Artikler

9 ud af 10 danske kvinder står for indkøb af børneprodukter. Derfor kan det være et problem

9 ud af 10 danske kvinder står for indkøb af børneprodukter. Derfor kan det være et problem
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 2. august 2024

En ny analyse af købsmønstre for søvnprodukter til børn afslører, at 87% af indkøbene foretages af kvinder. Dette understreger at kvinder stadig har hovedansvaret for hverdagsforbruget i familieøkonomien. 

 

Af Mille Skjold Madsen 

 

I Danmark viser en ny analyse fra virksomheden Moonboon, at kvinder i høj grad tager ansvaret for familiens indkøb, især når det gælder søvnprodukter til børn. De seneste seks måneders data viser, at 87% af købene hos Moonboon i Danmark er foretaget af kvinder.

Det kommer ikke som nogen overraskelse for virksomheden selv.  

“Hos Moonboon ser vi disse data som en bekræftelse på, hvor vigtigt det er at forstå vores kunders behov. At kvinder udgør størstedelen af vores kundebase overrasker os ikke, men vi ser også en stor mulighed i at tiltrække flere mandlige kunder. Vi arbejder aktivt på at inkludere fædre og andre mandlige omsorgspersoner i vores markedsføring og produktudvikling, da vi mener, at begge forældre spiller en vigtig rolle i børns trivsel”, siger William Sillemann, CMO hos Moonboon.

 

Kvinder har ansvaret for familiens forbrug

 

Undersøgelsen bekræfter dermed også, hvad andre tidligere studier har vist: Nemlig, at det er kvinderne, som har ansvaret for det familiens forbrug i hverdagen. 

Dette mønster ses ikke kun i Danmark, men også i resten af Skandinavien og andre lande, vi normalt sammenligner os med. Mænd tager hovedansvaret for billån, boliglån, forsikring og investering, mens kvinderne fylder køleskabet, klædeskabet og børnenes materielle behov samt står for gaveindkøb, jul og fødselsdage.

 

“Det kunne være interessant, hvis kvinder og mænd byttede roller i privatøkonomien og løste de opgaver, som den anden ellers har stået for. Hvis far nu fik hovedansvaret for at købe ting til børnene, mens mor tjekkede sin pension, kunne vi rykke ved de fastlåste økonomiske kønsroller,” siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank. 

Det understøtter en undersøgelse fra den tyske forsikringsvirksomhed Allianz. Den viser, at det giver større finansiel forståelse, jo flere økonomiske ansvarsopgaver man har i husholdningen. Allianz havde stillet økonomiske spørgsmål til over 7.000 respondenter på tværs af syv lande (UK, USA, Frankrig, Spanien, Italien, Tyskland og Australien). Resultaterne viste, at 1 ud af 4 har lav finansiel forståelse, og det især er kvinder, som har en lavere finansiel forståelse. Tyskland var det eneste land i undersøgelsen, hvor kvinder havde større finansiel forståelse end mænd. Dette skyldes, at tyske kvinder ofte er den primære finansielle beslutningstager i husholdningen, vurderer rapporten.

 

“Når vi bytter økonomiroller i parforholdet, kan det også bidrage til en ‘knowledge mobilisation’ – altså en mobilisering og flytning af viden mellem de to køn og ende med at gøre begge parter klogere og bedre til at manøvrere indenfor alle felter af privatøkonomien,” siger Ann Lehmann Erichsen og tilføjer, at større økonomisk viden hos begge køn er vigtigt, så man også er forberedt på den dag, hvor man måske ikke længere er fælles om det.

“De triste kendsgerninger er, at 40% ender med at blive skilt, og derfor er det et problem, hvis kvinder ved for lidt om familiens samlede økonomi, hvis de pludselig en dag står alene på grund af skilsmisse, alvorlig sygdom eller dødsfald,” siger Ann Lehmann Erichsen.

 

Måske forandring i vente

 

Hos virksomheden Moonboon forventer man dog en udvikling, hvor flere mænd i fremtiden vil være involveret i denne type beslutninger. 

“Jeg tror, vi vil se en gradvis ændring i kønsfordelingen i vores kundebase. I takt med at samfundet udvikler sig, og familieroller fortsat ændrer sig, tror jeg, at vi vil se en gradvis stigning i mænds involvering i beslutninger omkring børneprodukter,” siger William Sillemann.

Sommerbryllup i Løgumkloster

Læs også: Sommerbryllup i Løgumkloster