Debat

Debat: “Kære Marie Bjerre – din udmelding løber koldt ned ad ryggen på mig”

Debat: “Kære Marie Bjerre – din udmelding løber koldt ned ad ryggen på mig”
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 1. juli 2024
Indlægget er udtryk for skribentens holdning
Af Birgitte Baadegaard, debattør med fokus på kvinders stilling i verden og forfatter til bøgerne “Lige er ikke det samme som ens” og “ManiFEST for kvinder”
Både fordi det var en trend, jeg advarede imod allerede i 2019 i min bog ManiFEST for kvinder, da AI er biased, og undersøgelser allerede der viste, at AI tildeler en hvid, småkriminel mand lavere straffe end en sort, enlig mor.

 

Algoritmerne er formet efter hvide mænds blik på verden (dem, der primært koder) – og det kommer sjældent kvinder til gode. Over en bred kam.

Læg dertil, at vi i DK nu er bureaukratisk så langt ude, at en diagnose år tilbage kan skærpe myndighedernes blik på dig som borger – nu også din ret til at beholde/få hjælp til et barn.

 

Diagnoser er ikke altid permanente (kun nogle gange). Alligevel er de svære at få fjernet i din offentlige journal, hvilket i sig selv er foruroligende. Jævnligt forsvinder ‘bogstaverne i panden’ nemlig med tiden, når en krise er gennemgået eller en ny livsfase startet.

Og så er der kønsforvridningen: flere danske kvinder mistrives, lider af stress og udbrændthed, mistrivsel og depression. Desuden er unge kvinder generelt mere udfordret, og alt for mange af vores unge har det i det hele taget svært.

 

Prøv at forestille dig en algoritme navigere i det her. Den er iskold, den er ultra lineært tænkende. Den er mekanisk og tænker ikke i nuancer, men i akkumulerede mønstre.

Det her kan ende i tragedie på tragedie. For kvinde efter kvinde. Og for borger efter borger – i det hele taget.

Lad mig køre linen helt ud: Måske kan du og regeringen også foreslå, at AI vurderer hvilke borgere, der skal ha ‘tilbudt aktiv dødshjælp? Du ved – dem, der er til besvær, og som I så gerne vil finde ‘løsninger’ til i regeringens Dødsudvalg?

 

Men det kommer jeg tilbage til i et andet opslag inden længe. Lige nu spørger jeg bare, om du er bevidst om de potentielle konsekvenser ved dit udsagn: at AI muligvis skal være med til at vurdere tvangsfjernelser af børn.

 

I virkeligheden er denne melding nok det, man kalder Overton Window strategi i journalistik og spin:

Fremsæt kontroversielt forslag – tag imod dramaet og debatten. Næste gang, I foreslår det samme, glider budskabet lettere ned. Og sådan passiviseres borgerne.

Kommentar: Jeg forstår godt, hvorfor flere yngre kvinder ikke vil have børn

Læs også: Kommentar: Jeg forstår godt, hvorfor flere yngre kvinder ikke vil have børn