokale supermarked i stedet for de dyre kiosker rundt omkring. Er du en ferielejlighed med køkken og køleskab, kan du også lave små madpakker og tage med på udflugter, så du ikke skal bruge 5-600 kr. på burger med fritter, hver gang I er på tur. 

 

Parkering i lufthavnen 

Overvej om det er billigere at tage en taxa eller få et familiemedlem til at køre jer, hvis det er muligt. 

 

Elforbrug og rengøring

Tjek om elforbrug og rengøring er med i prisen på rejsen. Ellers kan det også være en ubehagelig overraskelse, når du skal afregne efter 7-14 dages ferie, hvis du ikke har budgetteret med det.

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler