Bolig

Klumme: Hvornår har du egentlig sidst skiftet bank?

Klumme: Hvornår har du egentlig sidst skiftet bank?
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 24. juli 2024

Af Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker

 

Hvornår har du egentlig sidst skiftet bank? For mange af os er det svært at svare på, for det er bestemt ikke noget vi gør hver dag. For mange ligger det flere år tilbage – hvis vi da overhovedet har skiftet bank.

 

I Mybanker har vi spurgt vores brugere, hvor længe, de har været kunder i deres nuværende primære bank. I gennemsnit har respondenterne været kunde i samme bank i hele 44 pct. af livet! Mit gæt vil være, at det er langt længere end de fx har været på samme arbejdsplads, boet i samme bolig eller endda haft samme forsikringsselskab. I øvrigt har kvinder været kunde i samme bank i en lidt mindre andel af livet (43 pct.) end mænd (46 pct.). 

En gennemgående årsag til, at vi ikke skifter bank, er, at vi tror det er alt for bøvlet. Man skal finde en masse oplysninger til banken, have nye konti og betalingskort, sat betalingsaftalerne op igen og så videre og så videre. Men faktisk vurderer et stort flertal af dem, der har skiftet bank for nylig, at det er nemt at skifte bank. Årsagen er, at den nye bank hjælper med alt det, de kan. Så det er faktisk langt nemmere end fx at flytte eller skifte job.

 

Hører du til dem, der alligevel overvejer at skifte bank nu, så er hovedårsagen hertil garanteret, at du gerne vil have bedre priser i banken – det er i hvert fald hovedårsagen hos brugerne af Mybanker.

Og for mange er lige nu et rigtig godt tidspunkt at skifte på, for der er sket rigtig meget med renterne i banken de seneste måneder. Ikke kun fordi Nationalbanken har sænket renten med 0,25 pct., men også forbi der raser en decideret priskrig mellem bankerne – særligt på lån til ejerbolig i banken (den del af lånet, der ligger ud over realkreditlånet), hvor rigtig mange banker har sænket deres renter med 2 procentpoint eller mere. 

 

Men ikke alle banker er kommet med, og de har heller ikke gjort det helt i samme takt. Det betyder, at der er markante forskelle i de renter, hver enkelt kunde kan komme ud for. Vi ser forskelle for enkeltkunder på helt op til 4 procentpoint. Køber man fx en bolig til 4 mio. kr. og låner 15 pct. i banken (dvs. 600.000 kr.), giver det en besparelse på ca. 24.000 kr. første år. 

 

Men også for andelsboligejere og -købere er der store beløb at spare. Vi har set spænd for andelsboliglån på enkelte brugere på ca. 2,4 pct. Et lån på 1 mio. giver således også en besparelse på ca. 24.000 kr. første år. 

Hvis du ikke har som mål at opnå sølv-, guld- eller diamantbryllup med din bank, så er der altså lige nu store potentielle gevinster at hente. Og så skal du lytte til dem, der har skiftet bank for nylig: så svært er det altså heller ikke.

Dobbelt så mange kvinder som mænd ved ikke, hvilket boliglån de har

Læs også: Dobbelt så mange kvinder som mænd ved ikke, hvilket boliglån de har