Personlig økonomi

Forbruget stiger – særligt to landsdele har brugt penge

Forbruget stiger – særligt to landsdele har brugt penge
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 17. juni 2024

Af Mille Skjold Madsen 

 

Noget kunne tyde på, at vi er på vej ud af det hårde økonomiske greb, som der har været de seneste par år. Forbruget af transaktioner med kort i maj måned er i hvert fald stedet. Det skriver Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, i en mail til Økonomista.  

 

I alle landsdele bortset fra Bornholm er forbruget steget sammenlignet med i maj sidste år – også når man tager højde for at priserne er steget. Fynboerne øgede forbruget mest i maj sammenlignet med samme måned sidste år, tæt forfulgt af nordjyderne, begge med knap 6 % 

 

Det var særligt et stærkt rejse- og restaurantforbrug, som trak fynboernes kortforbrug op, mens det i Nordjylland i højere grad var detailhandlen, særligt i gør-det-selv forretninger og kosmetikforretninger, at forbruget voksede. 

 

Bornholmerne holdt igen med pengepungen, og er den eneste landsdel, hvor forbruget ikke gik mærkbart frem. Bornholmerne brugte knap 1 % færre penge i detailhandlen sammenlignet med maj sidste år, men forbruget faldt også i flere servicekategorier, herunder restauranter, teatre- og koncerter, biografer og turistattraktioner. Til gengæld var rejseforbruget flot blandt bornholmerne.

 

På kommunalt plan steg forbruget mest i Struer Kommune med 12,3 % Det var særligt restaurantforbruget, der trak forbruget op og var 21 % højere end i maj sidste år. Væksten i forbruget var svagest i Gribskov Kommune, hvor forbruget faldt med 4,3 %


Men det kan da være, at Bornholm kommer lidt efter kortforbruget ovenpå et netop overstået Folkemøde. Det var dog lige indtil jeg læste fodnoten fra undersøgelsen om, at data for den geografiske lokation af forbruget er bestemt ud fra bopæl – ikke hvor forbruget finder sted. Så kan vi nok se frem til at Købehavn tager et nøk op i juni-forbruget med rejser, restauranter og Krølle-Bølle is. 

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler