Pengepsykologi

Skal du rejse med dine venner? Sådan undgår I pengekonflikter på ferien

Skal du rejse med dine venner? Sådan undgår I pengekonflikter på ferien
Amanda Frisk
Af Amanda Frisk 29. juli 2024

Det kan være svært at tale om penge, når du rejser med familie eller venner. Men det er vigtigt at starte snakken tidligt, mener adfærdsdesigner Henrik Dresbøll. Her giver han gode råd til at komme konfliktfrit gennem ferien. 

 

Af Amanda Frisk

 

For et par år siden var jeg med min familie i sommerhus på Bornholm. Vores intentioner om at skabe gode minder var de samme, men det var vores budgetter langt fra. Jeg havde lige netop fået transporten og sommerhuslejen til at passe ind i mit i forvejen skrabede budget, fordi jeg var studerende og på SU.

Resten af min familie havde derimod fuldtidsjobs, der gjorde dem løsslupne med dyre middage og udflugter – og nå jo, så var der også lige den der elregning, vi skulle betale bagefter. Det skabte gnidninger, fordi jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle tale om penge med min familie.

 

Et amerikansk studie viser, at 57 procent af de adspurgte undgår at snakke om penge med deres venner. En stor del af grunden til den tendens ligger i vores opvækst, mener Henrik Dresbøll. Han er adfærdsdesigner og forfatter og har viet sit liv til at hjælpe mennesker og organisationer til at handle ud fra deres bedste intentioner. 

“Folks pengesager er efterhånden mere private end deres sexliv. Mange af os er opdraget til, at penge ikke er noget, vi taler om. Men det skaber en tabuisering,” siger han. 

 

Sociale arrangementer kan sprænge budgettet

En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk konkluderer, at 40 procent af personer mellem 18 og 29 år bruger flere penge end planlagt, når de er ude med venner. Derudover siger 17 procent, at de tager ud at spise, selvom de ikke har råd, og 15 procent vil hellere finde på en undskyldning end at være ærlige omkring, at de ikke har råd til at spise ude.

“Der er ikke noget mere nedslående for mennesker end at blive vurderet som ressourcesvage. Derfor kan samtalen om penge i forbindelse med en rejse blive utroligt akavet. Tit siger man ikke noget, fordi man frygter en konflikt. Nu er vi på ferie og skal have det godt – så skal det ikke fylde,” siger Henrik Dresbøll og fortsætter: 

“Så ender man med at sidde på værelset med sin familie i det hus, man har lejet med andre, og snakke om, hvor irriterende situationen er. Og når man går ud, lægger man låg på og går på kompromis med sine overbevisninger. Så kommer der en akavet og spændt stemning, fordi man ikke taler om det.”

 

Derfor sikrer man nemmest, at pengeuenigheder ikke ødelægger ferien, ved at man tager snakken på forhånd, fortæller Henrik Dresbøll. 

“Man kan spørge: ‘Hvad er vores budgetter og forventninger?’ Og så skal man forsøge at nå hinanden.”

 

Uanset om man sparer, fordi man ikke har råd til at bruge flere penge, eller man ønsker at prioritere anderledes, så skal man tale åbent og ærligt. 

“Måske skal man lave et fælles madbudget, hvor alle lægger penge til det, og så har gruppen 5.000 kroner til mad på rejsen. Det giver noget forudsigelighed og retfærdighed,” siger Henrik Dresbøll.

Snak for eksempel om, hvad I gør med overnatning, restaurantregninger og aktiviteter i løbet af dagen. Derudover er det en god idé at finde nogle apps, der kan gøre det nemmere at splitte regningen. Det kunne fx være Splitwise eller MobilePay.

 

Åben kommunikation redder ferien

 

Men hvis man allerede er kommet af sted på ferien og ikke har taget samtalen om økonomi på forhånd, så har Henrik Dresbøll flere råd:

 

Hvad siger man, hvis familien vil på dyr restaurant for fjerde dag i træk, og man allerede er ved at have opbrugt sit budget for turen?

