Parøkonomi

Kvinder og mænd bruger deres penge forskelligt – nu skal grunden undersøges

Kvinder og mænd bruger deres penge forskelligt – nu skal grunden undersøges
Amanda Frisk
Af Amanda Frisk 11. september 2024

Et forskerteam på CBS skal undersøge, hvordan køn og forældreskab påvirker menneskers økonomiske valg.

 

Af Amanda Frisk

 

Et forskerteam på Copenhagen Business School (CBS) har modtaget en bevilling på 11 mio. kr. til at undersøge, hvorfor kvinder og mænd træffer forskellige økonomiske beslutninger.

Det skriver CBS i en pressemeddelelse

Kvinder er i mindre grad end mænd tilbøjelige til at investere i aktier, og kvinder har i gennemsnit lavere pensionsopsparinger. Mænd har mere gæld, hvis man ikke medregner studielån.

 

Tidligere undersøgelser har fastslået, at mænd er mere risikovillige end kvinder, og konsekvensen kan være, at kvinder derfor får lavere afkast af deres investeringer. Det kan være med til at gøre kvinder mere økonomisk sårbare på lang sigt. Det kan særligt gøre sig gældende, når det kommer til kvinders pension, der i gennemsnit er lavere end mænds. 

“Det er presserende og vigtigt at forstå, hvad der driver kønsforskelle i økonomiske valg, fordi økonomiske beslutninger påvirker alle livets faser,” siger lektor Arna Olafsson i pressemeddelelsen.

 

Projektet begynder i 2025

 

Udover at forskerteamet skal undersøge, hvordan køn påvirker økonomiske valg, så skal der også forskes i, hvordan økonomiske præferencer påvirkes, når man bliver forældre. 

“Køn er forbundet med mange faktorer, og det er umuligt at besvare spørgsmålene uden at kombinere detaljerede administrative data, eksperimentelle data samt naturlige eksperimenter. Således kan vi identificere de faktorer, der reelt bidrager mest til den økonomiske kønsforskel,” siger Arna Olafsson.

 

Det er lektorens ambition, at forskningen skal skabe et nyt grundlag for fremtidens forskning og politiske initiativer på området, så der kan komme mere økonomisk ligestilling.

”I øjeblikket vil det være vanskeligt for politikere at udligne forskellene, da vi endnu ikke har en klar forståelse af, hvad de kommer af. Mine resultater vil dog gøre det muligt at basere fremtidig forskning om mænd og kvinder på evidensbaserede metoder,” siger hun i pressemeddelelsen.

Projektet starter i 2025, og der vil blandt andet blive anvendt detaljerede bankdata fra Island kombineret med eksperimentelle metoder.  

Få flere pengesnakke ind i parforholdet

Læs også: Få flere pengesnakke ind i parforholdet