Artikler

Guldpriserne er på himmelflugt – og det er ikke nødvendigvis en god ting

Guldpriserne er på himmelflugt – og det er ikke nødvendigvis en god ting
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 21. august 2024

Guldpriserne har i de seneste måneder oplevet en markant stigning, hvilket har tiltrukket stor opmærksomhed fra både investorer og økonomer. Men hvorfor stiger prisen på guld, og hvad betyder det?

 

Af Mille Skjold Madsen 

 

‘I disse tider med usikkerhed for papirbaseret valuta, føler jeg mig mere sikker på at holde guld.”

Ordene er tidligere sagt af milliardæren John Paulson, som er grundlægger af en hedgefund. Han skabte en formue i 2007, hvor han var med til at satse på, at den amerikanske boligboble ville springe.

 

Guldprisen er siden 2020 steget fra 336.000 kr. pr. kg til i dag at være på 556.098 kr. pr. kg, og guld er blevet yderst populært – ikke kun hos investorerne. 


I Sydkorea er de oven i købet begyndt at handle guld i supermarkedet. Her kan man nemlig købe små guldbarrer på størrelse med en fingernegl. Prisen ligger på mellem 400-1.100 kr. for en guldbarre, der vejer mellem 0,1 og 2 gram. 

 

Men der er flere faktorer, som spiller en rolle i guldprisernes opadgående tendens. Den største er den globale økonomiske usikkerhed, hvilket skaber stor usikkerhed på aktiemarkedet og får mange investorer til at søge mod en mere sikker havn: Nemlig den, der er lavet af guld. 

 

For guld kan klare sig igennem alle tider. Guld har historisk set været betragtet som et sikkert sted at placere penge i tider med økonomisk ustabilitet. 

Herefter skyldes de stigende guldpriser også den stigende inflation. Når inflationen stiger, falder værdien af penge, og så kigger investorer mod noget, som kan bevare sin værdi i nedgangstider. 

Centralbankernes pengepolitik spiller også en afgørende rolle. Når renterne er lave, som det har været tilfældet i mange lande i de seneste år, bliver det billigere at låne penge. Det kan føre til en svækkelse af valutaen, hvilket igen gør guld mere attraktivt som en alternativ værdiopbevaring. 

Derudover er der også efterspørgslen, som kan drive prisen op. Det betyder, at jo flere forbrugere, som gerne vil købe guld, jo højere bliver prisen. 

 

Godt nyt for investorer – ikke så meget for os andre 

De stigende guldpriser er positive nyheder for investorer, som allerede har investeret i guld. De kan jo i sidste ende have gjort en rigtig god investering. Eksperter vurderer også, at prisen meget vel kan stige yderligere og komme helt op over 650.000 kr. pr kg i fremtiden. 

De stigende guldpriser kan derfor være et tegn på, at der er mørke økonomiske skyer i horisonten – netop fordi investorer – som tidligere nævnt – netop køber op i guld, når der er stor økonomisk usikkerhed. 

Guldpriserne forventes derfor at forblive høje så længe den økonomiske usikkerhed fortsætter. 

 

Sommerbryllup i Løgumkloster

Læs også: Sommerbryllup i Løgumkloster