“Man kan sige: ‘Kan vi ikke finde et budgetvenligt sted? Jeg har brugt en stor del af mit rejsebudget.’ Du behøver ikke sige, at du ikke har råd, bare foreslå en restaurant eller aktivitet i din prisklasse.”

 

Hvad siger man, hvis ens venner har købt tre dyre flasker rødvin under en middag, og man selv kun har drukket vand, og nu vil de splitte regningen lige over?

“Husk at være konkret. Man kan sige: ‘Jeg har kun drukket vand, ville det være okay, at I tager vinregningen?’ Så man ikke behøver at skulle splitte lige.“

 

Hvornår er man for nøjeregnende?

“Før rejsen skal man gøre op med sig selv, om man er god til at rejse i grupper. Der er ikke noget, der kan tage glæden ud af en god middag, som når folk regner på 50-øre. Men det er også derfor, at det er godt at være ærlig om sit budget fra starten.”

 

Hvad siger man, hvis de andre er trætte af at ligge ved poolen og vil på en dyr udflugt i junglen, der sprænger dit budget?

“Man må gerne bakke ud, hvis alle andre vil på jetski. Så kan man bare mødes senere. Vær åben om dine grænser.”

 

Hvad siger man, hvis man er på rejse med nogen, der vil leve på en sten, allerede har hamstret gratis sæber og nægter at forlade hotelværelset af frygt for, at det koster dem noget?

“Hvis nogen er på Joakim von And-budget, så kan du sige: ‘Jeg har respekt for det, du siger, og jeg forstår godt, at du gerne vil spare’. Den, der ikke behøver at spare, bør være lidt generøs og sige: ‘Skal vi finde nogle aktiviteter, som er gratis eller ikke koster så meget, som at gå en tur langs promenaden?’ Man skal vise forståelse og anerkendelse.

Når min familie rejser på ferie, har vi nogle regler om, at vi ser kultur om formiddagen og bader om eftermiddagen. Man kan lave det samme princip med billige eller gratis dage, hvor man spiser rester, og så dage med et højere budget. Lav nogle klare spilleregler, så det ikke bliver akavet.”

 

Hvis den ene gerne vil bruge penge, og den anden vil leve skrabet, hvem har så det største ansvar for at gå på kompromis?

“Den, der har flest ressourcer, har det største ansvar. Den, der har overtaget i en situation – hvilket man har, hvis man har et større budget – har også altid ansvaret for at regulere situationen. 

Og det handler ikke om, at man så bare skal give – for noget af det værste, man kan blive udsat for adfærdsmæssigt, er, hvis nogen, der har flere penge end en selv, bare siger: ‘Vi betaler’. Det kan opleves som et overgreb, fordi det bliver udstillet, at de ikke har råd. Så er det bedre at sige: ‘Skal vi ikke prøve at gå den tur oppe i bjergene?’”

 

Hvis man selv gerne vil på jetski, og man ved, at ens kammerat også gerne vil, hvordan tilbyder man så at betale, uden at det føles som et overgreb?

“Hvis man har lyst til at betale og har råd, så skal man fornemme sig frem og forsøge at skabe en anledning. Man skal gøre det til en begivenhed ved at sige: ‘Jeg vil gerne give os et minde’. Måske skal man også indikere, at det er lige så meget for ens egen skyld som for deres.”

 

Så man skal tage pengesnakken med bevidstheden om, at man gør det for at skabe en bedre relation og dermed også en bedre ferie?

“Præcis, og hvis du begynder pengesnakken hjemmefra, starter med at være åben om budget og prioriteter og lægger en plan for regningerne, og at hver anden dag er billigdag – så er det langt lettere at være af sted på ferie.

Har du krise på hjernen?

Læs også: Har du krise på hjernen?

Pengepsykologi

Se flere artikler