Personlig økonomi

Ane betalte billån på 70.000 kr. ved at sælge ud af familiens ting og sager

Ane betalte billån på 70.000 kr. ved at sælge ud af familiens ting og sager
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 22. maj 2024

Ane Koch startede med et mål om at forberede sin økonomi. Det endte med at blive et stort salgsprojekt, hvor hun fik solgt ud af familiens ting og derfor kunne betale sit billån ud 3,5 år før tid.

 

Af Mille Skjold Madsen

 

Egentlig havde Ane Koch ikke planlagt at betale sit billån ud, da hun begyndte på sit store salgsprojekt i 2021. Ane havde længe fulgt andre økonomiprofiler på Instagram, som inspirerede hende til at omlægge familiens økonomiske livsstil. Derfor startede Ane med et delmål. Hun ville spare 16.000 kr. op i årets første kvartal. 

 

“Jeg gennemgik vores forbrug og fandt ud af, at vi godt kunne undvære nogle ting. Vi brugte mange penge på mad og færdigretter, og så tænkte jeg, at det skulle være løgn,” fortæller Ane, som dog hurtigt blev klar over, at hvis hun skulle nå målet, var hun også nødt til at øge indtægten. 

 

“Jeg begyndte så småt at sælge ud af ting, som vi ikke brugte længere. Hver gang jeg solgte noget, så satte jeg pengene ind på vores opsparingskonto, selv når det bare var en skammel til 20 kr.,,” fortæller Ane, som anbefaler, at man navngiver sin opsparingskonto det mål, som man har, for at holde motivationen oppe. 

 

Hver en krone tæller 

 

Efter at have haft gang i salgsprojektet et stykke tid, blev Ane bidt af, at det kunne blive til mere. For at motivere sig selv fandt hun et konkret mål med spare- og salgsprojektet. 

 

Hun ville betale billånet ud. 

 

“Jeg valgte at alt salg og opsparing skulle gå til billånet, fordi det var vores mindste og dyreste lån vi har også studielån og andelsboliglån men ved at afbetale billånet hurtigere, kunne vi få luft i det daglige budget,” fortæller Ane, som, udover salg, også har sparet ca. 5.000 kr. i rådighedsbeløbet hver måned ved at tænke over madbudgettet og det generelle forbrug. 

 

Ane fortæller, at de i mange år ikke tænkte så meget over det med opsparing, men levede af rub og stub og lidt derover. Familien havde i perioder ikke den store indkomst, og følelsen af at mangle noget gjorde, at pengene skulle bruges, når de endelig var der. 

 

“Det har været fantastisk at kunne tage ansvar for vores penge og sætte pris på dem. Man finder virkelig ud af værdien af 20 kr., når hvert eneste salg, stort og småt, har været med til betale vores billån ud,” fortæller Ane, som stadig holder det lavere forbrug. Det har også betydet, at Ane har kunne gå ned i tid og arbejde mindre. 

 

Vi skal fejre de økonomiske sejre 

 

Da Ane nåede slutningen af 2021, betalte hun det sidste af billånet på 70.000 kr. Hun havde allerede overført 35.000 kr. om sommeren, og så indbetalte hun de resterende 35.000 kr. i november.

 

Det betød, at familien havde forkortet deres afbetaling med 3,5 år og fået 2.000 kr. mere i rådighedsbeløb. 

 

“Herhjemme er det mig, som står for økonomien, så min mand vidste ikke noget om det. Jeg gav ham det som en gave inden jul, at jeg havde betalt hele vores billån ud ved at sælge en masse ting og spare på nogle poster i rådighedsbeløbet. Han synes, det var mega fedt,” fortæller Ane, som allerede har lavet et nyt økonomisk mål: At spare op til at flytte og samtidig betale endnu mere af på mandens SU-lån. 

 

For Ane selv, har det været en kæmpe sejr at lægge en økonomisk plan og komme i mål med den. Noget hun i øvrigt synes, vi skal være bedre til at fejre. 

 

“Vi skal blive bedre til at fejre åbent, når vi lykkes med vores økonomiske mål også når det handler om at betale gæld af. Og så er det ikke så vigtigt, hvor meget man har at gøre godt med, eller hvad målet er, men at man rent faktisk gør noget”. 

 

Anes bedste salgstips: 

 

  • Sæt prisen lidt lavere end det, du selv har lyst til at give. Så kommer det hurtigere afsted. 
  • Jeg sælger i lokale Facebook-grupper, på DBA og i en loppebutik, hvor jeg får 50 % af overskuddet. Til gengæld tager de sig af alt. Det er en god løsning, hvis man ellers ikke får sat det til salg. 
Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler