Debat

Kvinder stresser over penge. Måske forklaringen skal findes i et økonomisk Mental Load?

Kvinder stresser over penge. Måske forklaringen skal findes i et økonomisk Mental Load?
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 22. maj 2024

Af Mille Skjold Madsen, redaktør 

 

Jeg læste for nylig en undersøgelse, som viser, at 93 % af kvinder stresser over penge. Det viser en rapport fra Fidelity Investments. Og det er uanset, hvilken indkomst kvinderne har! Der var flere eksperter som pegede på, at stressen kunne være udløst af den store økonomiske ulighed mellem mænd og kvinder. For når man tjener mindre og lever længere end det andet køn, så kan pengene blive en stressfaktor. 


Men jeg vil alligevel gerne foreslå en anden forklaring. Det er ikke noget jeg har data på, men jeg ser det rundt omkring, også i mit eget liv, hvor jeg også er den økonomiske projektleder i hjemmet. 

 

De sidste mange uger har debatten om Mental Load fyldt det danske mediebillede, hvor der bliver sat fokus på udfordringerne ved at være familiens projektleder. Det kan være ved at holde styr på om børnene mangler nyt fodtøj eller invitere familien til børnefødselsdag. Men hvad når man er familiens økonomiske projektleder? For historisk set er det mænd, som har taget sig af de større økonomiske beslutninger såsom forsikringer, boliglån og bilkøb, mens kvinder har taget sig af hverdagsøkonomien såsom madindkøb, tøj til børnene, gaver etc. 

 

Jeg har tidligere interviewet Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker, som fortalte, at flere kvinder nu også har ansvaret for de større økonomiske beslutninger i hjemmet. Det kunne de se i deres data. 

 

I 2023 var andelen af kvinder i parforhold, der søgte om bankskifte gennem Mybanker, steget  med 9 procentpoint i forhold til tre år tidligere. “Det tyder på, at flere kvinder kommer ind over de større økonomiske beslutninger i hjemmet,” sagde Jens Hjarsbech til mig. 

 

“Vi kan se, at flere kvinder benytter vores platform til at finde det bedste banktilbud, og det kan være en indikation på, at de også dermed tager mere af ansvaret for de store beslutninger i parøkonomien,” siger Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker. 

 

Det er også en tendens, som ses uden for landets grænser. En ny undersøgelse fra forsikringsvirksomheden Allianz blandt amerikanske kvinder viser, at 49 % af kvinderne fortæller, at de har det primære ansvar for at styre økonomien og træffe økonomiske beslutninger for deres husstand. Det er en stigning fra 41 % i 2021. 

 

Jeg er selv begejstret for, at flere kvinder tager førersædet på de store økonomiske beslutninger i hjemmet. Mega fedt! Men samtidig kigger jeg også lettere bekymret på, at vi nu påtager os mere, men betyder det så, at partneren aftager mere på den økonomiske front som hedder hverdagsøkonomien? 

 

For hvis ikke, så kan det jo også være en forklaring på, hvorfor så mange kvinder stresser over penge, hvor vi står med ansvaret for familiens økonomi, især når det kommer til at vi også har haft en periode med stigende inflation, energipriser og højere boligrenter som har sat et pres på manges hverdag, der skulle løbe rundt. 

 

Jeg har ikke tal på det, men jeg bemærker det. Når jeg ser på sociale medier, så er det i høj grad kvinder, som fortæller om billige madplaner, genbrugsfund og hverdagsøkonomi. Det gør jeg også selv.

Jeg søger efter tilbud på termotøj, sandaler osv. når der er sæsonskifte. Jeg kigger efter tilbud på solcreme og kigger lige hurtigt igennem tilbudsavisen på min telefon, inden vi skal handle ind.  

 

Jeg husker min mor sidde og bladre i tilbudsaviser hver lørdag, inden hun skulle ud og handle. Det husker jeg ikke min far gjorde. Jeg husker min mormor klippede tilbud ud af avisen. Det har jeg aldrig set min morfar gøre. 

 

Nu kan det være anderledes hos dig, men jeg oplever at mange kvinder er finansministeren derhjemme, når det kommer til hverdagsøkonomien, og når man har det ansvar, så kan man ende med at stresse mere over pengene. Netop fordi man har opmærksomhed på dem hver dag. 

 

Mænd har historisk set haft mere ansvar for de større økonomiske beslutninger som forsikringer, huskøb og billån, og det er jo noget som man skal kigge på engang imellem, men når det er klaret, så er det ofte ikke i ens bevidsthed længere. 

 

Husholdningsøkonomien sker jo hver dag. Så derfor er det også mere til stede i hverdagen. Kan mænd ikke stresse over penge? Jo helt sikkert, men når undersøgelser viser, at næsten alle kvinder stresser over penge, så ligger der måske en skjult Mental-Load opgave i at være den, der har ansvaret for økonomien i hverdagen? 


Jeg er i hvert fald selv blevet nysgerrig på at finde ud af, hvordan det står til herhjemme. 

 

Hvad tænker du? Har du pengestress over ansvaret for hverdagsøkonomien eller har I fundet en god måde at fordele det i hjemmet? Så skriv meget gerne til kontakt@okonomista.dk Jeg ville elske at høre fra jer. 

 

Kommentar: Jeg forstår godt, hvorfor flere yngre kvinder ikke vil have børn

Læs også: Kommentar: Jeg forstår godt, hvorfor flere yngre kvinder ikke vil have børn